17.6 C
Šentjur pri Celju
25/10/2020
sentjur.net

Franjo Malgaj v številnih podobah na Ipavčevi paleti

Šentjur, 25. 10. 2019 – V sklopu Ipavčevih kulturnih dnevov 2019 in Malgajevega leta so šentjurski likovni ustvarjalci pripravili likovno razstavo. Razstavo likovnih del udeležencev likovne kolonije Ipavčeva paleta II so postavili v Galeriji Zgornji trg. Tokrat so likovniki imeli rdečo nit prireditve – Franja Malgaja, saj letos praznujemo 100. obletnico njegove smrti. Nekateri od ustvarjalcev pa se niso dali motiti v likovnem ali kiparskem ustvarjanju ter so upodobili kaj drugega, za kar jim je v Šentjurju zapelo oko. “Kolonija in razstava nosita naslov po sloviti šentjurski dinastiji Ipavec, katere potomec – Joži Ipavec – je bil slikar in scenograf, ki je v likovno umetnost uvedel motiviko dotlej slikarsko še ne tematizirane pokrajine v dolini Voglajne,” je uvodoma povedala povezovalka programa Polonca Jazbinšek.

Hvalospevi

Zbrane je pozdravil tudi župan občine Šentjur, mag Marko Diaci, ki je pohvalil prizadevnost likovnih ustvarjalcev ter jim čestital tudi ob prejemu Ipavčeve plakete. Letos mineva 10 let od smrti velikih bratov Benjamina in Gustava Ipavca in 20 let od smrti Gustavovega vnuka Jožija Ipavca, zato je razstava ujela ravno pravi čas. Zasluge za organizacijo te razstave ima Dragan Podovac, predsednik DLU Rifnik Šentjur. Slikarske in kiparske kolonije se je udeležilo 42 slikarjev in kiparjev iz Slovenije, pa tudi iz sosednje Hrvaške – iz Hlebin in celo iz Nepala in s Kube.

Likovna dela so razdelili na tri sklope – portrete z osrednjim likom mladega oficirja Franja Malgaja, drugi sklop ni neposredno vezan na rdečo nit druge Ipavčeve palete. V tem sklopu so se predstavili avtorji z deli specifične osebne motivike in tudi uporabe posebnih likovnih tehnik. Izpostavili so tehniko naivnega slikarstva. V tretji sklop umetnikov sodijo kiparji, ki so jih v Šentjurju gostili prvič. Večina kiparjev je svoja dela zaključila doma, saj terjajo več časa kot likovna. O skrivnostih risanja in tehnik je govoril tudi Ivo Brodej, mentor šentjurskih likovnih ustvarjalcev. Za glasbeni pridih je poskrbela citrarka Janja Polšak.

Omeniti še velja, da se bo razstava Ipavčeva paleta 2 selila v mesecu decembru v galerijo Methansove hiše (hiša Leopolda Methansa) Zgornji Velki v Slovenskih Goricah. Na ogled bo postavljena tudi dokumentarna razstava o Franju Malgaju, častniku generala Rudolfa Maistra. (Jure Godler)

Sorodne novice

Klepetulje in umetnica združili moči na razstavi Klepetulje

Jure Godler

Začeli ustvarjalni dan tretje Ipavčeve palete

Jure Godler

Jezerniki ustvarili križišče štirih edinstvenih poti

Jure Godler

Kultura je v zraku na vrtu Centra kulture Gustav

Jure Godler

V časih in prostorih – razstava likovnega študijskega krožka (LUŠ)

Jure Godler

Likovna “Moja pot” Dragana Podovca

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več