18.2 C
Šentjur pri Celju
23/09/2020
sentjur.net

Na Prevorju so zazvenele citre

Prevorje, 20. 4. 2018 – Na Prevorju je na pomladni aprilski večer v organizaciji Kulturnega društva Prevorje in njihove članice Jasmine Levičar izzvenela že 6. Citrarska pomlad. Nastopajoči vseh generacij so prebujali čute in obiskovalcem pokazali znanje, prepleteno z občutki radosti in rezultati vztrajnosti. Program je zasnovala in povezovala Levičarjeva, ki je z vsakim nastopajočim, kot mentorica mnogim, podarila vrednost dobrega znanja.

Koncert so pričele članice  s primorsko ljudsko v izvedbi Tria glas strun (Veronika, Sara, Janja), lepe občutke ob strunah stkane pa so s Slomškovo pesmijo Le predi dekle, predi, obiskovalcem, ki so do zadnjega kotička napolnili večnamenski prostor, vzbudile učenke Osnovne šole Lesično (Lara, Teja, Lili, Nika, Ana, Maja in na kontrabasu Eva). Da za uka željne ljudi niso pomembna leta in da z vztrajnostjo, voljo in željo lahko premagamo tudi um, so dokazale LUŠne citrarke Irena Štrajhar, Ladica Drobne, Majda Založnik, Silva Polajžer, Andreja Govedič, Maja Rajer, Dušanka Tavčar, Amadej Štrajhar na trobenti, Eva Bah na kontrabasu, ko so po priredbi Petra Napreta zaigrali Avsenikovo Tam, kjer murke cveto.

V nadaljevanju so citre zvenele izpod prstov najmlajših učenk Levičarjeve, iz OŠ Lesično. Med citrarke začetnice spadata tudi šestletna Katjuša Udovč in desetletna Eva Sluga, ki sta prebili led s prvo melodijo, predstavljeno občinstvu. Ela Senica pa odlično združuje šport z glasbo in to je tudi dokazala na prevorskem odru skupaj s flavtistko Ines Bizjak. Srečo, pa čeprav na vrvici, so delile Iva Čede, Veronika Planko in Alja Novak na kitari.

Glasbe ne merimo v metrih

»Glasbe ne moremo meriti v metrih, ne v sekundah. Ona se preprosto dotika v trenutku. In v tem trenutku so potrebni znanje, sposobnosti, izkušnje, razpoloženje in kopica nepredvidljivih dejavnikov. Pa vendar je lahko glasbeno tekmovanje vzpodbuda k delu, k vztrajnosti in h kvaliteti. Letos febraurja sta se državnega tekmovanja mladih glasbenikov Slovenije udeležili Veronika Planko in Sara Žafran. Izmed vseh prijavljenih v njuni starostni kategoriji je Veronika osvojila 5. mesto in Sara 3. mesto,« je uspeh svojih učenk predstavila Levičarjeva. Obiskovalcem koncerta sta zaigrali tekmovalni program.

Na koncertu je bilo poskrbljeno tudi za smeh, izvabljal ga je pohorski kmetovalec Pavli. Kako družinsko življenje mineva v sožitju z glasbo, so dokazali v nadaljevanju nastopi bratov in sester: Patricija, Katjuša in Tinkara Udovč, Sara in Eva DobnikVika Golčer, Nina in Luka Okrožnik, Kristina in Benjamin Planko, domačina Janja in Žiga Polšak ter Gašper in Maruša Vidmar, ki še nista manjkala na nobeni Citrarski pomladi. Trio Glas strun se je še enkrat predstavil, ki pa je ob zvenu citer tudi zapel. Pridružila sta se jima še Gašper, Maruša in Levičarjeva, ki so pričarali veličino in razsežnost citer v ritmu jazza. Zveneče jelše in kitarist Vlado delujejo v okviru študijskega krožka pod vodstvom Levičarjeve že četrto leto, tokrat pa so izvedli Ena ptička priletela.

Prebujanje glasbenega čuta

Prav tako kot Zveneče jelše, na Ljudski univerzi Šentjur deluje skupina LUŠ’ni orkester, ki so predstavili pesem Vera, upanje, ljubezen, nastalo izpod peresa njihove članice Nade, Levičarjeva pa je dodala melodijo. Na novo sestavljen kvintet, ki še nima imena, vendar že sedaj poznane osebnosti, kot so Amadej Štrajhar na trobenti, Sven Senica na harmoniki, Žiga Romih na baritonu, Sebastjan Robič na klarinetu in v zamenjavi Anžeta Završnika tokrat na kitari David Bevc so obiskovalce  popeljali Čez Ljubelj na Roblek. Slednji so poskrbeli za prijetno in poskočno vzdušje še po uradnem delu, članice Društva kmetic Mavrica pa za obložene mize.

Levičarjeva se je na koncu zahvalila vsem, ki so pripomogli pri pripravi in izvedbi. »Moja želja je med drugim tudi, da v učencu prebudim glasbeni čut in mu dam dovolj znanja, da lahko glasbo po svojih najboljših močeh in v svojem občutku interpetira. Hvala, ker mi jih zaupate in verjemite mi, to mi je v največje veselje,« je zaključila koncert Levičarjeva v tonu hvaležnosti. Njej pa so s hvaležnostjo v srcu segali v roke številni učenci, Trio glas strun ji je podaril čudovit predpasnik, šopek je prejela od LUŠnih in Zvenečih jelš, spodbudne besede pa tudi od podpredsednice KD Prevorje Marije Frece Perc. Največja nagrada pa ji, po besedah Levičarjeve, pomeni pokazano znanje in lepo zaigrana melodija na odru. (Majda Rezec, foto: Franci Hrovatič)

 

Sorodne novice

Levičarjeva uradno  postala učiteljica citer

Majda Rezec

Prejeli smo: 18. Astronomska noč na Prevorju

Jure Godler

Na Prevorju 1.050 m nove asfaltne prevleke

Jure Godler

Prevorska kultura trdno zasidrana na tradicionalnih temeljih

Majda Rezec

Prevorje bo postalo nazaj Prevorje

Jure Godler

Zagorel je tovornjak – več kot 40.000 evrov škode

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več