11.9 C
Šentjur pri Celju
06/04/2020
sentjur.net

Dobjanski SPV na zadnji seji tega mandata

Dobje, 30. 8. 2018 – Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Dobje (SPV) se je sestal na zadnji, 8. redni seji v četrtek, 30. 8. Seja je bila pretežno terenska, saj so člani prevozili šolsko pot, kjer otroke vsakodnevno razvaža šolski kombi, ter postavili opozorilne table ob začetku šolskega leta.

Digitalizirane šolske poti v Dobju

SPV si je v prostorih Osnovne šole Dobje ogledal Načrt nevarnih šolskih poti OŠ Dobje, in sicer v digitalni verziji, saj so sredstva za zagotovitev digitalizacije prejeli na lanskem Javnem pozivu lokalnim skupnostim za sodelovanje pri razvijanju in pospeševanju preventivnih programov ter izvajanju nacionalnih akcij na lokalni ravni. V letošnjem letu so na istoimenskem javnem pozivu pridobili za namen razvijanja in pospeševanja preventivnih programov občine poligon za kolesarje, 150 alkotesterjev ter več triopanov Šolska pot.

Poligon za kolesarje

Zavoljo poligona za kolesarje bo dobjanskim otrokom omogočen lažji prestop s šolskega dvorišča na nevarnejšo regionalko, ki so jo člani SPV s pomočjo Občine Dobje in državnih projektov v preteklih letih opremili s kar dvema prikazovalnikoma hitrosti. Iz zadnje generacije četrtošolcev je ob zaključku preteklega šolskega leta izšlo devet novih kolesarjev, ki so o opravljanju kolesarskega izpita napisali (zaradi novosti zakonodaje ne objavljamo z imeni in priimki):

  • Pri vajah je bilo dolgočasno. Pri izpitu sem si pel eno pesem. Med izpitom sem mislil, da sem imel goro napak. Ko sem naredil, sem bil zelo vesel. Ko smo prišli v šolo, smo rekli dežurnemu učencu, da nismo naredili, verjel nam je, potem smo mu povedali, da smo vsi naredili. Tisti dan sem se peljal domov s kolesom. Ko sem se peljal v hrib, sem bil utrujen. Ampak sem prišel hitreje za 20 minut.
  • Na kolesarskem izpitu sem se počutila lepo, ampak me je bilo strah, ko smo vadili na levo stran. Všeč mi je bilo, ko smo vadili na pravi cesti, strah me je pa bilo, ko smo zavijali na levo, ker smo morali zapeljati na sredino ceste. Na predizpitni vožnji sem se počutila lepo, saj sem vedela, da se za mano vozi učiteljica. Ko smo opravljali izpit, me je bilo strah gospoda policista, ampak ko sem opravila izpit, sem bila zelo vesela.
  • Meni je bil kolesarski  izpit zelo všeč zaradi dobrih učiteljic, pa tudi, ker smo imeli lahko progo. Ni mi bilo všeč, da nas je učiteljica dala v skupine tako, da je ločila prijateljice ter da je bil zraven Kevin. Strah me je bilo za izpitno vožnjo, saj učiteljice ni bilo za mano in tudi pred mano, bolj strah pa me je bilo, ko je prišel policist, saj sem bila nervozna.
  • Ko nam je učiteljica povedala, da bomo imeli kolesarski izpit, sem bil zelo vesel. Najbolj mi je bila všeč vožnja po cesti. Učiteljica je bila zraven. Nekatere punce je bilo strah. Mene pa ne in Kevina tudi ne. Na izpitu je bilo fajn in vsi smo ga naredili.
  • Med opravljanjem kolesarskega izpita mi je bilo zelo všeč. Z nami sta vadili Magdalena Doberšek in Mateja Frece (pohvaljeni). Pripravljali smo se pet dni. Bilo je dovolj, da smo vsi opravili izpit. V petek je prišel dan, ko smo morali voziti predizpitno vožnjo. V sredo pa smo imeli pravi izpit. Lahko bi rekli, zdaj gre zares. Kolesa so bila opremljena in pripravljena za vožnjo. Na začetku nas je bilo vse malo strah opravljanja izpita pred policistom, saj vemo, da ima sokolje oko in vse vidi. A ta strah je bil odveč. Ko smo začeli voziti, smo vsi mislili, da imamo 1000 in 1 napako. Čeprav smo vse znali, so se še pojavljale napake. Seveda zaradi treme.? Na koncu se je čutila razburjenost. Prišel je policist, vsem podelil izkaznice in nam čestital. Oddahnili smo si.
  • Ko smo se vozili po cesti, me je najprej bilo strah, če bi me kak tovornjak zbil, ampak sem po prvi vožnji ugotovila, da ni nič strašnega, če se za mano pripelje tovornjak. Drugače je bilo vse v redu. Na izpitni dan me je bilo malo strah, a ko sem se vozila po cesti, je strah izginil.
  • Pri kolesarskem izpitu mi je bilo najbolj všeč, ko smo imeli vaje na kolesu. Moja skupina mi je bila všeč, samo bolje bi bilo, če bi bila s svojo najboljšo prijateljico. Pri teoriji na računalniku mi je uspelo v prvo opraviti, ampak je bilo malo težko. Na dan izpita mi je srce zelo bilo. Ko je prišel čas, da pred dvema učiteljicama in pred policistom prevozim progo, nisem razmišljala o ničemer drugem, le da me je bilo zelo strah. Ampak na koncu, ko sem uspešno prevozila progo in opravila izpit, se mi je od srca odvalil kamen. Bila sem presrečna.
  • Imel sem se zelo lepo, ker smo imeli tako strogo učiteljico in se zavedamo, zakaj. Ker gre za našo varnost in varnost drugih v prometu. Najpomembneje je pa bilo, da smo nekateri premagali svoj strah vožnja s kolesom v prometu. Med pripravami na izpit, ko smo šli prvič na cesto, me je dajala trema, saj sem se bal, da bi naredil kakšno veliko napako in bi ogrozil življenje sebe in drugih v prometu. Ampak na koncu se je vse lepo končalo in napočil je čas, ko je prišel gospod policist. Ko smo vsi odvozili progo in je prišel policist do šole, nas je pogledal in se nasmehnil. Meni je srce razbijalo kot še nikoli do zdaj. Ko je poklical prvega in je rekel, da je naredil, sem si oddahnil. Ko je poklical vse, je vsem čestital, da smo naredili izpit. Nato nam je dal izkaznice, da smo naredili izpit. Nato smo vsi veseli odšli v šolo in ko je učiteljica prišla v razred, smo vsi zakričali, da smo zelo veseli, da smo naredili izpit.
  • Ko smo zaceli s kolesarskim izpitom, me je bilo zelo strah. Prvi dan, ko smo sli kolesarit, me je bilo zelo strah, saj se nisem velikokrat vozila po glavni cesti s kolesom. Ko sem se zapeljala, me je malo minilo, ker je učiteljica rekla, da je dobro. Vedno manj me je bilo strah. Čeprav nisem bila v skupini z mojo prijateljico, je bilo vseeno v redu, saj sem morala poslušati učiteljico, ne pa čvekati. Ko je prišel policist pregledat kolesa, me je bilo malo strah, saj mi to kolo ni bilo ravno pravšnje, bilo mi je namreč malo premajhno. A je bilo vse v redu. Nato smo se začeli učiti voziti na desno in nato še na levo. Ko smo to znali, smo se peljali do hiše Jokićevih. Res je, da me je bilo najprej malo strah, a ko sem se peljala, me ni bilo več strah, saj so se pred meno in za mano peljali moji prijatelji. Ko je bil dan izpita, sem bila bolna. Strah me je bilo, da ne bom mogla narediti izpita. A na srečo so se učiteljice dogovorile, da ga bom naredila, samo da zraven ne bo policista. Ko sem se pozdravila, sem lahko šla delat izpit. Doma me ni bilo strah, saj sem ves čas vadila. A ko sem prišla v šolo, sem se tresla. Bilo me je strah. Po koncu pouka sem šla ven na kolo in po odsevni jopič. Učiteljice so se postavile na svoja mesta, jaz pa tudi. Ko sem se peljala, sem samo razmišljala, kaj vse moram narediti. In na srečo sem se varno pripeljala do šole. Učiteljice so mi vse povedale in rekle, da sem samo mogoče malo prehitro zavila, vse ostalo pa je bilo prav. Seveda bila sem zelo srečna, da sem naredila kolesarski izpit. Kolo sem pospravila, odsevni jopič tudi. Nato me je učiteljica slikala za izpit. Učiteljici sta mi čestitali in to mi je bilo všeč. Bila sem srečna, da sem ga na redila. Komaj sem čakala, da sem to povedala svoji družini. Res ni tako strašno, samo pred tem te je pa zelo strah. No, tako je bilo pri meni.

