27.1 C
Šentjur pri Celju
17/06/2024
sentjur.net

Dotaknili so se Avsenikove glasbe in njegovega življenja

Dobje, 22. 1. 2023 – Letošnje leto mineva že 50 let od prve tradicionalne prireditve Pokaži, kaj znaš, ki se vsako leto odvija v konec meseca julija. Za marsikaterega muzikanta, glasbenika, solista je bila prireditev Pokaži, kaj znaš odskočna deska v svet. Med njimi je danes ogromno uspešnih glasbenikov, ki so s talentom in močno voljo uspeli. Za to gre zahvala zakoncema Salobir, ki sta že pred leti v kraj vnesla del kulturnega dogajanja, ki je živ še danes.

V nedeljo so v Dobju pripravili že 2. prireditev v sklopu Dobjanskih večererov, ki so se pričele pred tremi leti. Izkazalo se je, da Dobjani in mnogi drugi gostje radi prisluhnejo narodnozabavni glasbi. Idejni vodja prireditve Peter Frece, predsednik Kulturnega društva Dobje, je po koronskem premoru znova prireditev znova obudil. Tokratnji večer je bil posvečen Avsenikovi glasbi.

Ena lastovka ne prinese pomladi

Vse zbrane v dvorani kulturnega doma v Dobju je pozdravil tudi predsednik Frece. Zahvalil se je za tolikšno udeležbo, ki je za člane kulturnega društva zelo spodbudna. »Veselim se nadaljnjih prireditev, v februarju bomo pripravili večer Slakove glasbe,” je povedal FreceZbrane pa je povabil, da se udeležijo gledališke predstave Na kmetih, ki bo v petek, 17. februarja. “Za konec bi se rad zahvalil tudi vsem, ki kakorkoli pomagate, da večeri uspejo, ker saj veste, da en sam človek ne uspe vsega narediti sam. Zato iskrena hvala vsem skupaj.«

Za diplomsko delo so bili Avseniki

Zgodba o uspehu na jubilejni prireditvi pa se je pred leti zgodila bratoma Mateju in Mitji Mastnaku, ki imata danes svoj ansambel Ju-hu. Daljnega leta 1979 sta stala na odru prireditve Pokaži, kaj znaš. Na Pokaži, kaj znaš so skozi leta nastopili vsi člani ansambla, pot pa jih je skozi leta združila v zdajšnjo zasedbo. Mitja Mastnak je za svoje diplomsko delo pisal in raziskoval zgodbo o bratih Avsenik. Ansambel je z glasbo pobožal občinstvo, skladbe pa sta napisala brata Avsenik.

Za konec pa je k zaključni pesmi povabil tudi domačine. Voditeljico večera Tejo Leskovšek poznamo tudi kot pevko, zato so gostje izkoristili priložnost in jo povabili k sodelovanju v zadnji pesmi. Ni pa bila zgolj voditeljica tista, na oder so povabili tudi predsednika KUD Dobje Petra Freceta, ki je prijel za svoj klarinet in zaigral skupaj z ansamblom Ju-hu. Po končanem kulturnem dogodku so se obiskovalci lahko okrepčali s suhomesnatimi izdelki kmetij Gorjup s Kozjanskega. (Tjaša Ferlež)

Sorodne novice

V Dobju večer posvetili Slakovi glasbi

Tjaša Ferlež

Od jubilejne prireditve do festivala

Tjaša Ferlež

Nepozaben Avsenikov večer z Zarjo

Jure Godler

Abraham prireditve ‘Pokaži, kaj znaš’ v Dobju

Jure Godler

Pred njimi že 50. prireditev Pokaži kaj znaš v Dobju

Tjaša Ferlež

Zapeli in zaigrali ob visokem jubileju Avsenikove glasbe

ViP
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več