14.2 C
Šentjur pri Celju
03/10/2023
sentjur.net

Dobrodelni koncert za koncertni klavir

Šentjur, 9. 6. 2023 – Glasbena šola skladateljev Ipavcev Šentjur je pri nas začela delovati oktobra 1968 v sklopu Delavske univerze, štiri leta kasneje pa je za pouk mladih glasbenikov pridobila prostore v stari vili na Ulici Dušana Kvedra 29. Od novembra 2016 šola deluje v Zgornjem trgu v Šenturju. Nova lokacija pa ni v celoti rešila prostorske stiske izobraževanja mladih glasbenikov, zato so v lanskem letu dobili tudi nove prostore v Ipavčevi ulici 17, nad muzejem Zakladi Rifnika. S tem se je glasbenikom izpolnila tudi dolgoletna želja po lastni dvorani za manjše nastope.

Glasbena dvorana brez instrumentov in učencev, ki nanje igrajo, pa je samo prostor brez duše. Šele ko se mlade nadarjene ročice dotaknejo tipk, strun, paličic ali gumbov in ko se prostor napolni z glasbo, ta najde svoj namen. Od selitve v Zgornji trg pa Glasbena šola ni imela lastne dvorane za nastope. Lastna dvorana je pomembna za “nastopanje učencev, saj lahko pokažejo svoj umetniški razvoj, obenem pa se predstavijo občinstvu,” je uvodoma povedala ravnateljica šole Simona Zdolšek. Novi dvorani pa je manjkal koncertni klavir, ki je obvezen za kvalitetno izvedbo nastopov in revij.

Koncertni klavir v svojem sijaju

Nakup koncertnega klavirja pa ni enostaven finančni zalogaj, saj so tudi cene tega instrumenta precej visoke. S pomočjo Občine Šentjur je glasbena šola klavir kupila, a še vedno je velik del finančnega zalogaja ostal na plečih šole, zato so organizirali dobrodelni koncert, s katerim bi nabrali še nekaj majkajočih sredstev in se zahvalili tudi donatorjem, ki so že pomagali pri nakupu tega klavirja. “Občina je zagotovila primerne prostore za glasbeno izobraževanje. Z dvorano je tudi občina pridobila nov sodoben prireditveni prostor, ki daje možnost izvedbe številnih prireditev. Manjkal je le klavir, ki smo ga s skupnimi močni tudi kupili,” je dodala podžupanja Občine Šentjur Silva Koželj.

Zbrane na dobrodelnem koncertu je pozdravila tudi vodja klavirskega aktiva Mojca Eferl. “S pridobitvijo novega klavirja smo dvignili nivo glasbenega izobraževanja. Profesorji se trudimo dvigniti kvaliteto našega dela, kar se odraža, da učenci posegajo po najvišjih priznanjih na glasbenih tekmovanjih,” je povedala Eferlova. Priznala je tudi, da je bila do realizacije nakupa klavirja precej dolga pot. Z izborom klavirja, ki bo služil še mnogo let, so se v aktivu ukvarjali veliko časa, klavirje so profesorji preizkusili na številnih salonih po Sloveniji in v Italiji.

Shigeru Kawai

Po pretehtani odločitvi so se odločili za nakup klavija znamke Shigeru Kawai. Končna cena nakupa je bila okoli 42.000 evrov. Glamurozni instrument pa ima smisel šele, ko se nanj igra. Zato so organizatorji dobrodelnega koncerta nov klavir prikazali v vseh možnih oblikah – od solističnega instrumenta, spremljevalnega instrumenta in klavija v komornih sestavih. Uvodoma so naj zaigrale Manja Golob, Zoja Eferl in Neža Jager, vse nadarjene učenke. V drugem sklopu se je klavir predstavil kot podpora solistom pri muziciranju. Ob klavirski spremljavi so zaigrali Izabela Tovornik na trobenti, Julija Pungeršek na flavti, Urh Krč na saksafonu in Luka Gubenšek na klarinetu.

Za konec pa so klavirsko uporabo zaokrožili s komornimi zasedbami, v okviru katerih so nanj zaigrali štiriročno Zoja Eferl in Neža Jager, ob spremljavi violine Žive Leskovar in čela Tobije Gradiča Lesjaka, v družinskem kvartetu Maše Urleb na flavti, Jakoba Urleba na tolkalih, Katarine Zidar in Mare Zidar na klavirju. Za dodatek koncertu pa je na klavir zaigrala kar petorica učenk in učiteljice Mojce Eferl. (Jure Godler)

Sorodne novice

Ko pavze postanejo težko pričakovane

Jure Godler

Na družinskem pustnem nastopu sodelovale – maškare

Jure Godler

Glasbena šola znova z dvema božičnima koncertoma

Jure Godler

Mladi glasbeniki so se predstavili v Dramljah

Jure Godler

Prejeli smo: Snemanje dokumentarnega filma o Josipu Ipavcu

Jure Godler

Glasbena šola Šentjur vabi k vpisu 2021/2022

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več