10.6 C
Šentjur pri Celju
11/04/2021
sentjur.net

Dobjani niso več najstniki

Dobje, 21. julij 2018 – V soboto je občinski praznik – 20. obletico obstoja – praznovala Občina Dobje, ki je pričela delovati po drugem krogu členitve občin prvega januarja 1999. Za kulturni uvod so z državno himno poskrbeli pevci Otroškega pevskega zbora Dobje. V tem času samostojnosti je Dobje zelo napredovalo, kar pričajo številni kilometri asfaltiranih cest, vodovod, šola, vrtec in druge investicije. “Dom je zaklad, za katerega je vredno živeti,” je uvodoma povedala moderatorka programa Teja Leskovšek. Utripa kraja pa se zaveda tudi župan občine Dobje Franc Leskovšek. Župan je poudaril, da je občina, čeprav je ena izmed manjših slovenskih občin, zelo uspešna, delo v občinski upravi pa je razdeljeno zelo racionalno, saj so v občinski upravi zaposlene le tri sodelavke. Investicije v občini so bile v zadnjem letu predvsem namenjene urejanju krajevnih cest, prav zaradi okrnjene povprečnine. V teh dneh so zaključili nekatera gradbena dela – na cesti  Zgornje Brezje-Spodnje Brezje, obnovili cesto Večje Brdo-Lažiše ter zaključili tudi najdražji projekt Škarnice-Vodice, kjer je bilo potrebno izvesti tudi prestavitev trase. Za vse te investicije je Občina Dobje zagotovila finančna sredstva v višini 250.000 evrov. Župan je izpostavil tudi problem plazov, ki se prožijo po občini v času neurij. Poudaril pa je, da k dobremu počutju občanov prispeva tudi družabno življenje v kraju, za kar skrbijo številna delujoča društva.

Izpostavil je tudi, da je Občina lani sprejela občinski prostorski načrt, občinski podrobni načrt pa je tik pred sprejetjem in bo omogočil investitorjem hitro pridobitev gradbenih dovoljenj. Za korak nazaj pa je izpostavil ukinitev poštnega urada v Dobju, močno pogrešajo tudi bankomat. Ravno zaradi teh “krivic”, pa po županovih besedah “postajajo, drugorazredni občani”. V naslednjih letih pa bodo več pozornosti namenili občinskim cestam.

Občinska priznanja

Na oder pa so poklicali tudi letošnjo edino dobjansko odličnjakinjo generacije, ki se bo v naslednjem šolskem letu podala v srednje šole –  Marušo Tovornik. Učenka je v osnovni šoli prejela kar tri zlata in pet srebrnih priznanj iz šolskih tekmovanj. Župan ji je izročil priznanje s popotnico, da se bo tako izkazala tudi v nadaljnjem izobraževanju. Občinsko priznanje je prejela tudi Slavica Rajh iz Večjega Brda. Rajhova se je izkazala kot učiteljica glasbe in zborovodja otroških in mladinskih zborov, s katerimi je dosegala zavidljive uspehe, prav tako je ustanoviteljica Vokalne skupine Grič, dirigentsko palico vokalne skupine, pa je kasneje predala shoji hčeri Mateji Rajh Jager. Občinsko priznanje je prejel tudi Alojz Antlej iz Škarnic. Pred ustanovitvijo Dobja, je bil član KS Dobje, po ustanovitvi pa tudi član prvega občinskega sveta. Prizadeval se je za ureditev prve ceste v Škarnicah in organiziral številne delovne akcije. Sodeloval pri PGD Dobje, KD Dobje in v RK Dobje. Občinsko priznanje je prejela tudi Ekološka kmetija Čadej iz Završ. Silva in Karel Čadej svojo blagovno znamko in s sloganom “Dobrote s dobjanskih hribov”, širita prepoznavnost Dobja na področju celotne Slovenije.

Za kulturno popestritev slavnostne seje občinskega sveta pa so poskrbeli Cerkveni pevski zbor Dobje pod vodstvom Polone Vidic, harmonikarji iz Dobja, ki jih je ustanovil še prejšnji dobjanski župan, pokojni Franc Salobir. Zapela je mlada dobjanska pevka Reneja Sara Centrih s svojo avtorsko skladbo, za zaključek pa smo slišali zapeti tudi Tejo Leskovšek. Po končani svečani seji so se gostje pod šotorom pred Gasilskim domom Dobje lahko okrepčali in poveselili. (Jure Godler)

Sorodne novice

Elaborat presoje varnosti cest v Dobju kot vstopnica za izboljšave

Natalija Plemenitaš Fuchs

Lokalni ponudniki hrane so v ponudbi se združili še v Dobju

Jure Godler

V zahvalo zdravstvenim delavcem je pesnica napisala pesem

Tjaša Ferlež

Bodimo odgovorni, upoštevajmo ukrepe!

ViP

Občinski praznik brez omenjanja besede, ki visi nad nami

Jure Godler

V prvi polovici septembra v Šentjurju 16 okužb

ViP
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več