0.5 C
Šentjur pri Celju
06/12/2023
sentjur.net

Borut Pahor, bivši predsednik, kmalu na trgu dela

Gorica pri Slivnici, 29. 10. 2023 – Člani Kulturnega društva Gorica pri Slivnici so pripravili pogovorni večer z bivšim predsednikom Republike Slovenije Borutom Pahorjem. Čeprav so takšen večer skušali organizirati že lani, jim je zaradi supervolilnega leta ta padel v vodo. So pa bivšega predsednika uspeli zvabiti v Gorico pri Slivnici to nedeljo. Pahor, ki ga je na mestu predsednika zamenjala Nataša Pirc Musar, še vedno sledi protokolu, na katerega se je navadil v svojih dveh zaporednih mandatih.

Kmalu na trgu dela

Pogovor z Borutom Pahorjem je vodil Vid Palčnik. Osrednji gost je izrazil počaščenost, da so ga povabili v Gorico pri Slivnici, priznal pa je tudi, da se je celotno pot spraševal: “Le kdo bo prišel na prireditev, v nedeljo zvečer, gledat nekoga, ki mu je rok trajanja že potekel?” Naziv bivši predsednik ni več uradna funkcija, v skladu z zakonom pa mu poteče v mesecu decembru. Pripadata mu dve dve sodelavki, uradni prostor ter nekaj proračunskih sredstev, nima pa več nobenih pristojnosti. Zaslužek, ki ga je v tem času pridobil s predavanji in kot gost na fakultetah, v celoti še vrača v proračun. Naziv bivši predsednik bo obdržal tudi po decembru, ne bo pa imel nobenih pravic in dolžnosti za ta naziv in bo vstopil na trg dela.

Po 32. letih dela v politiki pravi, da ne čuti nobene nostalgije po njej. Zaključil je tudi pisanje svoje knjige, ki je že v tisku, izšla bo pa čez deset dni. Bivši predsednik je spregovoril tudi o svojem življenju, kako je z mamo samohranilko odraščal v Šempetru pri Gorici. Prizna, da ni bil vedno najboljši učenec, zanimanje za politiko pa je izkazalo šele na študiju politologije. Malo je manjkalo, da bi postal diplomat v Združenih državah Amerike, vendar je zaradi bolezni svoje mame to ponudbo zavrnil in ostal v Sloveniji. Se je pa povezal z Milanom Kučanom, ki ga je vpeljal v politiko, kjer je postal tudi predsednik vlade.

Dober predsednik republike

“Velja splošno prepričanje, da sem bil slab predsednik vlade in relativno dober predsednik republike,” je samokritično povedal Pahor. Ravno to trditev, pa je podrobneje obrazložil v svoji knjigi. “Problem pri vodenju vlade je bil ta, da nisem bi samostojen in neodvisen, medtem pa sem si to pridobil kot predsednik republike,” je obrazložil. Kot predsednik republike je sledil svoji viziji povezovanja in sprave. Poklonil se je usmrčenim v Hudi jami, kot prvi predsednik je obiskal Argentino in tudi izseljence. Spominja se tudi obeležitve sprave z italijanskim predsednikom Sergijem Mattarellom, kjer sta se z roko v roki poklonila fojbam in spomeniku štirim slovenskim antifašistom, ki jih italijani še vedno obranjavajo kot teroriste.

Z Palčnikom sta se tudi dotaknila bolj poljudnih tem – kot je, če sam objavlja zgodbe na socialnem omrežju Instagram. Priznal je, da so zamisli, izbira fotgrafije in tekst njegove, a jih na koncu vedno objavi sodelavka. Včasih tudi po premisleku kakšna objava ni zagledala luči dneva. “Danes moraš pri politični korektnosti paziti na številne stvari in da ne boste koga z objavo užalili, s tem pa se izgublja tudi svoboda govora,” je povedal bivši predsednik. “Diktaturo od demokracije loči predvsem to, da nekdo ne more povedati tega, kar misli,” je še povedal.

Vse najboljše, dragi Borut …

So pa organizatorji na koncu pogovora brez vednosti protokola bivšega predsednika presenetili z rojstnodnevnim voščilom. Borut Pahor namreč praznuje 2. novembra svoj 60. rojstni dan. Zato so pohiteli z zgodnjim voščilom. “Kozjanci slovimo kot trmasti ljudje, pa tudi zelo oprezni, da česa ne zamudimo. Vemo, da čez štiri dni praznujete svoj 60. rojstni dan in mi želimo biti prvi …” je tik pred prihodom tortice povedal Vid Palčnik. Pahor ni uspel skriti navdušenja nad presenečenjem, čeprav je priznal, da bo v času svojega rojstnega dneva na Kitajskem na neki konferenci.

Za popestritev koncerta je poskrbel odlični kitarist Matic Plemenitaš, ki je med pogovorom z bivšim predsednikom zapel nekaj njegovih najlepših pesmi, ob prihodu tortice pa je poslušalstvo celotne dvorane Kulturnega doma Gorica pri Slivnici vstalo in mu zapelo vse najboljše. Druženje pa se je še nadaljevalo v avli doma ob slivniški rujni kapljici. (Jure Godler)

Sorodne novice

Zgodba o popevki pod mavrico

Jure Godler

V soboto mladina, v nedeljo člani, članice in starejši gasilci

Tjaša Ferlež

Zbirali sredstva za kalobške orgle

Jure Godler

Tudi na krožišču obrezali potomko trte

Jure Godler

Podjetniška inkubatorja vabita najemnike

Jure Godler

V novi Kulturni z(a)vezi tudi najvišje državne instance

ViP
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več