16 C
Šentjur pri Celju
21/05/2024
sentjur.net

Šokantno: Ambrozija raste in cveti tudi na Šentjurskem

Pelinolistna ambrozija je izjemno alergena rastlina, ki se tudi pri nas vse bolj širi. Po ocenah strokovnjakov bo zaradi ambrozije imela ali že ima zdravstvene težave kar tretjina prebivalstva. Evropska unija zato daje jasna navodila, da je treba vsako rastlino izpuliti, še preden zacveti. Medtem ko se je večina evropskih držav problema lotila zelo resno, tudi s pomočjo raznih kampanj ozaveščanja prebivalstva, smo pri nas do nje še vedno preveč dobrohotni. Čeprav zakon, ki smo ga sprejeli pred dvema letoma, določa, da mora rastlino uničiti lastnik zemljišča, v praksi očitno ni tako, saj je ljudje še ne poznajo dovolj dobro. Za nadzor je zadolžena fitosanitarna inšpekcija, ki deluje v sklopu Inšpektorata za kmetijstvo, gozdarstvo, prehrano in okolje. Inšpektorji naj bi lastnika zemljišča opozorili na rastlino in mu razložili, zakaj in do kdaj jo mora odstraniti.

ŠOKIRANO pa smo ugotovili, da ta rastlina raste dobesedno na našem pragu, saj smo jo opazili ob skoraj celotni trasi ceste Jezerce–Planina ter kar nekaj grmov ob cesti Hruševec–Črnolica ob industrijskih halah.
VOC, družba ki skrbi za naše ceste, nam je že sporočila, da je druga košnja že v teku in bodo v teh dneh pokosili večino te nevarne rastline.

Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več