1.2 C
Šentjur pri Celju
06/12/2021
sentjur.net

Delujemo proaktivno – pripravljamo dokumentacijo in sofinanciramo projekte

Ob bližajočih se praznikih smo se pogovarjali z županom Šentjurja, mag. Markom Diacijem.

Leto, ki se poslavlja, je bilo precej drugačno od prejšnjih. Kako ga ocenjujete?

Letošnje leto je predvsem zaznamovala epidemija. K sreči pa smo bili na investicijskem področju zelo aktivni. Letos smo pridobili nove parkirne prostore pri Zdravstvenem domu Šentjur, prenovili pešpot s kolesarsko stezo ob Pešnici, kuhinjo v OŠ Dramlje, zaključili obnovo odsekov Pešnica – Podgrad, Jakob – Rifnik – 1. faza ter dveh odsekov (preko 1.300 metrov) na relaciji Dolga Gora – Sladka Gora. Narejenih je tudi večina cest po KS iz razpisa.

V navezi z državo se ves čas lotevamo še obsežnih okoljskih projektov. Med večje sodijo plazovi, za sanacijo katerih sta občina in Ministrstvo RS za okolje in prostor v letošnjem letu skupno odštela preko 600.000 evrov. Prizidek pa je dobil tudi Zdravstveni dom Šentjur, ki skrbi za več kot 21.000 pacientov – občanov Šentjurja in Dobja. Začeli smo dela na protipoplavnih ukrepih v fazi C, ki obsegajo območje ob Kozarici v Hruševcu do Hudičevega grabna in so vredna kar 1,8 milijona evrov.

Žal pa smo bili zaradi ukrepov prikrajšani za prireditve, saj smo skoraj tričetrt leta preživeli v epidemioloških časih. V občini Šentjur je bila epidemiološka slika v prvem valu zelo dobra – vse skupaj smo imeli le 14 okuženih, za razliko od drugega vala, kjer beležimo velik porast okužb. Najbolj zaskrbljujoče je, da število okuženih v določenem obdobju pade, nato pa znova naraste, kljub vsem ukrepom, ki jih delamo na nivoju države. Upam, da bo naslednje leto boljše in da bodo tudi društva lahko začela z svojimi aktivnostmi.

Proračuna Občina Šentjur še vedno ni uspela sprejeti. Zaradi okužbe na občinski upravi ste tik pred zdajci odpovedali tudi sejo občinskega sveta. Kaj načrtujete s nepokoriščenimi sredstvi?

Neizkoriščena sredstva bomo vpeljali v proračun in drugo leto – zaradi tega pričakujemo okoli 23 milijonov odhodkov. Še naprej bodo prioritetne naložbe tiste, za katere bomo dobili državna ali evropska sredstva. Vsi razpisi še niso znani, zato smo koncepirali proračun na tak način, da imamo maneverski prostor tudi za prihajajoče razpise.

Trenutno participiramo z lastnimi sredstvi pri državnih investicijah na cesti Dole – Ponikva, na krožišču pri OŠ Franja Malgaj Šentjur in pri ureditvi stare Aureje v Gorici pri Slivnici. S pripravo dokumentacije sodelujemo pri vodno-gospodarskih ukrepih in komunalnemu urejanju Industrijske cone – jug.

Glede proračuna pa bi še počakal s komentiranjem. Proračunski dokumenti so pripravljeni, treba pa jih je še sprejeti in mogoče bo še kakšna sprememba.

V Šentjurju bomo razbremenili glavno vpadnico sever-jug tudi z novim krožiščem pri OŠ Franja Malgaja Šentjur. Ta projekt je blizu realizacije. Nam lahko poveste kaj o tem?

S tem projektom smo se ukvarjali kar nekaj let, je pa tudi velika želja Šentjurčanov. V fazi gradnje krožišča bosta izvedena še podhod čez cesto in levi zavijalni pas proti Pešnici. Vso projektno dokumentacijo smo pripravili na občini. Sofinancerski sporazum je bil podpisan pred natanko enim letom. Natančno 19. 12. 2019. Od takrat so stekli postopki izbora izvajalca, ki ga je vršila Direkcija RS za infrastrukturo. Gre za državno cesto, občina pa bo ta projekt sofinancirala s cca. 400.000 evri glede na sofinancerski sporazum. S tem bomo prispevali tudi k varnosti na tem območju in ga celovito uredili.

