1.4 C
Šentjur pri Celju
22/04/2024
sentjur.net

DOBJE: Leskovšku četrti mandat, kdo bo sedel v občinskem svetu?

Dobje, 20. november 2022 – Občina Dobje je ena tistih, ki se na letošnje volitve podaja brez večje volilne vročice, saj je osrednje ime volitev – župan – že znano. Kot edini se je za kandidaturo namreč odločil Franc Leskovšek, ki je na čelu ene najmanjših slovenskih občin od leta 2010. Za njegovo izvolitev je tako potreben le vsaj en glas, ki ga bo po pričakovanjih tudi dobil. Leskovšek je sicer v zadnjem letu dni nekajkrat izrazil dvom po svoji ponovni kandidaturi, a se je naposled zanjo odločil tudi letos, saj – tako pravi Leskovšek – ni nobeden od občinskih svetnikov izrazil namere za to.

Nekoliko več pričakovanja tako vzbuja odločitev dobjanskih volivcev, koga bodo posedli v občinski svet. Ta šteje sedem članov. Na zadnih volitvah so mesta v njem osvojili Natalija Plemenitaš Fuchs (SD), Franci Leskovšek ml. (SLS), mag. Božo Žibret (NSi), Branko Uduč (SLS), Peter Frece (SLS), David Salobir (SDS) in Milena Gradič (SDS). Slednja je mesto v občinskem svetu osvojila po žrebu, saj je bila po številu glasov izenačena s Karlom Čadejem (SD).

Župan Franc Leskovšek je volitve tokrat spremljal zelo mirno. Izpostavil je, da si želi sestavo občinskega sveta, ki bo imela večino, saj je tako lažje delat. “Eden izmed glavnih projektov za naslednji mandat je izgraditev Večgeneracijskega centra v Dobju,” je povedal Leskovšek. “Eden izmed razlogov, da ni bilo drugih županskih kanidatov je nisko plačilo županov, pa tudi naša občina je majhna in obstaja dilema ali funkcijo župana opravljati poklicno ali nepoklicno. Poleg tega, pa je županovanje tudi velika odgovornost,” je izpostavil verjetne razloge za pomanjkanje županskih kandidatov.

Lista Natalije Plemenitaš Fuchs zmagovalka

V Dobju je bilo oddanih 336 glasovnic za župana, od tega jih je bilo 42 neveljevanih. Župan Leskovšek je tako prejel 294 glasov. V občinskem svetu pa je zmagala Lista mag. Natalije Plemenitaš Fuchs, ki je uspela dobiti 3 mandate v občinskem svetu Dobje. Njeno listo bodo tako zastopali nosilka lista, Mateja Rajh Jager in Simon Hebar. Nova Slovenija – Krščanski demokrati so dobili 2 občinska sedeža na katerih bosta sedela mag. Božidar Žibret in Janez Leskovšek. Prav tako je dva mandata dobila tudi Slovenska ljudska stranka SLS, ki jo bodo zastopala Franci Leskovšek mlajši in Branko Uduč.

V primerjavi z volitvami 2018 je SLS zgubila en mandat, pridobila pa ga je NSi. Medtem ko je mag. Natalija Plemenitaš Fuchs, ki je na prejšjne volitve odšla s podporo stranke SD pridobila dva mandata. Iz občinskega sveta dobje je izpadla SDS, ki je imela dva mandata.

LOKALNE VOLITVE 2018 (klik)

LOKALNE VOLITVE 2022 (klik)

Sorodne novice

Kulturno srce Dobja odprlo svoja vrata

Jure Godler

Mala občina s pestrimi talenti

Tjaša Ferlež

Podelili priznanja dobjanskim odličnjakom

Jure Godler

Prva konstitutivna seje dobjanskega občinskega sveta

Jure Godler

ŠENTJUR: Diaci vstopa v četrti mandat. Prejel 70,58 % glasov.

ViP

Leskovšek po četrti mandat na čelu Dobja

ViP
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več