17.3 C
Šentjur pri Celju
19/05/2024
sentjur.net

Barviti krogi mednarodnega sodelovanja

V Mariboru je v petek, 21. septembra 2012,  pod pokroviteljstvom Evropske komisije in programa INTERACT  potekal Dan evropskega sodelovanja. Predstavljali so se programi čezmejnega sodelovanja pod sloganom Skupne meje nas zbližujejo. V njegovem okviru je svojo dejavnost pri projektu KULT PRO predstavila tudi Ljudska univerza Šentjur v sodelovanju s slovenskimi in hrvaškimi partnerji. Krovni dogodek treh programov čezmejnega sodelovanja, v katerem je sodelovala  Ljudska univerza Šentjur, je bila Projektna tržnica na Trgu Leona Štuklja. Organiziralo ga je Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, ki je v Sloveniji Organ upravljanja za programe čezmejnega sodelovanja z Avstrijo, Madžarsko in Hrvaško za programsko obdobje 2007-2013.
Leta 2004 so Slovenija, Hrvaška in Madžarska s pomočjo evropskih sredstev oblikovale trilateralni program čezmejnega sodelovanja z namenom okrepiti meddržavne odnose, da bi se tako pripravile na posledice širitve. S programom so zagotovili podlago za razvoj in izvajanje skupnih razvojnih projektov na področju gospodarske in socialne kohezije, trajnostnega razvoja in razvoja človeških virov. Nastala sta tudi nova programa čezmejnega sodelovanja Slovenije s Hrvaško in Madžarsko v aktualnem programskem obdobju 2007-2013, ki krepita poznavanje obmejnih regij ter prispevata k čezmejnemu povezovanju in sodelovanju na področjih konkurenčnosti, znanja in gospodarskega sodelovanja ter trajnostnega razvoja.
Na Projektni tržnici so se predstavili vsi trije programi čezmejnega sodelovanja in posamezni projekti, ki se izvajajo v njihovem okviru. Ljudska univerza Šentjur je imela zelo aktivno stojnico, ki je predstavljala kulturno dediščino vseh partnerjev: LTO Ljutomer – Prlekija, TZO Štrigova Hrvaška, LTO Krško in TZO Marija Bistrica, Hrvaška. Igrali so tamburaši, predle so predice, predstavljeno je bilo lectarstvo, vezenine in prekrasni leseni spominki – miniature vaške arhitekture. Na barvitih krogih – za vsakega partnerja eden – se je zvrstilo veliko število ljudi, ki so navdušeno spremljali nastajanje izdelkov, spoznavali dediščino in se tako neposredno vključevali v medsebojno sodelovanje držav.

 

Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več