Kdaj se bodo začela dela na tem krožišču in kako dolgo bo izvedba trajala, saj bo verjetno precej moten promet v Šentjurju?

Dela naj bi po projektu trajala 12 mesecev od uvedbe v delo. Računam, da se bodo dela začela v mesecu marcu 2021, odvisno tudi od vremenskih razmer. Do takrat pa mora izbrani izvajalec pripraviti elaborat organizacije gradbišča in ureditve prometa v času gradnje. To dokumentacijo bo izvajalec pripravil v sodelovanju z občino. Na tem mestu bi Šentjurčane vljudno prosil za strpnost in razumevanje v času zelo zahtevnih del.

Kaj pa spomenik padlim borcem?

Ob gradnji krožišča bo prišlo tudi do prestavitve spomenika padlim borcem v Šentjurju. Spomenik bo našel svoj prostor za OŠ Franja Malgaja Šentjur, kjer bomo obenem uredili spominsko obeležje in učilnico na prostem za potrebe šole. Dokumentacija za ta poseg je že pripravljena in prestavitev bo financirana iz občinskih sredstev. S tem bomo zaokrožili ta čudoviti del mesta – prenovljena osnovna šola, IKC Šentjur, krožišče, nenazadnje tudi prenovljeni prostori Gostišča Bohorč, obnovljen športni park, kjer se bo naslednje leto urejal še bazen, in bodoči mestni park.

Kot sva že omenila, bo ob krožišču izveden tudi varen prehod čez cesto – podhod, ki se bo nadaljeval z avenijo. Po tej poti bomo lahko prišli do »novih pljuč našega mesta« – Mestnega parka Šentjur. Kaj nam lahko zaupate o tem idejnem projektu?

Osnovna ideja je ta, da arhitekturno povežemo staro mestno jedro Zgornji trg z novejšim delom ob Pešnici. Ravno podhod pri šoli je priložnost za to povezavo. Na delu, ki ga Šentjurčani poznamo kot Križ, je občina že odkupila zemljišča od DUTB in ta del je po Občinskem prostorskem načrtu predviden za zelene površine. V tem delu nameravamo zgraditi mestni park. Pripravili smo idejno zasnovo, ki jo bomo še dali v širšo javno razpravo, zaradi epidemije to še ni bilo mogoče. Smo pa idejo že predstavili MS Šentjur in upoštevali nekatere pripombe. Gradnja mestnega parka bo potekala fazno. Računamo tudi na to, bo v naslednji finančni perspektivi možno prijaviti tudi tovrstne projekte.

V sklopu tega projekta je predvideno rokometno oz. malonogometno igrišče, prestavitev balinišča, predvidena je manjša restavracija, igrala za otroke, parkirišče za avtodome in kolopark (pump track). Nad tem delom pa bomo verjetno nekoč zgradili nov vrtec Šentjur. Ohranili bomo tudi sankališče in pa tudi znameniti križ. Kot rečeno, pa seveda predvidevamo še javno razpravo.

V Hruševcu se izvajajo tudi varovalni pasovi za visoke vode?

V tem delu Šentjurja se izvajajo protipoplavni nasipi in zidovi. Ob teh bo speljan jarek, na nasipu pa je ideja, da se bo izvedla cestna povezava. Ta projekt je zelo zahteven, tako s tehničnega kot finančnega vidika in s tem smo se ukvarjali kar nekaj let. Projekt je težak 1,8 milijona evrov je pa to samo ena izmed faz protipoplavnih ukrepov v Šentjurju. Kar nekaj smo jih že izvedli, čakajo nas pa še ureditev v IC jug 3 in dva zadrževalnika.

Velikokrat omenjate sofinaciranje državnih investicij. Ali to pomeni, da občina prispeva svoj finančni delež ali izdelavo projekta? Je zaradi tega več državnih investicij pri nas?

