12 C
Šentjur pri Celju
02/06/2020
sentjur.net

Domovini so dali največjo žrtev – padli so zanjo in za nas

Šentjur, 18. 3. 2017 – Mineva 72 let od tistega tragičnega dogodka na Resevni, ko so nemški vojaki zaradi izdajstva obkrožili partizane. 18. marca 1945, ko se je že čutil piš miru in svobode, je na Resevni padlo okoli 40 borcev 2. bataljona Kozjanskega odreda, med njimi tudi Cvetka Jerin in Dušan Lah. Čakajoč na konec morije, ki je zavrtela svet, so na našem bližnjem hribu našli večni počitek. Veliko borcev pa so nemški okupatorji tudi zajeli in jih kasneje usmrtili v Starem piskru in v zaporu v Mariboru.

Na ta žalosten trenutek, ki nam bo v večni opomin, se se na jasi na Resevni – na kraju, kjer obeležujemo spomin na padle borce, zbrala nekaj več kot stoterica obiskovalcev, ki so se poklonili umrlim. Organizatorja dogodka sta Združenje borcev za vrednote NOB Šentjur in KO Združenja borcev NOB Šentjur v sodelovanju z Občino Šentjur. Na spominsko obeležje so na začetku komemoracije v spomin na komandanta Andija, komandantu 2. bataljona Kozjanskega odreda s strani Združenja borcev za vrednote NOB Brežice in njegovih sorodnikov. Kot prvi je spregovoril predstavnik šentjurskega združenja borcev Peter Mlakar. “Danes, ko hodimo po Resevni, gledamo rože in drevesa, se ne zavedamo, da je ta zemlja prepojena s krvjo fantov in deklet,” je povedal Mlakar.

Spregovoril je tudi predsenik MS Šentjur Jure Raztočnik. Poudaril je, da je življenje za svobodo največja žrtev, ki jo lahko človek da za domovino. Ter nadaljeval, da je druga svetovna vojna prodrla v vsako hišo in do vsakega človeka in povzročila dvakrat več civilnih žrtev kot vojaških. Izpostavil je, da se je v zadnjih 30 letih na svet spustil nov sovražnik, veliko bolj prikrit in prefinjen in nič manj uničujoč, kot so bile ideje nacizma in fašizma. “Tudi ta sovražnik temelji na manjvrednosti večine, in večvrednosti manjšine. Pohlep je tisti, ki povečuje družbeno neenakost in vodi svet. Ljudem daje ravno toliko korenčka, da ne čuti palice, ki pada po njihovih hrbtih.” Poudaril je premoženjske razlike med bogatimi in revnimi, delovno ljudstvo pa iz srednjega sloja izpodrinjeno v spodnji sloj, ki kljub delu ne more preživeti.

Dogodkov na Resevni pa se je spomnila tudi Marjanca Gorenšek – Katja, ki je z obiskovalci delila svoje spomine. Za kulturni program so poskrbeli pevci MoPZ Skladateljev Ipavcev Šentjur in otroci OŠ Franja Malgaja Šentjur pod vodstvom Mateje Boštjančič in Brede Skutelj. (Jure Godler)

Sorodne novice

#koronaintervju št. 8: Iveta Perc, oskrbnica Planinskega doma na Resevni

ViP

Vabimo: Začenja se dogajanje ob mestnem ognjišču

Jure Godler

Komentiramo: DRP kot novoletna zaobljuba

Jure Godler

Ni samoumevno, da živimo v miru in govorimo slovenski jezik

Jure Godler

Strela zanetila požar na Planinskem domu Resevna

Jure Godler

Izenačeni boji na šahovskem turnirju

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več