14.4 C
Šentjur pri Celju
27/05/2022
sentjur.net

Defibrilator sedaj tudi v Športnem parku Šentjur

Šentjur, 23. 3. 2021 – Iz Rdečega križa Slovenije – območnega združenja (RKS – OZ) Šentjur – so nas obvestili, da so v Šentjurju namestili še en avtomatski defibrilator AED. Gre za napravo, ki je javno dostopna, njen namen pa je reševanje pri zastoju srca. Avtomatski defibilator je na novo nameščen na objektu v Športnem parku Šentjur. Naprava je avtomatizirana, kar pomeni, da po tem, ko elektrode namestimo na prsni koš človeka, ki se mu je zaustavilo srce, in napravo vklopimo, sama oceni, ali je električni sunek potreben ali ne. Ob tem pa daje tudi navodila v slovenskem jeziku.

Z njegovo uporabo ne moremo škoditi, lahko le pomagamo, seveda pa mora biti AED uporabljen čim prej. V času, ko pride do zastoja srca, se mora izvajati temeljni postopek oživljanja – trideset stiskov prsnega koša in dva vpiha skozi usta. Ta postopek se ponavlja, dokler druga oseba ne prinese avtomatskega defibliratorja. Uporaba AED je tako enostavna in omogoča, da ga lahko uporabi čisto vsak.

»Gre za defibrilator v lasti RKS – Območnega združenja Šentjur, ki je sestavni del opreme za delovanje ekipe prve pomoči v izrednih razmerah. S strani RKS – OZ Šentjur – bomo pripravili tudi delavnico oživljanja z uporabo defibrilatorja za širšo javnost, vendar smo pri tem odvisni od epidemioloških razmer,« nam je povedala sekretarka OZ-RK Andreja Tisel.

Sorodne novice

Člani ekip prve pomoči RK Šentjur v Planico

Tjaša Ferlež

Vulkanizacija Mulej donirala šentjurskemu Rdečemu križu

Jure Godler

V uporabo predali že 23. avtomatski defiblirator v naši občini

Jure Godler

Pridružite se akciji Lepo je deliti

Jure Godler

Dan odprtih vrat gasilskega doma v Lokarjah

Tjaša Ferlež

Ekipa prve pomoči: Znova pokazali odlično znanje

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več