5.5 C
Šentjur pri Celju
02/12/2023
sentjur.net

Dve desetletji želja sta se šentjurskim gasilcem končno uresničili

Šentjur, 27. 11. 2020 – Zgodba o gasilskem vozilu za Prostovoljno gasilsko društvo Šentjur je že dolga kot brada Kralja Matjaža. Šentjurski gasilci so še vedno organizirani kot društvo in nakup nekaj več kot 300.000 evrov dragega vozila je velika odgovornost za predsednika društva in tudi za same člane. Sredstva za gasilski avto so že vrsto let počasi dajali na kupček, ki pa je rasel razmeroma počasi. Končna odločitev, da gredo v novo investicijo, je padla šele na začetku letošnjega leta, ko so podpisali pogodbo s podjetjem Rosenbauer, ki gasilske avtomobile izdeluje.

Gasilsko vozilo GVC 16/25 je gasilska cisterna, ki lahko prevaža 3000 litrov vode, ki jo bo po ceveh pognala kombinirana visoko in nizko tlačna črpalka. Nakup takšnega vozila je zagotovo dogodek, ki se življenju srčnega gasilca ponovi le nekajkrat. Zato so novo gasilsko vozilo že več kot pol ure pred prihodom pričakali številni mladi gasilci, veterani, pa tudi operativci. Z nekaj zamude se je na Kvedrovi pojavil rdeče črn lepotec in krik veselja in nadušenja zbranih gasilcev se je slišal daleč. Novo gasilsko vozilo je prvič iz Maribora pripeljal gasilec Jure Juršinič, simbolično pa je iz garaže v oblaku dima odšla že 27 let stara cisterna GVC 24/40, ki jo je na eno zadnjih voženj – zadnjo pa iz garaže PGD Šentjur – peljal Tone Kukovič.

Prihaja MAN, odhaja TAM

Simbolično sta se dva avtomobila srečala na cesti – novo vozilo MAN, ki prihaja in staro vozilo TAM, ki odhaja. Po skoraj tridesetih letih služenja Šentjurju je starosta gasilskih vozil prodan na Hrvaško in nazaj v uporabo našim južnim sosedom, nekaj dni pa bo parkiran na parkirišču Gostišča Bohorč. Vsi pogledi zbranih gasilcev pa niso bili obrnjeni k vozilu na zadnji vožnji, temveč k vozilu, ki ga bo zamenjalo. Strojnika Matej Slakan in Jure Juršinič sta avtomobil razkazala vsem prisotnim. Bleščeča in vrhunska oprema je pritegnila naše gasilce kot lučka komarje. Posedli so se v prostor za posadko, za volan, čudili so se tehnološkim prednostim in učinkovitosti vozila, ki je poleg slivniškega eden najboljših v floti šentjurske gasilske zveze.

Zbrane sta obiskala tudi poveljnik GZ Šentjur Martin Cmok ter predsednik Aleš Guzej, ki sta šentjurskim gasilcem ob prevzemu avtomobila podarila še novo dihalko, z željami, da bi novo opremo uporabljali zgolj na vajah in tekmovanjih, čim manj pa na pravih intervencijah. O svojih občutkih o prevzemu vozila je spregovoril tudi poveljnik PGD Šentjur Danilo Matuš: “Po resnici – to je božansko. Zagotovo je cilj vsakega operativnega gasilca, da sodeluje pri takšni naložbi za operativno enoto. Ta investicija se je načrtovala in prestavljala že 25 let. Občutki pri tem so fenomenalni.”

“Testirali smo ga na prevzemu, lučke pa smo stestirali tukaj pred domom – svetloba in signalizacija sigurno deluje,” je povedal Matoš. Novo vozilo bo zelo veliko doprineslo društvu. “Zahtevnost in pogostost intervencij se z leti žal povečuje, zato se moramo tudi gasilske enote temu primerno tudi usposabljati in opremljati. Takšno vozilo, kot je sedaj naše, vsebuje vso napredno tehniko, za zagotavljanje gasilnih požarov, za tehnične posege in opremo za reševanje iz višin v urbanih okoljih,” je dodal šentjurski poveljnik.

Ojačala se je operativna sposobnost

Ob nakupu novega vozila se je odvalil kamen iz srca tudi Gasilski zvezi Šentjur. “Drži, kamen se nam je res odvalil, ne pa še čisto, ker je še nekaj finančnih obveznosti, ampak verjamem, da bomo skupaj zmogli tudi to. Gasilska zveza je ponosna in vesela, da je to vozilo prišlo v osrednje gasilsko društvo Šentjur. Ni se samo ojačala operativna sposobnost, ampak celotne gasilske zveze,” nam je zaupal Aleš Guzej, predsednik GZŠ. Gasilcem pa je preko predstavnikov GZŠ, prenesel pozdrave in čestitko tudi šentjurski župan, mag. Marko Diaci. Slavje ob prevzemu novega vozila pa so gasilci nadaljevali tudi, ko je vozilo prvič zapeljalo v garažo PGD Šentjur, seveda pa z upoštevanjem vseh ukrepov, ki trenutno veljajo. (Jure Godler)

Sorodne novice

Pogasili požar v Domu starejših Šentjur

Jure Godler

Šentjurski gasilci naročili nov gasilski avtomobil

Jure Godler

Za dober uspeh sta potrebna mladostna norost in stara modrost

Tjaša Ferlež

72 intervencij in 721 udeleženih operativcev

Jure Godler

Gasilska vaja: Zagorelo v Domu starejših Šentjur

Jure Godler

Na kvizu gasilske mladine se je pomerilo 36 ekip

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več