0.9 C
Šentjur pri Celju
23/01/2022
sentjur.net

Gasili bodo z 21 let starim vozilom

Šentjur, 29. 5. 2014 – Prostovoljno gasilsko društvo Šentjur je najstarejše gasilsko društvo v Gasilski zvezi Šentjur. V letošnjem letu bodo praznovali 140-letnico delovanja. “Naše društvo je glede na svoje dolgotrajno delovanje tudi cenjeno pri ljudeh, njihovi prostovoljni prispevki nam omogočajo, da lahko normalno delujemo, da poravnamo sprotne stroške in da kupimo kako nepredrago opremo, ki jo nujno potrebujemo,” je začel pogovor predsednik PGD Šentjur Andrej Koprivc.

Zastarela oprema

Gasilska zveza Šentjur je pripravila dolgoročni razvoj gasilstva v občini Šentjur za leta 2010–2020, v katerem so predvideli, da bodo v letu 2014 šentjurski gasilci prejeli novo motorno brizgalno in nadomestili staro iz leta 1967, ki jo trenutno uporabljajo. Tudi vozni park šentjurskih gasilcev prehaja v fazo zastarelosti. Trenutno razpolagajo s tremi vozili za gašenje – večje gasilno vozilo z vodo GVV-2 letnik 2000 (staro 14 let), gasilno vozilo s cisterno GVC 24/40 letnik 1995 (staro 19 let) in gasilsko avtocisterno 16/40 letnik 2005 (staro 9 let).

Po tihem upajo na novo gasilsko vozilo GVC 24/50, ki bi nadomestilo 19-letnega starodobnika, ki ga uporabljajo sedaj. Takšno vozilo je za njih prevelik finančni zalogaj, saj bi morali prispevati 60 % nabavnih sredstev. Koprivc pove, da si ne morejo privoščiti financiranja, saj bi to povzročilo, da bi se društvo znašlo v rdečih številkah, ob tem pa ne bi uspeli posodabljati še ostale opreme. Zato so se dogovorili z GZŠ, da bodo vozilo kupili v letih 2016/2017. Tudi šentjurski gasilski dom je potreben nujnih posodobitev. V njem najdejo počitek vsi trije gasilski avtomobili, četrti – kombi za prevoz moštva, pa počiva pred gasilskim domom, saj v njem ni več prostora.

Najbolj aktivni

V nasprotju s starostjo opreme pa šentjurskim gasilcem ne moremo očitati neaktivnosti. Samo v letošnjem letu so posredovali dvakrat ob požarih na gozdnih površinah, dvakrat na požaru nestanovanjske stavbe, enkrat pri odpravljanju posledic prometne nesreče, dvakrat pri požaru travniških površin, trikrat so tehnično posredovali, štirikrat je zagorelo v stanovanjskih objektih, enkrat so reševali pri delovni nesreči, kar devetkrat so dobili klic na pomoč pri žledolomu in posredovali pri požaru v naravi. Skupaj so letos izvozili kar 25-krat. V PGD Šentjur deluje 54 operativnih gasilcev, še vedno pa v svoje vrste sprejemajo vse, ki bi želeli pomagati ljudem v stiski.

V okviru praznovanja 140-letnice se bodo poleg motorne brizgalne okitili tudi z novim društvenim praporjem. Za obe novi investiciji še vedno iščejo botre, ki bi jim finančno priskočili na pomoč. Praznovanje bodo izvedli 19. in 20. septembra s slavnostno sejo, gasilsko parado, prevzemom novega praporja in motorne brizgalne. Kot se spodobi za pravo gasilsko praznovanje, bodo na koncu izvedli že pozabljeno šentjursko gasilsko veselico. (J. G.)

 

Sorodne novice

Zagorelo na bencinski črpalki v Šentjurju

Tjaša Ferlež

Gasilci na obisku pri Kulturni pip’ci

Tjaša Ferlež

PGD Šentjur: V lanskem letu so na pomoč odhiteli kar 49-krat

Jure Godler

V naslednjem desetletju kar dva gasilska domova

Jure Godler

Šentjurski gasilci po zahtevnem terenu rešili Reksija

Jure Godler

Pod Resevno zagorela dva avtomobila

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več