-2.7 C
Šentjur pri Celju
19/01/2022
sentjur.net

Četrt stoletja stara potomka najstarejše trte bogato obrodila

Šentjur, 1. 10. 2021 – V Zgornjem trgu pročelje Ipavčeve hiše že 25 let krasi trta. Ne vsakdanja trta, ampak potomka mariborske modre kavčine, ki naj bi bila pri nas najstarejša trta. Mariborska trta je portjeno stara vsaj 400 let in je celo vpisana v Guinnessovo knjigo rekordov, kot najstarejša trta na svetu. Prav tako kot naša mlajša hči tudi 400-letnica vsako leto obrodi žlahtne sadove. Za vinogradnike je vsako leto praznik, ko lahko v družbi poberejo pridelane sadove.

Tudi letos ni zgornjetrška lepotica razočarala mestnega viničarja Jurija Malovrha in njegovega pomočnika Alojza Krajnca ter je znova lepo obrodila. Nekateri grozdi so bili težki že skoraj kilogram. Zanimivost te trte je tudi o tem, da se zaradi višine trga na lestvah, kar povzroča kar nekaj strahu pri obiralcih. Po končanem delu so se zbrani zbrali na Ipavčevem vrtu, kjer jih je nagovoril župan občine Šentjur in gospodar vinske trte mag. Marko Diaci. Izpostavil je, da v okviru številnih obletnic, ki jih letos praznujemo v Šentjurju, lahko dodamo tudi četrt stoletja od posaditve mestne trte, pa tudi 40. obletnico delovanja Vinogradniškega društva Šentjur.

Začinjeno s humorjem

Svoj čar pa trgatvi v Zgornjem trgu dajejo tudi humorni dovtipi med županom in mestnim viničarjem. Tokrat se je župan izkazal z novimi vinogradniškimi škarjami, ki jih je podelil tako mestnemu viničarju Malovrhu in njegovemu pomočniku Kranjcu. Zbadanja o pečenem odojku, kot ga imajo na trgatvi v Gorici pri Slivnici, pa tudi tokrat niso obrodila sadov in na njega bodo šentjurski vinogradniki še morali malo počakati. Dogodek so zaključili v sproščenem vzdušju ob kapljici rujnega in s pečenimi dobrotami. Grozde modre kavčine pa so kar pozobali. (Jure Godler)

Sorodne novice

V krožišču potrgali velikanske grozde

Jure Godler

Ob zimskem rezu čestitali gospodarju trte

Jure Godler

Okrnjena zasedba vinogradnikov potrgala grozdje na krožišču

Jure Godler

Na “lojtrah” potrgali mestno trto v Zgornjem trgu

Jure Godler

Prejeli smo: Razstavili reprodukcije akvarelov Šentjurja

Jure Godler

Trgatev 2019: Rdeče vino je odlično za srce

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več