3.2 C
Šentjur
11/11/2019
sentjur.net

Darovali mašo za mučenca Janeza (Ivana) Kranjca

Gorica pri Slivnici, 24. avgust 2019 – Osrednja verska osebnost, ki izhaja iz naših krajev, je zagotovo Anton Martin Slomšek, ki se je v občo slovensko zgodovino zapisal s selitvijo sedeža nadškofije v Maribor ter z bogatim pečatom v slovenski književnosti. Nekoliko manj poznan pa ostaja mučenec Janez (Ivan) Kranjc – duhovnik iz Voglajne ob Gorici pri Slivnici.

Kranjc je bil rojen 24. avgusta 1914, devetnajstleten pa se je vpisal v bogoslovje v hrvaški Šibenik. Kot kaplan je deloval v hrvaških župnijah Nunić ter Ervenik pri Kistanju. Na božični večer leta 1941 so ga v Erveniku zajeli četniki, ga zverinsko mučili ter živega spekli na ražnju in ga nato v cerkvi, kjer bi moral darovati polnočnico, položili na oltar kot “božično darilo”. Znana dejstva o njegovem življenju, mučeništvu ter krajih njegova delovanja je v knjigi Po poteh don Janeza (Ivana) Kranjca zbrala Polona Jurinić iz Zagreba. Ob predstavitvi knjige je lansko leto v podružnični cerkvi sv. Urbana v Gorici pri Slivnici potekala tudi sveta maša v spomin na Kranjca.

Na dan mučenikovega rojstnega dne so se župljani ter gostje s Hrvaške (tudi iz Kistanja) srečali pri sveti maši, ki jo daroval upokojeni celjski škof msgr. Stanislav Lipovšek. Ta je v pridigi spomnil na petkov Evropski dan spomina na žrtve totalitarizmov, žrtev katerih je bil tudi Kranjc. Pri daritvi so somaševali p. Metod Benedik, postulator pri beatifikaciji mučencev 20. stoletja, duhovnik za hrvate v Sloveniji Marko Prpa, duhovnik iz Kistanja ter domači župnik Marko Šraml.

Zadarska nadškofija je sprožila beatifikacijske postopke za vse duhovnike mučenike 20. stoletja iz Hrvaške, med katerimi je tudi Janez (Ivan) Kranjc. Enak postopek, ki bi mučenika proglasil za blaženega, je sprožila tudi slovenska stran. (ViP)

Sorodne novice

V izdelavi nov Dolgoročni razvojni program Občine Šentjur

ViP

Slivniški gasilci na stežaj odprli vrata

ViP

Trgatev kronala vodnjak in odojek

ViP

V znosnejši jesenski sapi žegnali konje

ViP

Novo vozilo dar gasilcem in celotnemu kraju

ViP

Jure Ivanušič navdušil na novem prizorišču v Gorici pri Slivnici

ViP
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več