27.1 C
Šentjur pri Celju
17/06/2024
sentjur.net

Banka Celje proti asfaltni bazi?

Ta mesec se je zgodila zanimiva »antibančna« zgodba. Mirko Kovač, lastnik znane asfaltne baze v Planinski vasi oziroma podjetja Asfalt Kovač d. o. o., se je odločil za občutnejšo posodobitev svojega obrata. Investicija v digitalno krmiljenje obrata in preureditev skladiščnih in servisnih prostorov naj bi stala okrog pol milijona evrov, očitno preveč, da bi ji bilo podjetje samo kos, zato se je obrnil na svojo banko, Banko Celje, enoto Šentjur, s prošnjo za 300.000 € dolgoročnega posojila. Dobil je košarico v obliki ekspresnega kratkega pisnega sporočila, da njegovemu povpraševanju ne morejo ugoditi. Brez sleherne obrazložitve. G. Kovač, ali Banka Celje nima denarja ali enostavno ne mara vašega podjetja?
Nimam pojma, kaj se v banki dogaja. 40 let sem bil njen korekten komitent, samo letos je obrnila 2 milijona evrov našega denarja, sedaj ko pričakujemo od nje nekaj za normalno banko povsem običajnega, pa mi je enostavno obrnila hrbet. Niso se niti pozanimali, kako podjetje stoji, kako poslujemo ali zakaj posojilo potrebujemo … samo da ne dajo, so mi sporočili. To, da je Asfalt Kovač odlična firma, da letos kljub splošni krizi beležimo 25-odstotno rast prometa in smo tudi število zaposlenih povečali s 25 na 30, da smo tako rekoč gazela v gradbeništvu, za banko ne pomeni ničesar. Res sem razočaran, saj banka očitno ne ve, kaj je njena naloga.
Je vzrok bančnega nezaupanja morda nedorečena legalizacija asfaltne baze?
Imamo urejene vse papirje, imamo veljavno uporabno dovoljenje, mar to ni dovolj? Je lahko za banko pomembnejše mnenje nekaterih ljudi, ki vztrajno nasprotujejo naši dejavnosti?
Seveda ste poiskali drugo banko.
Kaj pa naj bi storil drugega? Verjemite mi, da mi ni vseeno, toda odslej bo našo firmo servisirala tuja bančna hiša. V Reiffeisen Bank so nam brez problema ponudili kredit, le vse naše finance bomo sedaj morali prenesti na njih. Tako gre to navzdol s slovenskim gospodarstvom.
Kako pa sicer shajate s sosedi, z Občino?
Sosedje počasi spoznavajo, da baza ni takšen bav bav, kot ga nekateri prikazujejo, prinaša delovna mesta, denar … Trudimo se, da bi bili boljši, baza je tudi dobila všečno zunanjo podobo, trdim, da ji v tem pogledu ni enake v vsej Evropi, a vsi seveda nikoli ne bodo zadovoljni.
Z novim županom Diacijem se še nisva srečala, a z Občino nimamo nerešenih zadev. Kar enakopravno sodelujemo na javnih razpisih, kar prej ni bila praksa.
Sem slišal, da imate v vaših prostorih na Planini, kjer je bila prej poslovalnica banke, zasilno kar tri razrede osnovne šole. Bo tu kaj zaslužka?
Ha, ha … ja, tri razrede smo spravili noter, toda vse brezplačno.
Kako so s prenovljeno bazo zadovoljni, smo vprašali bližnje sosede.
Gospa Perčič
: »Malo manj ropoče, drugače pa ni nič boljše.«
Eko aktivistka Mihela Kotnik
: »Kozmetika pač ne more nadomestiti nesprejemljive vsebine.«
Zakaj so zavrnili kreditiranje Asfalta Kovač, s
mo poskušali zvedeti pri Banki Celje. Njihov odgovor je bil pričakovan: »V skladu s poslovno politiko banke na vaše vprašanje ne moremo odgovoriti, saj gre za poslovni odnos med banko in komitentom.« Lepo, le da bi besedico »poslovni« zlahka nadomestili s kakšnim bolj skromnim izrazom.
FK

[like-gate]
Hvala, ker delite!
[/like-gate]


Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več