20.3 C
Šentjur
20/08/2019
sentjur.net

Eksplozija Citrarske pomladi na Prevorju

Prevorje, 7. 4. 2017 – V kopici dogodkov, ki se zvrstijo na pomlad, lahko obiskovalec marsikaterega spregleda. Citrarska pomlad na Prevorju, ki ga organizira Kulturno društvo Prevorje, je zagotovo dogodek, ki bi si zaslužil več širše pozornosti kot pa le lokalne. V veliko veselje organizatorjev pa počasi prireditveni prostor postaja precej premajhen za številne obiskovalce, ki že peto leto hodijo na Prevorje ravno zaradi tega. Obiskovalcev je bilo letos krepko preko poldruge stotine, nekateri pa so celo ostali brez sedežev. Vse niti tega dogodka pa v svojih rokah drži Jasmina Levičar, citrarka, ki s svojo energijo, nežnostjo in strastjo igranja tega še pred časom skoraj pozabljenega instrumenta odpelje poslušalce na nepozabno potovanje. To pa ji vsako leto znova in znova uspeva. Uvod v dogodek je Levičarja naredila v zelo osebni noti – v goste je namreč povabila Marjana Jelenka, človeka, ki ji je kot mladi punčki, pred leti, predstavil citre in ji prebudil “željo po učenju citer, ki mi je začrtala pot življenja. Zvok tega nežnega in hkrati mogočnega inštrumenta me je od takrat povsem prevzel,” je priznala organizatorica ter zbrane v nadaljevanju prepustila čudoviti glasbi.

V prvem delu koncerta je povabila nekaj svojih učencev citer, ki so svoje znanje inštrumenta predstavili v komornih sestavih. Tako so zaigrale citrarke OŠ Lesično, sestrice Udovč ter številni drugi. Da je bil koncert res medgeneracijski, so svoje znanje igranja citer predstavile tudi malo starejše citrarke, ki jih je Levičarjeva navdušila za ta instrument. Zvok so obogatili še z ostalimi instrumenti, pa tudi z mladimi glasovi. Da so se obiskovalci morali tudi prijeti za trebuhe, je poskrbel virtuoz na zračnih citrah Jasmin Desničar, ki ga je upodobil komik in ornitolog Tom Costo. Ta si je z domačim južnim naglasom malo privoščil tudi glavno organizatorko. Nastopili so tudi združeni pevci iz Šentjurja in Šmarja pri Jelšah – LUŠ’ni orkester in Zveneče jelše ter zapeli venček starih napevov. Osrednja gostja je bila diplomantka na citrah Janja Brlec, ki je zaigrala na ta instrument in občinstvo pobožala s svojim glasom. Na koncu pa so zaigrali še Ansambel Brodniki in zadnjo skladbo z imenom Stare citre zaigrali skupaj z Jasmino Levičar. S to skladbo so se pred leti predstavili tudi na glasbenem tekmovanju Vurbeg. LUŠ’ni orkester in Zveneče jelše so izven programa nastopili še enkrat in se s sončki in z darilom zahvalili glavni organizatorici.

“Naše poti še ni konec, je samo nov začetek in nova pot, ki smo jo tlakovali z nežnim zvokom citer ter se na poti obogatili s prelepo glasbo,” se je na konec zahvalila obiskovalcem Levičarjeva ter v citrarsko-pevskem duetu z Matejo Bobek, ki je tudi povezovala prireditev, zaključila uradni del večera. Tega pa še daleč ni bilo konec. Ob pogostitvi so svoje instrumente ponovno na svetlobo potegnili še Brodniki, pridružili so se jim še nekateri mlajši nastopajoči, obiskovalcem pa se sploh ni več mudilo domov. Plesalo in pelo se je nato skoraj do naslednjega dne. (Jure Godler)

Sorodne novice

Zagorel je tovornjak – več kot 40.000 evrov škode

Jure Godler

Sedma, pravljična Citrarska pomlad

Jure Godler

Pajek ostaja predsednik prevorskih planincev

Jure Godler

Na Prevorju polnili vreče

Majda Rezec

Naj v naših mamah bo vedno pomlad

Jure Godler

Medgeneracijska delavnica pletenja košaric

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več