-1.3 C
Šentjur pri Celju
02/12/2020
sentjur.net

Folkloristi z Blagovne plesali kot mladostniki

Blagovna, 26. 10. 2019 – Člani Folklornega društva Blagovna so pripravili v športni dvorani Podružnične osnovne šole Blagovna svoj letni koncert. Pred polno dvorano se je zavrtelo šest plesnih parov. Večer plesa pa so otvorili z Delovnim spletom, ki ga je na oder postavil Jože Grmek. Folklorna skupina Blagovna deluje enajsto leto. Kar dva plesalca v skupini sta stara že 81 let, povprečna starost vseh članov je 72 let. “Toliko let jim nikoli ne bi dali, saj se še mladi ne sučejo tako,” je posrečeno napovedovala prireditev Jasna Orešič. Starost članov pa ni ovira, da bi njihovo navdušenje nad ljudskimi plesi, petjem in starimi slovenskimi običaji usahnilo. Blagovčani trenutno vadijo pod budnim očesom Bogomirja Brložnika.

Po odplesanem prvem spletu so oder prepustili najmlajšim plesalcem in nošam manjših številk. V goste so povabili Otroško folklorno skupino OŠ Slivnica pri Celju, ki jih vodi Polona Vengušt. Mladi plesalci so zaplesali zbadljivko Pikl pakl, prazen žakelj. Učenci od 3. do 6. razreda so zaplesali pod takti godca Žana Debevca. Gostje, ki so se na Blagovno pripeljali od najdlje, so plesalci Folklorne skupine Lepa Anka Črnomelj, ki jih vodi Tadej Fink. Skupina deluje od 2007 in šteje 19 članov. Med Blagovčani in Črnomljani so se stkale prijateljske vezi, saj so jih naši folkloristi obiskali in zaplesali na njihovi desetletnici.

Ohranjajo kulturno dediščino

Na prireditvi so zapeli tudi Ljudski pevci s Prevorja. Žal je tik pred zdajci odpovedala nastop FS Kozje, zato pa so Prevorčani zapeli še dodatno pesem ter pokazali del velike zakladnice pesmi, ki jih poznajo. Gostitelji koncerta so zaplesali še dva plesa – Štajeriš in Za stare, za mlade, za lušne ljudi. Zbrane je pozdravila tudi podžupanja občine Šentjur Silva Koželj. “Delovanje folklornih skupin je zelo pomembno, saj mlajšo generacijo seznanjajo s kulturno dediščino v plesu in pesmi,” je povedala podžupanja. Na koncu se je obiskovalcem za močne aplavze zahvalila tudi predsednica Marica Ojsteršek, saj so aplavzi nagrada za vse nastopajoče. Koncert so s skupno pesmijo zaključili vsi nastopajoči. (Jure Godler)

Sorodne novice

Folklorniki iz Šentjurja na pohod

Tjaša Ferlež

Miklavžev koncert: Na odru pričarali mavrico

Tjaša Ferlež

Štajerci plesali na Primorskem

Jure Godler

Popoldan posvečen mamam

Tjaša Ferlež

Dan mladosti obarvan s folklornim plesom

Jure Godler

Priprave na 15. obletnico v polnem teku

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več