7.7 C
Šentjur pri Celju
26/02/2024
sentjur.net

Drameljski gasilci v leto 2023 z novim vodstvom

Dramlje, 4. 2. 2023 – Člani prostovoljnega gasilskega društva Dramlje so prvo soboto v mesecu februarju sklicali redno letno skupščino. Poleg članov so se srečanja udeležili tudi predsednik Gasilske zveze Šentjur Aleš Guzej, župan Občine Šentjur mag. Marko Diaci, predsednica Krajevne skupnosti Dramlje Nataša Seničar ter domači župnik Jože Planinc.

Na lanskem občnem zboru so si zadali 8 točk v planu dela, ki so jih skoraj v celoti tudi realizirali. Kot eno najpomembnejših aktivnosti za delovanje so si zadali izobraževanje. Znotraj društva imajo nove pripravnike, nižje gasilske častnike, gasilske častnike, prav tako pa so tudi gasilci dosegli specialnosti. Spomladi so obnovili stropove v dvorani, kuhinji, shrambi in stopnišča s hodnikom. Zamenjali so celotno inštalacijo in luči. Zamenjali so tudi vsa okna v dvorani in na stopnišču. Na koncu so prepleskali še prostore ter utrdili in prebarvali mize.

Tako kot vsa leta do sedaj so tudi letos postavili mlaj na star način s pikli in žavrami. Udeleževali so se Florjanovih maš sosednjih društev. Sami so organizirali mašo za vse pokojne gasilce ter za zdravje in varnost na intervencijah vseh še živečih gasilk in gasilcev. Tekmovanja GZ so se udeležili s sedmimi ekipami. Ekipa članic se je uspela uvrstiti na regijsko tekmovanje, vendar pa se le-tega jeseni žal ni udeležila. »Prav bi bilo, da v bodoče posvetimo več časa delu z mladino, saj sta le od njih odvisna naša prihodnost in obstoj. Največji problem pri tem pa vidim v pomanjkanju mentorjev, ki bi bili pripravljeni posvetiti nekaj več časa za delo z mladimi,« je bil glede težave kritičen predsednik Janko Rupnik.

Medgeneracijski odnosi

Na dan državnosti, 25. junija, so organizirali vrtno veselico z ansamblom Kvinta. Obisk je bil zadovoljiv, so pa pričakovali nekoliko večjega, predvsem s strani njihovih krajanov. Ne glede na izkupiček so se odločili, da bodo veselico organizirali tudi letos, saj je glavni namen organizacije takšne prireditve druženje med krajani. Konec oktobra so sodelovali v akciji manj svečk za manj grobov, ki je obila organizirana v Šentjurju. Iz Dramelj so se akcije udeležili Andrej Golčman, David Rupnik, Nejc Novak in Janez Kačičnik. Skupaj s še dvema društvoma so v zameno za ekološke zastavice za grobove zbrali 3.600 EUR.

Konec leta so božično-novoletni čas v Dramljah popestrili starejši gasilci – veterani – s postavitvijo velike novoletne jelke pred gasilskem domom »Vesel sem, da nam je v tem obdobju uspelo ohraniti in nadgraditi dobre in zdrave medgenaracijske odnose, saj je to zelo pomemben dejavnik za delo in razvoj gasilstva. Lahko smo neskromno ponosni na to, kar nas odlikuje, in to so medsebojna povezanost, duh prostovoljstva in tovarištvo.« Funkcijo novega predsednika je prevzel Anton Lavbič, poveljnika društva, Franca Zdolška, pa bo v novem mandatu zamenjal Rok Voda.

Odlikovanja in priznanja

Značko za dolgoletno delo 20 let so prejeli Mitja Lipuš, Darja Lavbič, Dragica Zdolšek, Aljaž Gorenak, Anja Zupanc, Tomaž Lavbič. Značke za dolgoletno delo 40 let so prejeli: Janko Gorenak, Anton Lavbič, Anton Vengušt značko za dolgoletno delo 50 let pa Janez Kukovič.  Značko za delo v operativi 10 let prejmejo: Aljaž Gorenak, Tomaž Lavbič, Rok Voda,; priznanje gasilske zveze tretje stopnje: Tina Aužner; priznanje gasilske zveze druge stopnje: Urška Golčman; priznanje gasilske zveze prve stopnje pa: Simon Turnšek, Marija Jazbec, Anton Vengušt mlajši, Klemen Gorenak, Nejc Novak, Urban Gorenak in Jasmina Lipuš.

Poleg priznanj pa so podelili tudi napredovanja. Novi pripravniki so postali: Maja Bogdanović, Jan Privšek, in Jurij Leskovšek, gasilec prve stopnje: David Bračun, Anja Zdolšek, Blaž Lavbič in Tjaša Frece. Višja gasilca sta postala Boris Rojc in David Rupnik ter višja gasilca prve stopnje Mitja Lipuš in Jasmina Lipuš. Višji gasilec druge stopnje je postal Simon Turnšek, nižji gasilski častnik prve stopnje Marija Jazbec, Anton Vengušt mlajši, gasilski častnik druge stopnje pa Matija Križnik. Janez Kačičnik, Franc Zdolšek, Boris Rojc, Klemen Gorenak, Andrej Golčman, Jurij Leskovšek, Tomaž Lavbič, Franc Gorjup in Janko Gorenak so prejeli tudi zahvalo za sodelovanje in pomoč pri organizaciji gasilske olimpijade, ki je lani potekala v Celju.  (Tjaša Ferlež, Foto: PGD Dramlje)

Sorodne novice

Od jubilejne prireditve do festivala

Tjaša Ferlež

Brez čebel ni hrane, brez hrane ni življenja!

Tjaša Ferlež

Po zborovanju na Ponikvi so gasilce zjutraj prebudili pozivniki

Urša Kajba

V PGD Lokarje stavijo tudi na gasilska tekmovanja

Tjaša Ferlež

Leto 2023 zaznamovala ujma in solidarnost

Tjaša Ferlež

Lani kar 29-krat odhiteli na pomoč

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več