18.5 C
Šentjur pri Celju
23/05/2024
sentjur.net

Delovni oktober za zbiralce starin

Zagreb, 18. 10. 2015 – Šentjurski zbiralci starin, pod vodstvom Martina Čatra, so se udeležili sejma, ki ga redno pripravljajo njihovi kolegi iz Hrvaške. Šentjurski ekspediciji so se pridružili še Sandi Nikolič in Robi Vrečko iz Slovenskih Konjic. Na sejmu “Militarije” ali starega orožja Šentjurčane vedno sprejmejo odprtih rok. Srečali so se s predsednikom hrvaškega Kluba bajonetašev ITD in veteranom Damirom Vučkovićem iz Koprivnice. Med razstavljenimi predmeti in uniformami je bila tudi ena izmed prvih uniform iz leta 1990 častne hrvaške garde ter številni zbirateljski predmeti. Nekaj dni kasneje so se zbiratelji odpravili še v Novo Gorico na mednarodni sejem vojaške opreme. Občudovali so lahko veliko stvari iz prve in druge svetovne vojne. Sejem v Novi Gorici prireja Jaka Marušič, zbiratelji pa so si izmenjali tudi izkušnje.

Kot premierni nakup v Novi Gorici je Martin Čater kupil še tri razglednice Šentjurja v času druge svetovne vojne. S tem je je obogatil svojo zbirko razglednic, ki šteje že 151 razblednic, 8 dopisnic in 4 pisma. Po statistiki mu v zbirki manjka le še nekaj razglednic – po podatkih Knjižnice Celje okoli 22. Knjižnica Celje ima v svoji zbirki celo dve unikatni razglednici. Čater pa še ni vrgel puške v koruzo in si želi v prihodnosti izdati tudi mogografijo šentjurskih razglednic, pri kateri bodo sodelovali še ostali zbiratelji, da bo zbirka čim bolj popolna. Poziva pa tudi ostale, ki imajo doma kakšne razglednice krajev naše občine, da se mu javijo, mogoče je ravno njihova razglednica med manjkajočimi za bodočo monografijo. (Jure Godler)

Sorodne novice

Šentjurčani prejeli zahvalo za humanitarno pomoč

Jure Godler

Tudi Šentjurčani na pomoč Petrinji

Tjaša Ferlež

Tudi Šentjurčani bodo zbirali za hrvaško Petrinjo

Jure Godler

Zagrebški potres pustil nekaj posledic tudi pri nas

Tjaša Ferlež

Šentjurska likovnika obiskala Mata Croata

Jure Godler

20 let ustvarjanja s čopičem

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več