16.3 C
Šentjur pri Celju
10/08/2022
sentjur.net

Bo v Šentjurju vzklila stranka županov?

Šentjur, 4. december 2012 – Slovenska tiskovna agencija pa je danes sporočila, da je župan Občine Kočevje Vladimir Prebilič na županske kolege naslovil pobudo za ustanovitev Kluba neodvisnih županj in županov. Ta naj bi prihodnji ponedeljek potekala v Šentjurju, po neuradnih informacijah v Ipavčevem kulturnem centru.

Kot so zapisali, je namen kluba povečati vpliv županov na oblikovanje politik, ki zadevajo občine, v politiko pa se za zdaj naj ne bi vpletali. Se je pa Prebiliča, sicer tudi člana katedre za obramboslovje na FDV in bivšega člana SD, v minulem letu večkrat omenjalo med potencialnimi vstopniki na državno politično raven. V raziskavi Ninamedia je zasedel tudi osmo mesto po javnomnenjski primernosti za premierski položaj. Govorilo se je tudi o njegovem morebitnem povezovanju z Igorjem Zorčičem, a so vsa ugibanja kasneje padla v vodo. Prebilič je konec leta 2021 namreč naznanil, da se na državnozborske volitve skoraj zagotovo ne bo podal, saj da je bazen strank na tem področju že prepoln.

V pogovoru za Lokalno.si je Vladimir Prebilič dejal, da je namen novoustanovljenega kluba predvsem medsebojna pomoč na lokalnih volitvah in volitvah v državni svet. Ob tem ni izključil, da bi se angažirali tudi na predsedniških volitvah, kjer se prav Prebiliča omenja kot potencialnega kandidata za predsednika države. K projektu so bili tako povabljeni nestrankarski oz. neodvisni župani, med njimi tudi šentjurski župan mag. Marko Diaci, ki je do zdaj na vseh volitvah nastopil z lastno listo GOŠ. V novoletnem intervjuju za sentjur.net je tudi povedal, da razmišlja o novem županskem mandatu. Spomnimo: nekdanja župana Šentjurja Jurij Malovrh in Štefan Tisel, sta oba poleg županskega mandata opravljala tudi poslansko funkcijo.

Kakšna bo usmeritev novega kluba županj in županov bo verjetno znano v ponedeljek. Še nekoliko kasneje pa, ali se bo prelevilo tudi v politično gibanje. Ni namreč neumestno omeniti, da se pojavljajo ideje o ponovni združljivosti poslanske in županske funkcije. (ViP)

Sorodne novice

Občina bo pomagala pri prenovi doma na Resevni

ViP

Nova podlaga kraljici športa

ViP

Obnovljena železniška postaja že prihodnje leto

ViP

Vreme proslavi znova naklonjeno

Jure Godler

Nova kmetijska ministrica na ogledu škode po toči

ViP

Neodvisni župani iz Šentjurja ciljajo na parlamentarne volitve?

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več