3.2 C
Šentjur
16/12/2019
sentjur.net

Čistilna naprava za čistejše okolje

Šentjur, 13. 7. 2017 – Pogodbo, s katero se lahko pričnejo dela, je župan mag. Marko Diaci z direktorjem na javnem razpisu izbranega podjetja Energygor d. o. o. Velenje Marijanom Penškom podpisal 12. julija. Partner izvajalskega podjetja v tem projektu je še podjetje CID – čistilne naprave d. o. o. Koper. Podpisa so se udeležili tudi predsednik sveta KS Planina pri Sevnici Anton Špan ter sedanji in nekdanji direktor JKP Šentjur, ki bo izvajalo nadzor na deli, Matjaž Žmahar in Igor Gorjup. Kot je poudaril župan, občina z rekonstrukcijo obstoječe rastlinske naprave zagotavlja naložbo v prihodnost za zanamce, »saj je naša skupna naloga in odgovornost, da zadnje obvarujemo okolje, ga ohranimo čistega in varnega.« Župan je predstavil tudi načrte občine za nadaljevanje fazne izgradnje kanalizacijskega omrežja, s katerim se bodo še dodatna naselja povezala s centralno Čistilno napravo Šentjur, želja pa je, da bi za to gradnjo bila tako kot v preteklosti na voljo sofinancerska evropska sredstva.

Rekonstrukcija bo izvedena na lokaciji obstoječe čistilne naprave, v dolini južno od naselja Planina pri Sevnici. Na napravo bo priključeno naselje z industrijo. Velikost naprave je 500 PE. Tehnologija nove čistilne naprave je SBR (sekvenčni biološki reaktor). Napravo sestavlja vhodni zadrževalni bazen s črpališčem, biološki reaktor in zalogovniki blata. V sklopu naprave bo izvedena dostopna cesta, nizko napetostni elektro priključek, vodovodni priključek, daljinski nadzor in manjkajoči del kanalizacijskega omrežja.

Del območja že ima zgrajeno kanalizacijsko omrežje v mešanem sistemu, del kanalizacijskega omrežja pa je še predviden. Načrtovani del kanalizacijskega omrežja bo izveden v ločenem sistemu, tako da bodo na ČN pritekle samo odpadne komunalne vode. Ker pa je obstoječi sistem mešane izvedbe, je potrebno pred ČN izvesti še zadrževalnik z razbremenilnikom.

Z izgradnjo čistilne naprave bo zmanjšan vpliv na obremenitev površinskih in podzemnih voda s slabo oččeno odpadno vodo. Izboljšana bo kvaliteta bivanja, ki posredno vpliva na demografsko sliko na obravnavanem območju in razširjena možnost za razvoj tega področja. Prav tako bo zagotovljena zaščita naravnih virov, ki so osnova za razvoj in konkurenčnost gospodarstva. (vir: Občina Šentjur, foto: Jure Godler)

Sorodne novice

Prejeli smo: Spomnili so se osvoboditve Planine

Jure Godler

Odprt težko pričakovan odsek državne ceste

Jure Godler

Nova čistilna naprava Planina je začela obratovati

Jure Godler

Na mladih Zarja stoji že 110 let

Majda Rezec

Grajska in rajska Planina v sliki

Jure Godler

Zaradi suše slaba gobarska bera

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več