11.5 C
Šentjur pri Celju
25/09/2021
sentjur.net

Dobjanski večer: Od Prešerna, Valentina do pusta…

Dobje, 16. 2. 2020 – V nedeljo so v Dobju pripravili že tretji Dobjanski večer. Povezovalka tokratnega večera Natalija Plemenitaš Fuchs je povedala, da so se organizatorji želeli dotakniti pridiha minulih in bližajočih se praznikov – slovenskega kulturnega praznika, valentinovega, gregorjevega in pusta. Na tokratni večer so v goste povabili Moški pevski zbor s Planine, ki je v lanskem letu praznoval svojo 50. obletnico delovanja. Njegovo ubrano petje odmeva tako na Planini kot v Šentvidu, slišimo pa ga lahko tako v Sloveniji, kot tudi izven naših meja. Kljub bližini so v dvorani Kulturnega doma Dobje nastopili prvič. Povabila so bili nadvse veseli, saj so mnenja, da se je med seboj potrebno povezovati in družiti ob prijetnih priložnostih.

Njihov zbor stremi k temu, da se ohranja slovenska kultura, predvsem moško zborovsko petje. Ob vsakem novem letu si člani zastavijo nov cilj za vaje in nastope, ki se ga trudijo tekom leta tudi uresničiti. Za svoj nastop so pripravili posebno točko, kjer so ob moških glasovih zazveneli tudi inštrumenti, za katere so poprijeli pevci kar sami.

Gregorjevo ali valentinovo

Po starih slovenskih šegah in navadah je bil praznik zaljubljenih gregorjevo. To je praznik, ki se praznuje 12. marca, na god sv. Gregorja. Pri ljudeh se je uveljavilo prepričanje, da predstavlja prihod pomladi, saj se je po starem koledarju praznovalo na prvi spomladanski dan, ko je svetli del dneva postal daljši. Na Slovenskem je obveljal tudi rek, da se na ta dan ptički ženijo, saj je bil to včasih prvi spomladanski dan, ki je naznanjal ljubezen, veselje in toplino.

A s tem, ko smo Slovenci vstopili v Evropo, smo nasploh podvrženi h globalizaciji, saj smo tako prevzeli kakšen tuj praznik. Eden od njih je zagotovo valentinovo, praznik zaljubljencev. Ljubezen lahko najdemo povsod okrog, če jo le vidimo in lahko občutimo. Prav s tem pa se strinjajo tudi člani ansambla Petka, ki so bili prav tako gosti družabnega večera v Dobju. Kot so povedali, se po njihovem mnenju najde ljubezen v vsaki skladbi, ki ji prisluhnemo s srcem. Obiskovalcem so poleg svojih že poznanih viž premierno predstavili svojo čisto »frišno« pesem Stari asi, novi časi!

Poljubi in besede

Poleg glasbenih gostov so v goste povabili tudi gospodinjo, pesnico, mater, babico, gasilko in krajevno govornico Ivanko Uduč s Planine. Udučeva je že zgodaj v svojem otroštvu rada prepletala besede in svoje preplete zapisovala na papir. Ko so že v otroštvu to opazili drugi, so jo seveda pohvalili in prav s tem prebudili v njeni duši prve cvetove poezije. Trdo življenje na kmetih si je lepšala s pisanjem. V šentjurski občini in izven nje je znana kot ljubiteljska pesnica, ki s svojimi pesmimi poboža marsikatero dušo in s svojimi besedami zleze v srce. Tokrat je prebrala dve pesmi, in sicer pesem Besede in pesem Poljubi, ki sta se tematsko dobro navezovali na temo programa. Kot tretjo pesem pa je prebrala svojo čisto zadnjo pesem z naslovom V osmici.

Slakov večer v marcu

Kot smo že na Dobjanskih večerih vajeni, se vedno predstavita tudi dve kmetiji. Tokrat sta se predstavili kmetija Gorjup iz Dol pri Kozjem in kmetija Tovornik iz Večjega Brda. Pripravili sta manjšo pogostitev za vse obiskovalce prireditve. Znova velja povabilo na zadnji družabni večer v Dobje, ki bo v nedeljo, 15. marca, in bo tokrat obarvan s Slakovo glasbo, v goste pa so povabili tudi ženo legendarnega glasbenika, Ivanko Slak. (Tjaša Ferlež)

Sorodne novice

V Dobju s sloganom »Živi zdravo. Potuj trajnostno.«

V Dobju župan sprejel najuspešnejše učence

Tjaša Ferlež

Z domačimi gasilci izvedli čistilno akcijo

Jure Godler

Elaborat presoje varnosti cest v Dobju kot vstopnica za izboljšave

Natalija Plemenitaš Fuchs

Lokalni ponudniki hrane so v ponudbi se združili še v Dobju

Jure Godler

V zahvalo zdravstvenim delavcem je pesnica napisala pesem

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več