21 C
Šentjur pri Celju
27/05/2022
sentjur.net

Dobrinska noč: Skrbijo za prepoznavnost naselja

Dobrina, 9. 7. 2016 – Društvo IZVIRI Dobrina, pod vodstvom predsednice Danice Recko, že 20 let zapored organizira tradicionalno prireditev Dobrinska noč. Prireditev je obogatena s kulturnim programom, izborom najboljše pršjače, prikazom starih običajev in športno igro vleke vrvi. Letošnji uvodni del prireditve so popestrili člani Kluba starodobnikov Večno mladi Šentjur, ki so se v Dobrino iz smeri Hrastja pripeljali z vsaj 60 let starimi kolesi. V kulturnem programu, ki ga je povezovala Jasna Obrez, so nastopili Trio glas strun pod vodstvom Jasmine Levičar in Fantje z Žusma, ki skupaj prepevajo že več kot 20 let, lani pa so posneli tudi svojo prvo zgoščenko. Ves čas prireditve je z namenom prikaza starih običajev Zofija Drobne predla na kolovrat. Kulturno in športno dogajanje sta s svojim obiskom počastila tudi župan Občine Šentjur,mag. Marko Diaci, in predsednik Turistične zveze Slovenije ter župan Občine Podčetrtek, Peter Misja. Prireditev je spremljal tudi bogat srečelov in veselica ob zvokih Ansambla Franca Ocvirka.

Za najpršjačo se je letos potegovalo 6 gospodinj s 14 pršjačami. Pri ocenjevanju pršjač je bil poudarek predvsem na izvirnosti pršjače brez dodanih semen ali ocvirkov. Po dve zlati priznanji so prejele Majda Benčina, Kristinka Smole in Mira Rupnik, po eno zlato priznanje Ivica Lesjak, Petra Dobnik in TKD Virštanj, dve srebrni priznanji je prejelo TKD Virštanj, eno srebrno priznanje Marija Lesjak in eno bronasto priznanje je prejelo TKD Virštanj. Letošnjo najpšrjačo je pripravila Mira Rupnik. V vleki vrvi so svoje moči pomerili možje petih ekip v dveh kategorijah, in sicer v kategoriji do 750 kg in do 900 kg skupne telesne mase. V obeh kategorijah je bil zmagovalni vrstni red ekip enak. 1. mesto je slavila ekipa ŠD Buče, 2. mesto ekipa ŠD Bistrica ob Sotli, 3. mesto ekipa iz Svetine, 4. mesto v kategoriji do 750 kg ekipa Izviri Dobrina in 5. mesto ekipa iz Juršincev, v kategoriji do 900 kg pa 4. mesto ekipa iz Juršincev. Ekipa Izviri Dobrina v težji kategoriji ni sodelovala. Društvo IZVIRI Dobrina in neutrudna Danica Recko pa s tovrstnimi prireditvami dokazujeta, da je lahko še tako majhno naselje zelo bogato in tudi širše poznano. (Jasmina Zeme)

Sorodne novice

Širok opus Daniela Artička dobil svoj prostor

ViP

Sledili srcu na Žusem in nazaj v Dobrino

Jure Godler

Dobrinska noč: Motorno žago je najdlje vrgel 7,27 metra

Jure Godler

Skrbijo za dobro vzgojo sadnih dreves

Jure Godler

Na 22. Dobrinski noči so bojleraši še oblake razkadili

Jure Godler

Pod streho spravili že 21. Dobrinsko noč

Majda Rezec
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več