8.7 C
Šentjur pri Celju
11/04/2021
sentjur.net

Bronasti znak civilne zaščite Konradu Pušniku

Šentjur, 7. 3. 2021 – Marca smo po vsej Sloveniji obeležili dan civilne zaščite, ob katerem se podeljujejo tudi priznanja njenim pripadnikom. Letos je bronasti znak CZ prejel dolgoletni strokovni delavec za zaščito in reševanje na Občini Šentjur Konrad Pušnik.

Dan civilne zaščite je praznik vseh, ki v Republiki Sloveniji skrbijo za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami ter ki ob razmerah, ko nas ogrožajo naravne in druge nesreče, poskrbijo za učinkovito ukrepanje, varujejo človeška življenja, skrbijo za naše premoženje in preprečujejo usodne posledice za okolje. Posvečen je vsem poklicnim in prostovoljnim reševalcem, pripadnikom civilne zaščite, pa tudi ostalim strukturam (policistom in vojakom), ki vlagajo napore in prizadevanja pri opravljanju nalog zaščite, reševanja in pomoči. Ob tej priložnosti so podeljena tudi priznanja civilne zaščite.

Sooblikoval pristope

Bronasti znak CZ RS je letos prejel Konrad Pušnik, ki je kot vodja Službe za gospodarjenje s premoženjem na Občini Šentjur funkcijo strokovnega svetovalca za zaščito in reševanje aktivno opravljal vse od leta 2003. “V tem času je s svojim strokovnim znanjem in bogatimi izkušnjami s terena nepogrešljivo pripomogel k izboljšavi protokolov in postopkov v vseh vrstah naravnih nesreč na lokalni ravni. Ključno je vplival na pomembne operativne sisteme, ki jih je bilo treba zaradi pojavov vse bolj raznolikih drastičnih nesreč (plazov, poplav, vremenskih ujm, suše) ves čas prilagajati za čim hitrejšo in učinkovito pomoč občankam in občanom.

Pri tem je do izraza najbolj prišlo njegovo kompleksno poznavanje geoloških in geografskih specifik zahtevnega terena območja občine, zgodovine in konteksta poselitve ter kompleksno strukturno znanje praktičnih primerov. Na ta način je kot strokovni sodelavec lahko pripadnikom civilne zaščite nudil pomembne usmeritve ter s koristnimi nasveti sooblikoval pristope v različnih intervencijah. Kot sodelavca CZ Konrada Pušnika odlikujejo izjemna požrtvovalnost, discipliniranost, hitra odzivnost, učinkovitost ter sposobnost timskega dela. V vseh primerih aktiviranja Štaba CZ Občine Šentjur je bil nepogrešljiv sodelavec s širokim naborom praktičnega znanja, uporabno miselnostjo in nesporno pripravljenostjo pomagati. V nekaj manj kot dveh desetletjih se je tako večkrat izkazal kot nepogrešljiv člen sestava občinskega štaba,” je med drugim zapisano v obrazložitvi.

V letu 2020 je bilo delo civilne zaščite povsem podrejeno pandemiji COVID 19, zaradi omejitvenih ukrepov pa letos tudi ni bilo izvedene tradicionalne slovesnosti s podelitvami priznanj na državni in regijskih ravneh. Priznanje je Konrad Pušnik osebno prevzel danes, na celjski izpostavi Štaba CZ Zahodne Štajerske regije. (Tjaša Ferlež, Vir: Občina Šentjur)

Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več