25.3 C
Šentjur pri Celju
27/05/2022
sentjur.net

Gasilci so kolesje družabnega dogajanja na Prevorju

Prevorje, 26. 3. 2022 – V soboto, 26. marca je v prostorih PGD Prevorje potekal redni letni občni zbor. Člani društva so tako prisluhnili poročilom za pretekla leta in si že zadali nove cilje za tekoče leto. Ko je delovno predsedstvo zasedlo svoja mesta, je kot prvi besedo dobil predsednik društva Jure Jevšnik. PGD Prevorje se je v letu 2020 in 2021 držalo plana dela ki si ga je zadalo na občnem zboru, v nekaterih primerih so ga celo presegli, v nekaterih delih pa se ga zaradi ukrepov države glede omejitve druženja ni bilo mogoče držati.

Delovali so po pravilih zakona o gasilstvu in statutu društva, ohranjali so dobre odnose z GZ Šentjur, društvi v njej, občino Šentjur, KS Prevorje in z društvi v njej. Veliko časa so posvetili delu z mladimi, dodatno izobraževali svoje gasilce operativce, redno so preizkušali gasilko tehniko, jo servisirali in po potrebi tudi zamenjali. Nabavili so tudi veliko nove opreme. Na srečo so bile razmere z kovidom takrat takšne, da so lahko organizirali tudi izobraževanje gasilcev za uporaba motorne brizgalne, ki je bilo izvedeno v njihovem društvu s strani dobavitelja. »Na tem mestu bi se rad še enkrat zahvalil vsem sponzorjem in donatorjem, ki so nam pomagali pri nakupu.« doda Jevšnik.

V zadnjih dveh letih so se odzvali pobudi GZ in občine, da z gasilskimi vozili ob prazniku dela 1. maja naredijo en krog po vseh vaških skupnostih KS Prevorje in krajane s glasbo preko zvočnika prebudijo v praznično jutro. V mesecu oktobru so pripravili taktično društveno vajo na kmetijo Bevc iz Krivice, organizirali so tudi dan odprtih vrat. Skozi leto so bili aktivni tudi veterani, udeležili so se izleta veteranov, ki ga organizira GZ Šentjur, ostale aktivnosti pri njih pa so bile maksimalno omejene, zaradi že znanih ukrepov.  Članice so bile v tem obdobju manj aktivne, saj se niso udeležile gasilskega tekmovanja, so pa zato pomagale pri čistilnih akcijah v društvu.

Spekter nalog se hitro širi

Po poročilu predsednika je sledilo še poročilo poveljnika Boštjana Novaka. V Prevorju so gasilci še vedno kolesje družabnega dogajanja in krepijo pripadnost lokalni skupnosti. Združujejo ljudi in vzgajajo mladino s plemenitim namenom – ob vsakem času nesebično priskočiti na pomoč sočloveku, ki se znajde v stiski. V preteklih dveh letih je bilo za gasilce na Prevorju, kljub razglašeni epidemiji v Sloveniji zelo delovno, saj se je na operativnem področju veliko dogajalo. V letu 2020 so v  društvu intervenirali trikrat, v letu 2021 pa petkrat.

Prva intervencija je bila v kraju Žegar, kjer je prišlo do požara na ostrešju stanovanjske hiše. Požar so s pomočjo sosednjih gasilcev iz Loke pogasili in preprečili, da bi se požar razširil na ostale dele hiše.  Druga intervencija je bila v naselju Košnica, kjer je prišlo do požara na osebnem vozilu. Vozilo so pogasili, ter preprečili širjenje požara na objekte v neposredni bližini gorečega osebnega avtomobila.

Tretja intervencija je bila v podjetju Tajfun na Planini. A so kot še nekatera druga gasilska društva ostali v pripravljenosti le v gasilskem domu. Četrta intervencija se je zgodila na Lopaci kjer je bil požar trafo postaje. Ker je bila trafo postaja pod napetostjo, gašenje le te ni bilo mogoče. Kontaktirali so dežurnega na Elektru, kateri je izklopil električni tok in požar se je pogasil sam.  Peta intervencija pa se je zgodila v mesecu juniju na Lopaci. Prišlo je domanjšega travniškega požara. Požar so uspešno omejili in v nadaljevanju tudi pogasili.

Poleg intervencij, pa so se v društvu udeležili tudi gasilskega tekmovanja, ki ga je organizirala Gasilska zveza Šentjur v Gorici pri Slivnici.  Z mladino so se v mesecu septembru udeležili gasilske orientacije, ki je lani potekala na območju Loke pri Žusmu.  Kljub okrnjenim izobraževalnim pogojem,  so vseeno v društvu bogatejši za dva gasilca pripravnika, dva gasilca, ki sta naredila usposabljanje za gašenje notranjih požarov modul A in enega za nosilca izolirnega dihalnega aparata.

Priznanja in napredovanja

Na občnem zboru pa so podelili tudi priznanja in napredovanja . Priznanje za višji gasilec II. stopnje prejmejo Nataša Vinkler, Robi Vinkler in Franci Pacek. Gasilski častnik I. stopnje: Joško Pacek, Jure Jevšnik, Sanja Žerak. Priznanje za delo v gasilski organizaciji za10 let delovanja so prejeli: Nevenka Gračner, Marko Poznič, Nina Tovornik, Nuša Tovornik in Mateja Zelič. Za 20 let delovanja: Davor Gračner, Dolores Polšak ter priznanja za 30 let delovanja: Martin Arzenšek, Tomaž Maček, Peter Marcen, Franci Pacek, Valčka Polšak, Nataša Vinkler, Damjan Maček. Priznanja za40 let delovanja: Milan Obrez, Jože Užmah. Za 10 letno aktivno operativno gasilsko delo v gasilski organizaciji: David Užmah, za 20 letno aktivno operativno gasilsko delo v gasilki organizaciji: Robi Vinkler, Boštjan Novak ter za 40 letno aktivno operativno gasilsko delo v gasilski organizaciji: Sandi Maček, Radovan Pohajač.

Specialnost dihalne naprave je pridobil Jurij Maček, specialnost gašenja notranjih požarov: David Užmah, Davor Gračner. Gasilec pripravnik je pridobil: Marcel Vinker in Žiga Polšak.  Varno delo z motorno žago: Franci Pacek. Po podelitvi priznanj, pa je sledila še beseda gostov. Vse navzoče je pozdravila podžupanja občine Šentjur Silva Koželj, ki je poudarila pomembnost gasilske organizacije v samem kraju. Prisotne je pozdravil in nagovoril tudi namestnik predsednika GZ Šentjur Uroš Siter. Njihovo delo pa sta pohvalila in se ob enem tudi zahvalila predsednik KS Prevorje Damjan Maček in predstavnica OŠ Prevorje Frece Perc Marija(Tjaša Ferlež)

Sorodne novice

Vedno pripravljeni, da priskočijo na pomoč

Jure Godler

PGD Kalobje: Mladi so pravi ponos našega društva

Jure Godler

Zborovali gasilci PGD Slivnica pri Celju

Jure Godler

Pred PGD Loka pri Žusmu je jubilejno leto

Tjaša Ferlež

V društvu deluje kar 36 programov

Jure Godler

Zborovali kozjanski furmani iz Šentjurja

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več