19.7 C
Šentjur pri Celju
24/05/2022
sentjur.net

Dobrodelna akcija: Manj svečk za manj grobov

Šentjur, 25. 10. 2021 – Projekt Manj svečk za manj grobov 2021 je bil zasnovan s strani mladih leta 2009 in do danes se je razširil že v 20 slovenskih občinah. Projekt je ekološko-huanitarne narave, ki želi zmanjšati pretirano okraševanje grobov ob 1. novembru, na drugi strani pa zbrati sredstva za nakup opreme, ki rešuje življenja. Tako je bilo v preteklih letih zbranih preko 250.000 € sredstev, ki so jih organizatorji namenili za nakup številnih defibrilatorjev, inkubatorjev za nedonošene otroke, UZ naprave za helikoptersko nujno medicinsko pomoč, antidekubitusnih blazin za nepokretne bolnike in aspiratorjev. Sredstva so namenili tudi za raziskave rakavih obolenj, financirali smo nakup številnih profesionalnih nosil za Gorsko reševalno službo in podprli še mnogo drugih projektov.

V projektu sodelujejo številne lokalne organizacije in občine ter prek 500 prostovoljcev, ki so v dneh okrog 1. novembra s stojnicami prisotni na pokopališčih v sodelujočih občinah in krajih, kjer obiskovalci v zameno za svoj prispevek prejmejo ekološko izdelano zastavico, ki jo pustijo na grobu svojih najdražjih. Pri nas akcijo koordinira Mihaela Rožej. “V Šentjurju smo prvič pristopili h akciji leta 2019, ko so z zbranimi sredstvi kupili defibrilator ter tekaško stezo za Varstveno-delovni center Šentjur. Zato smo se odločili, da k akciji stopimo še letos,” je povedala Rožejeva.

Za nakup počivalnika

Zbrana sredstva bodo letos namenili za nakup počivalnika za nepomične oskrbovance Doma starejših Šentjur. “Počivalnik je izjemno dragocen pripomoček pri stanovalcih, ki zaradi napredovanja bolezni preidejo v fazo nepomičnosti. Pripomoček omogoča, da se lahko stanovalca vključi v socialno življenje, pelje na svež zrak ali zgolj umesti v skupni prostor na gospodinjski skupini, kjer lahko preko čutnih zaznav bistveno bolj kakovostno preživlja trenutke,” nam je razložila Mihaela Rožej. “Ta pripomoček je izjemna dodana vrednost za lažje sledenje življenjskemu slogu in potrebam stanovalcev,” pa je dodala Vesna Razboršek, direktorica Doma starejših Šentjur, ki se je pripomočka zelo razveselila.

Kako sodelujete?

Pred pokopališčem v Šentjurju vas bodo v soboto, 30. 10. 2021 (od 9. do 17. ure), v nedeljo, 31. 10. 2021 (od 8. do 17. ure) ter v ponedeljek , 1. 11. 2021 (od 8. do 12. ure) čakali prostovoljci, ki vam bodo še podrobneje razložili namen akcije. V zameno za dar boste prejeli zastavico sočutja, ki jo lahko pustite na grobu. “Pomislimo, koliko dobrega lahko naredimo v samo treh dneh, kolikor bo trajala akcija, za sočloveka, za ohranjanje našega planeta, če bomo namesto svečke darovali v dobrodelen namen. Zato: ohranimo lep spomin na naše drage, ki smo jih izgubili in darujmo za reševanje življenj,” je zaključila Rožejeva. (Jure Godler)

Sorodne novice

Predali zbrana sredstva za počivalnik v Domu starejših Šentjur

Jure Godler

Postavili temeljni kamen za Hišo Gustav

Jure Godler

Napekli sladice za stanovalce in zaposlene doma starejših

Jure Godler

JKP Šentjur: Boste tudi letos prižgali svečo manj?

ViP

V uporabo predali že 23. avtomatski defiblirator v naši občini

Jure Godler

Vse najboljše, naš Dom starejših Šentjur

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več