19.7 C
Šentjur pri Celju
24/05/2022
sentjur.net

Čebelnjak dogradili v pravi učni čebelnjak

Šentjur, 21. junij 2019 – Čebelarji in čebelarke Čebelarskega društva Šentjur so po otvoritvi novega Ipavčevega vrta svečano otvorili tudi prenovljen čebelji dom v Zgornjem trgu. Pred natanko 60-leti, 1959. leta, je bil ustanovljen odbor za izgradnjo družinskega čebelnjaka. Naslednje leto so ga že otvorili. Čebelnjak je služil za praktični pouk učencem kmetijske šole in čebelarskemu krožku. Za takratne razmere je bil dovolj velik in zgrajen kvalitetno, kar se kaže še danes, saj v tem času ni bilo večjih popravil. Do leta 2012 so se izvajala manjša vzdrževalna dela in takrat se je zamenjala tudi strešna kritina. Od takrat dalje pa so člani Čebelarskega društva Šentjur razmišljali, kako čebelnjak posodobiti in s tem pridobiti dodaten prostor, primeren za učence čebelarskega krožka, šolarje in otroke iz vrtca, ki jih velikokrat obiščejo. Že letos pa je šentjurski čebelnjak obiskalo okoli 280 otrok. Želeli so si tudi funkcionarni prostor za sestanke, strokovna predvanja in srečanja čebelarjev.

Čebelar Jaka Hladnik je podal idejo za povečanje čebelnjaka, kjer se s pregrado in zaščitnim steklom ločijo panji od funkcionalnega prostora. Čebelarji so za ta namen zbrali 9.000 evrov. “Za društvo je to zelo velik zalogaj. S sredstvi, s katerimi društvo razpolaga – članarina in sredstva, ki jih občina Šentjur letno namenja društvom, smo morali zelo skrbno ravnati, da smo lahko začrtane cilje uresničili,” je povedala predsednica ČD Šentjur Mihaela Kotnik. Zahvalila pa se je tudi čebelarjem, ki so prispevali veliko truda in dela: “Bili ste pridni kot čebelice!” Občina Šentjur je bila leta 2013 razglašena za čebelam najbolj prijazno občino v Sloveniji. “Brez čebel se nam kaže slaba prihodnost,” je zbrane še opozorila Kotnikova.

Pevci MoPZ skladateljev Ipavcev so poleg citrarke Janje Polšak zapeli znano skladbo Čebelar. Čebelarskemu društvu Šentjur je čestital tudi župan občine Šentjur mag. Marko Diaci. Po tem sta Kotnikova in župan simbolično prerezala otvoritveni trak in tako odprla vrata prenovljenega učnega čebelnjaka. (Jure Godler)

Sorodne novice

Z otroškimi risbicami proslavili svetovni dan čebel

Jure Godler

Šentjurski čebelnjak s sodobnim načinom nadzora prirasta

Jure Godler

Čebele in čebelarji praznovali svetovni dan čebel

Jure Godler

Ministrica tudi uradno odprla most in cesto

Jure Godler

Dramlje se razvijajo tudi z novo cesto

Jure Godler

Odprt težko pričakovan odsek državne ceste

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več