31/05/2020
sentjur.net

Dan državnosti brez presežnikov

Šentjur, 24. junij 2018 – Za organizacijo šentjurskega dneva državnosti je bil ponovno zadolžen Pihalni orkester Šentjur. Tokrat so koncert obarvali tematsko in ga naslovili Poletna noč, kljub temu pa so ga zaradi prenizkih letnih temperatur prestavili v dvorano OŠ Hruševec Šentjur. Osrednjo občinsko prireditev so otvorili praporščaki in, kot se spodobi, državna himna. Na ta praznik moramo biti Slovenci še posebej ponosni, saj nas spominja na to, da imamo tudi mi svojo državo. Narod smo stoletja, nacija pa smo postali z lastno državo, saj je slovenska skupščina pred 27 leti sprejela Temeljno ustavno listino o samostojnosti in neodvisnosti RS.

Nismo izpolnili ciljev

Zbrane pa je pozdravil tudi župan mag. Marko Diaci. “Postaviti se moramo na realna tla in tudi nad izključevalne interese politike,” je začel slavnostni govor župan. Spraševal se je, do kod je država narejena po meri državljanov, ko od njih terja spoštovanje zakonov, plačevanje davkov, pod drugi strani pa bi državljani upravičeno pričakovali, da bo država zagotavljala tudi zadovoljevanje njihovih potreb. Izpostavil je, da po 27 letih ne dosegamo ciljev po boljši državi, kljub temu, da so vse tradicionalne opcije imele svojo priložnost krmariti našo državo. “Kot družba smo se v teh desetlejih zelo spremenili. Naučili smo se obračati vase in se zanesti nase. Iskati stabilnost v okolju družine, službe, loklanih skupnosti,” je še dodal.

Zbrane je pozdravila tudi direktorica JZ Knjižnice Šentjur Tatjana Oset, ki je povedala, da so se s pregledno razstavo na Mestnem trgu spomnili 100-letnice konca prve svetovne vojne. Ob tem so izpostavili šentjurskega borca Franja Malgaja. Domoljubno društvo Franjo Malgaj je poskrbelo, da bo ta razstava sedaj trajna. V glasbenem delu koncerta so glasbeniki Pihalnega orkestra Šentjur, ki jih vodi Jurij Hladnik, združili moči s pevci Vocal BK Studia. Ob zimzelenih melodijah so prepevali Boštjan Korošec, Maja Kovačič, Nina Šentjurc in Špela Jezovšek.

Komentar

Pod črto pa si praznovanja dneva državnosti ne bomo dolgo zapomnili. Naši pihalci niso imeli najboljšega glasbenega dne. Tudi tehnična spremljava – ozvočenje in luči – bi lahko bila boljša ali pa vsaj takšna, kot je navadno na božično-novoletnem koncertu. Tudi pokrovitelji prireditve so na koncu marsikomu dali kaj misliti – predvsem to, da na osrednji občinski prireditvi, za katero se je POŠ prijavil na razpis in dobil 3.000 evrov finančnih sredstev, ni šlo brez prispevka recimo Zveze kulturnih društev ali OŠ Hruševec Šentjur ter finančne pomoči številnih strank in podjetij. Da ne govorimo o slabem obisku prireditve – čez prste bi lahko našteli okoli 400 obiskovalcev. Še dobro, da je prireditev rešil župan z govorom, pa še ta je na koncu zazvenel malo predvolilno. (Jure Godler)

Sorodne novice

VIDEO: Vir(tu)alne pihalce gasilci ponesli po občini

ViP

SPV o več ukrepih na šentjurskih cestah

Jure Godler

Koncert pihalcev ob dnevu samostojnosti in enotnosti

Jure Godler

Župan sprejel zlate maturante

ViP

Šentjurčani slavili občinski praznik

ViP

Pridobljeno znanje so pokazali na koncertu

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več