-0.6 C
Šentjur pri Celju
28/01/2022
sentjur.net

Defibrilator odslej pri vhodu v PP Šentjur

Šentjur, 1. 4. 2014 – Te dni so v teku prireditve ob Tednu zdravega mesta in Lokalne akcijske skupine za preprečevanje zasvojenosti z drogami premestili avtomatski defibrilator iz notranjih prostorov PP Šentjur na zunanjo steno pri vhodu. Defibrilator je namenjen vsem, ki hočejo pomagati ponesrečencu, ki ne diha in mu srce ne bije. Vedno je najprej potrebno poklicati center za obveščanje 112 in na ponesrečencu začeti izvajati masažo srca (30) in umetno dihanje (2). Če je v bližini avtomatski defibrilator (AED), ga vsekakor uporabite. AED vas vodi skozi postopek oživljanja v slovenskem jeziku.

Postopek oživljanja – kako se AED uporablja tudi v praksi – je pokazala šentjurska podpredsednika OZRK in zdravnica Milena Senica Verbič, dr. med.. Predstavitev si je ogledalo okoli 15 obiskovalcev.
AED je v Šentjurju prisoten že nekaj časa, vendar so ga zaradi ukinjenih dežurstev policistov po 18. uri premestili na vsem dostopno lokacijo – pred vhod PP Šentjur.  V Šentjurju sta defibrilatorja nameščena še v zdravstvenem domu in hruševski športni dvorani (v času kopalne sezone na šentjurskem bazenu). Na Ponikvi je nameščen na gasilski dom, na Planini pri Sevnici pa se nahaja pri vhodu v podjetje Tajfun. Prav tako je AED nameščen na steni Gasilskega doma Dobje. “Zaenkrat še ni nihče uporabil avtomatskega defibrilatorja, nameščenega po naši občini. Pomembno je, da znajo občani poiskati takojšno pomoč, pred prihodom vozila nujne medicinske pomoči,” je povedala sekretarska OZ RK Šentjur Andreja Tisel. (J. G.)

Sorodne novice

Defibrilator sedaj tudi v Športnem parku Šentjur

Jure Godler

V uporabo predali že 23. avtomatski defiblirator v naši občini

Jure Godler

Dan odprtih vrat gasilskega doma v Lokarjah

Tjaša Ferlež

Organizirali srečanja za starejše in predstavitev oživljanja

Jure Godler

Postanimo humanitarni, darujmo kri

Jure Godler

Razdelili 28 ton hrane

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več