18.5 C
Šentjur pri Celju
23/05/2024
sentjur.net

Decembrski dnevi: Izdelajte si pravo medeno hiško

Otroci v kuhinji. Tema, ki preizkuša našo potrpežljivost, vztrajnost in doslednost. Toda brezpogojna ljubezen pomaga. Takoj, ko otroci shodijo, postane kuhinja zanje zanimivo igrišče. Besede, kot so: Sam bom! Jaz bom! Pusti me! … postanejo naša stalnica nekaj let. Več moke in ostalih sestavin na tleh kot na mizi … Naš najmlajši je sam splezal na pult, sedel na ploščo štedilnika in jo vklopil. Posledica tega njegovega podviga so bile zažgane hlačke, nekaj solzic, potem smeh in osvojena izkušnja.

Vsak otroški izdelek je narejen z ljubeznijo, iskrivostjo in zelo velikim trudom. Posledično so zato izjemno ponosni na izdelek. Vsem bi ga radi pokazali, se pohvalili in prejeli pohvalo. Naša potrpežljivost je izjemnega pomena in obrodi sadove v kasnejših letih. Otrokom ostane ljubezen do kuhanja, peke in drugega ustvarjanja. Potem se zgodi, da mami dobi samo SMS-sporočilo za nakup sestavin.

Pripravijo, spečejo in pospravijo sami! Spet so neskončno ponosni na delo in izdelke. Fotografirajo jih, postopek pa posnamejo. Pošiljajo, delijo po vseh možnih medijskih kanalih. V takih popoldnevih in večerih pozabijo na računalniške igrice, televizijo in telefone. Starši smo ponosni do neba na njih in nase, da smo jim dovolili v najmlajših nerodnih letih spoznati in vzljubiti delo v kuhinji.

Medene hiške

SSJ Decembrski dnevi: Izdelajte si pravo medeno hiško Otroci v kuhinji. Tema, ki preizkuša našo potrpežljivost, vztrajnost in doslednost. Toda brezpogojna ljubezen pomaga. Takoj, ko otroci shodijo, postane kuhinja zanje zanimivo igrišče. Besede, kot so: Sam bom! Jaz bom! Pusti me! ... postanejo naša stalnica nekaj let. Natisni recept
Porcije: 4 Skupni čas priprave: Čas kuhanja oz. pečenja:
Podatki o jedi kalorije maščobe

SESTAVINE

Sestavine za testo:

  • 1 kg medu,
  • 0,25 l tople vode,
  • 650 g ržene moke,
  • 550 g pšenične moke,
  • 2 žlici limonine in pomarančne lupinice,
  • 50 g dišav za medenjake,
  • 30 g sode bikarbone

Sestavine za glazuro:

  • 2 žlici limonovega soka,
  • 1 beljak,
  • 300 g sladkorja v prahu

Dekoracija: barvni bomboni, mrvice, medvedki, kosmiči, lahko vse, kar najdemo v kuhinji

NAVODILA ZA PRIPRAVO

V loncu zavremo med in vodo. Ohladimo. Obe vrsti moke, sodo bikarbono, limonino in pomarančno lupinico ter dišave za medenjake zmešamo v skledi ter dodamo hladni med. Oblikujemo testo, pokrijemo in postavimo v hladilnik, da se res dobro ohladi. Izrežemo želeno velikost hišic iz papirja, jih položimo na razvaljano testo in izrežemo.

Ostanke izrezanega testa ponovno pregnetemo in razvaljamo v obliki velikega jajca, kar bo podloga za hišico. Napikamo z vilicami v vzorčku ali vrstah. Pečemo v ogreti pečici pri 200 stopinjah 15 minut. Ohladimo. Pripravimo glazuro iz vseh treh sestavin. Dele hiške zlepimo s pomočjo glazure. Okrasimo z bomboni, medvedki, mrvicami. Otroška domišljija nima meja!

Pazite! Dekoracija lahko hitro zaide v otroška usta! Naši so ostali brez barvastih bombonov in so morali improvizirati pri dekoraciji.

Medena hiška bo okras in ponos dela otrok ves praznični mesec. Postavimo jo na vidno mesto na kakšen lep prt.

Naloga dneva: Telefonski pogovor

Pokličimo sorodnika, prijatelja ali znanca, s katerim že dolgo nismo govorili. Izmenjajmo doživete dogodke in se dogovorimo za snidenje, ko bo le-to dovoljeno.

Namig dneva:

Pojdimo ven vsaj za kratek čas. Če na sprehodu najdemo kakšno suho vejo, jo doma spravimo. Veje bomo porabili pri dekoraciji praznične mize in doma. Mogoče nas bo malo zeblo, občutek toplega dišečega čaja po prihodu domov nam bo polepšal dan.

Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več