11.9 C
Šentjur pri Celju
06/04/2020
sentjur.net

Dan državnosti: Franjo Malgaj bi v današnjem času naredil Facebook skupino

Šentjur, 23. 6. 2019 – Slovenija je na dan državnosti, 25. junija 1991, formalno postala neodvisna država. Na ta praznik Občina Šentjur vsako leto pripravi prireditev, s katero se spomni tega pomembnega dogodka. Že nekaj let pa organizatorje prireditve s predvidenega Mestnega trga, slaba vremenska napoved pošlje na rezervno lokacijo – v športno dvorano OŠ Hruševec Šentjur. Prireditev ob dnevu državnosti je otvoril prihod praporščakov območnega združenja vojne za Slovenijo, Policijskega veteranskega društva Sever za celjsko območje, združenja borcev za vrednote NOB, območnega združenja slovenskih častnikov ter praporščaki Gasilske zveze Šentjur. Tokrat za spremembo od dneva samostojnosti in enotnosti Pihalni orkester Šentjur ni pozabil na slovensko himno.

Zbrane, ki še zdaleč niso zapolnili hruševske dvorane, je nagovoril župan Občine Šentjur, mag. Marko Diaci. Izpostavil je, da smo v teh tridesetih letih prišli zelo daleč, čeprav smo ob tem naredili “šepavo pot” ekonomske racionalnosti, družbene odgovornosti, politične pluralnosti in nenazadnje demokracije, ki včasih meji na anarhijo. “Demokratičen sistem razumemo kot sistem, ki nam daje pravice iz naslova individualnih koristi. Takšen pogled pa je dolgoročno gledano zelo kratkoviden,” je poudaril župan. Okrcal je tudi priljubljenost politike v očeh naroda, saj je volilna udeležba izjemo nizka. Če pa bi od volivcev odšteli še strankam zveste etablirane volivce in tiste, ki hodijo volit “manjše zlo”, bi prišli do zaskrbljujočih številk. Dotaknil se je tudi poguma Franja Malgaja in ga projiciral v današnji čas. Govoril je o novih vrednotah otrok, odraslih ob novih tehnologijah. Generacija, ki se bo morala v svojem življenju srečevati s planetarnimi težavami, kot so podnebne spremembe, onesnaževanje, izumrtje vrst ali obvladovanje umetne inteligence. “Za te namene smo jih oborožili z dovolj znanja in senzibilnosti,” je še dodal župan Diaci. “Pomembno je tisto, kar nas ta hip združuje, da sedimo tukaj z namenom, da svoji državi izrazimo spoštovanje, kateri vsak na svoj način pomagamo soustvarjati večino njenega obstoja,” je še zaključil osrednji govor.

Prireditev je moderiral Luka Žerjav, za humorne vložke pa je poskrbel Tom Costo iz Epik teatra. Tako moderator kot šentjurski komik sta izvedla kar nekaj posrečenih vložkov, ki so izvabljali smeh obiskovalcev. Pihalni orkester je tokrat izvajal “bigbandovske” skladbe skladatelja Jožeta Privška, popevke pa je odlično prepevala glasbena gostja Nina Strnad.

(Jure Godler)

Sorodne novice

Župan mag. Marko Diaci: Pomagajmo si med seboj

Jure Godler

Po svečnici še o minulem letu v naših župnijah

Jure Godler

Sestal se je novi občinski svet

Jure Godler

Lokalne volitve 2018: Zaton strank in vstajenje neodvisnih

Jure Godler

Diaci na volitve z 882 overjenimi podpisi

Jure Godler

Intervju mag. Marko Diaci: Mislim, da imam še dovolj vztrajnosti, da peljem Šentjur naprej

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več