Mislim, da so se že vseskozi dogajale velike državne investicije pri nas. Pri večini je bila s finančno soudeležbo prisotna tudi občina. V lanskem letu je bilo narejeno krožišče pri Aspari, kjer je dokumentacijo pripravila občina, ureditev cestišča v Stopčah, most Zikošek, most v Dolah, cesti Planina – Sevnica, Loke – Ledinščica … V prihodnosti se obeta še ureditev cestne povezave Dramlje – Žiče itd. Imamo podpisan sofinancerski sporazum za ureditev ceste in pločnika od table Šentjur do Benjaminove ulice oz. odcepa za pomožno igrišče. Projekt je pripravljen za razpis izbora izvajalca, ki bo v začetku naslednjega leta. Vrednost projekta je dobrih 500.000 evrov. Izbran je tudi projektant za navezovalno cesto Dramlje – Šentjur. Vrednost projektne dokumentacije  je 2,7 milijona evrov, postopek je vodila Direkcija RS za ceste. Dokumentacija za te projekte se lahko pripravlja tudi več let.

Vse te investicije so v pristojnosti države. Zavedati pa se moramo, da če bi samo čakali na državo, verjetno ne bilo veliko iz tega. Zato svojo vlogo peljemo proaktivno, pripravljamo dokumentacijo in sofinanciramo projekte.

Kako si predstavljate vizijo Šentjurja v prihodnosti?

Če govorimo o časovnem obdobju do leta 2050, ki ga zajema tudi državna strategija, si predstavljam Šentjur kot občino s cca. 25.000 prebivalci. Naši kraji so zelo privlačna destinacija, kamor se ljudje radi priseljujejo. Zavedam se, da imamo pomanjkanje stanovanjskih kapacitet, vendar se nam tudi na tem področju nakazuje kar nekaj zasebnih investicij v večstanovanjske objekte. Enega od teh zemljišč prodaja občina, ostale pa so zasebne investije. Glede neprofitnih stanovanj smo poskušali animirati Stanovanjski sklad Republike Slovenije. Skladu smo ponujali tudi zemljišča, vendar se je ta odočil za večja mesta (Ljubljana in Maribor) in druga naselja.

Pri nas pa je kar nekaj tudi zasebnih gradenj objektov in prirast števila prebivalcev se že pozna. Očitno smo zelo zanimivi. To, resnici na ljubo, najbolj opazijo tisti, ki tu ne živijo.

Če bi si ob božičnem času lahko izbrali eno željo, glede investicij v naš kraj, katera želja bi bila to?

Zelo sem si prizadeval, da bi v Šentjurju zgradili novo športno dvorano v Hruševcu, za kar smo imeli tudi gradbeno dovoljenje. Za to željo smo precej prekratki z denarjem oz. bi zato trpele druge potrebne invsticije. Pričakoval sem, da bo kakšna pomoč s strani države, žal do tega ni prišlo. To bi bila ena najpomembnejših zadev, ki bi si jih zaželel. Seveda tudi naša navezovalna cesta Dramlje-Šentjur, ki se bo slej ko prej tudi zgodila, so pa to stvari, ki trajajo zelo dolgo časa.

Kaj bi bralcem portala sentjur.net zaželeli ob prihajajočih praznikih?

Vsem bi zaželel predvsem zdravo novo leto. Letos je vse drugače in ko si bomo ob bližajočem se 2021, prvikrat brez stiska rok, izrekali želje po zdravju, bo to ne le iskrena želja sočloveku, ampak upanja polna prošnja za vse človeštvo. Trdno verjamem, da nas časi sproščenega pričakovanja novega dne čakajo že kmalu v naslednjem letu. V katerem bomo kos vsem izzivom. Zato vam z veseljem kličem: SREČNO IN ZDRAVO NOVO LETO 2021! (Jure Godler)

Sorodne novice

Najboljša javna stranišča v Krškem in na Ptuju. Kako je v Šentjurju?

ViP

Na Šentjurskem trije ministri. Kustec: Kalobje bo dobilo nov šolski prostor

ViP

Kako smo precepljeni v občinah Šentjur in Dobje?

ViP

Slovenija, vse najboljše za 30 let

Tjaša Ferlež

Šentjurski odličnjaki na sprejemu pri županu

Jure Godler

Pričela se bodo dela na cesti Dramlje–Slatina

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več