Varne šolske poti in prostovoljci

Člani SPV so pripravili seznam dežurstev na šolski poti in se zahvaljujejo Janku Gračnarju ter Alojzu Antleju za prostovoljno sodelovanje. Za dežurstvo pa bo poskrbel tudi medobčinski inšpektorat ter Policijska postaja Šentjur. Magdalena Doberšek, članica SPV ter članica Prometnega aktiva OŠ Dobje, je udeležence seznanila z obsežnim programom Prometnega aktiva za šolsko leto 2018/2019 ter s poročilom za preteklo šolsko leto. Delovanje Prometnega aktiva je SPV ocenil kot izjemno kvalitetno. SPV bo Občini predlagal razmislek o ureditvi kolesarske steze ali pešpoti iz smeri Jezerc prosti OŠ Dobje, saj bi s tem lahko tudi racionalizirali šolske prevoze, ki se v občini izvajajo, zaradi neobstoja prometne infrastrukture, nadstandardno.

SPV je v povezavi s tem predlagal pristop k primernemu projektu ter podprl nadstandard pri prevozu šolskih otrok na nevarnih odsekih. Člani so sprejeli še sklep o čiščenju rastja na poteh šolskega minibusa. Terenski del seje se je nadaljeval na trasi šolskega kombija, kjer se je ob koncu pridružil tudi župan Franc Leskovšek, moški del pa je postavil opozorilne table ob začetku šolskega leta. Dogovorili so se tudi za projekte do konca tega mandata. Spv-jevci so ta mandat ocenili kot izjemno uspešen, saj so z minimalnimi sredstvi ter z državnimi projekti pridobili veliko novitet za izboljšanje varnosti v cestnem prometu Občine Dobje. (Natalija Plemenitaš Fuchs)

Sorodne novice

Pralne zaščitne maske za vsa gospodinjstva v Občini Dobje

Jure Godler

#koronaintervju št. 13 – Lidija Čadej, občinska uradnica

Jure Godler

Dobjanski večer: Od Prešerna, Valentina do pusta…

Jure Godler

Poleg gibanja je pomembna tudi prehrana

Jure Godler

SPV o več ukrepih na šentjurskih cestah

Jure Godler

V Dobju odprli in blagoslovili razstavo jaslic

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več