9.5 C
Šentjur pri Celju
22/04/2024
sentjur.net

Čakajo podvozje novega gasilskega vozila

Prevorje, 28. 1. 2023 – Prostovoljno gasilsko društvo Prevorje se je v soboto, 28. januarja, zbralo na 50. rednem letnem občnem zboru. Pregledali so dogajanje in si za prihajajoče leto zadali nove cilje. V letu 2022 so se držali plana dela, ki so si ga zadali na občnem zboru, v nekaterih primerih so ga celo presegli. Strokovne ekskurzije, ki je bila v planu, žal  niso uspeli realizirati. Delovali so po pravilih zakona o gasilstvu in statutu društva, ohranjali so dobre odnose z Občino Šentjur, s KS Prevorje ter z GZ Šentjur in gasilskimi društvi v njej.

Čakajo podvozje vozila

Veliko svojega časa so posvetili delu z mladimi, dodatno izobraževali gasilce operativce, redno so preizkušali gasilko tehniko, jo servisirali in po potrebi tudi zamenjali. »Da imamo opremo v dobrem stanju, je pokazala tudi intervencija na Krasu, kjer težav s tehniko in opremo ni bilo,« je v svojem poročilu povedal poveljnik društva Boštjan Novak.

V letu 2022 so veliko časa namenili nabavi novega vozila. Pridobili so že vsa soglasja o ustreznosti nabave. Odločili so se za nakup podvozja vozila Ford, nadgradnjo v vozilo GV1 pa se bo naredilo v podjetju Svit Zolar. V svojem poročilu je predsednik Jure Jevšnik povedal: »Kot nekatera druga društva pa tudi mi čakamo na dobavo podvozja, prvotna dobava je bila obljubljena za januar, sedaj pa se je zamaknila na marec. Na tem mestu bi se rad še enkrat zahvalil vsem sponzorjem in donatorjem, ki so nam pomagali pri nakupu, prav tako pa vsem krajanom, ki so nam pomagali s prostovoljnim prispevkom za nakup vozila

Veterani, članice, člani in mladina

V mesecu oktobru 2022 so pripravili taktično društveno vajo na domačiji Potočnik iz Dobja, organizirali pa so tudi dan odprtih vrat. Skozi leto so bili aktivni tudi veterani, udeležili so se izleta veteranov, ki ga organizira GZ Šentjur. Članice so se v tem obdobju predvsem izobraževale, zaradi takšnih in drugačnih vzrokov pa se niso uspele udeležiti gasilskega tekmovanja, prav tako pa so pomagale pri čistilnih akcijah v društvu. Med letom so gasilci krajane obiskali in jim predstavili željo po nabavi novega vozila, ob okrogli obletnici, in jih prosili za finančno pomoč, ob koncu leta pa so jim zaželeli vesele praznike in vse dobro v letu 2023, jim izročili gasilski koledar ter jih povabili na veselico, ki jih čaka v letu 2023.

Beseda leta 2022 je ‘gasilec’

Beseda leta 2022 je GASILEC. Da so leto 2022 najbolj zaznamovali požari (še posebej na Krasu) in druge nesreče, kot so poplave ob Kolpi, se jasno kaže tudi v objavljenem izboru za besedo leta 2022. Prav gasilke in gasilci so tisti, na katere se vedno lahko zanesemo, in to so prepoznali številni, ki so glasovali za besedo ‘gasilec’. V kraju Prevorje so gasilci še vedno kolesje družabnega dogajanja in krepijo pripadnost lokalni skupnosti. Združujejo ljudi in vzgajajo mladino s plemenitim namenom – ob vsakem času nesebično priskočiti na pomoč sočloveku, ki se znajde v stiski.

Preteklo leto je bilo za gasilce na Prevorju zelo delovno, saj se je na operativnem področju veliko dogajalo. Kar osemkrat so priskočili na pomoč. Sodelovali so na napovedani vaji GZ Šentjur, ki je potekala v podjetju Tajfun na Planini. Z njihovo cisterno je bilo izvedenih nekaj prevozov pitne vode. Ravno tako pa so bili tudi aktivni v času Gasilske olimpijade, ki je potekala v Celju. V sklopu le-te se je pripravljalni del olimpijade odvijal tudi v Športnem parku Šentjur, kjer so člani nudili logistično in varnostno podporo.

»Vse leto pa smo skrbeli, da sta naša tehnika in oprema vedno pripravljeni na uporabo. Da nam je to uspelo, so za dobro opravljeno gasilsko delo potrebni in zaslužni vsi člani in članice društva,« je za konec povedal poveljnik društva. Ker je letošnje leto tudi volilno leto, se v društvu PGD Prevorje vodstvo ne spreminja in še en mandat na čelu društva ostajata aktualna predsednik in poveljnik.

Priznanja in odlikovanja

So pa na občnem zboru bila podeljena tudi priznanja in napredovanja. Marcel Vinkler, Nika Melanšek, Janja Polšak, Žiga Polšak, Tadej Perc, Zdenka Grobin, Jure Jevšnik, Jožko Pacek, Andrej Arlič , Mihaela Kladnik, Ivan Kladnik, Boštjan Novak, Robert Vinkler, Silvester Jevšnik, Jože Marcen, Anton Maček, Zvonko Polšak, Andrej Arlič, Milan Obrez, Roman Polšak, Nika Melanšek, Žiga Polšak in Jurij Maček, ki je prejel napredovanje gasilca I. Stopnje.  (Tjaša Ferlež, Foto: PGD Prevorje)

Sorodne novice

Člani Balinarskega društva Grobelno predstavili odlične dosežke

Milenka Blažević

Dobro jim leži tudi kulinarika

Jure Godler

Največje šentjursko društvo z številnimi aktivnostmi v leto 2024

Jure Godler

V PGD Sveti Štefan ponosni na svoj podmladek

Jure Godler

Na Uršuli redno diši iz krušne peči

Tjaša Ferlež

Od jubilejne prireditve do festivala

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več