6.7 C
Šentjur pri Celju
02/12/2021
sentjur.net

Gasili, ozaveščali in odprli vrata svojega doma

Prevorje, 23. oktober 2021 – Okoli osme ure zjutraj je zagorelo na kmetiji Bevc v Krivici na Prevorju. Pred strojno lopo je iz neznanih razlogov začel goreti traktor. Lastnik kmetije je pustil traktor na dvorišču pred lopo, z namenom da ga bo opral. Odšel je po visokotlačni čistilec in ko se je vrnil je večinoma traktorja že zajel ogenj. Sam je hotel požar pogasiti z ročnim gasilnim aparatom S-6, vendar mu to ni uspelo. Zaradi močnega črnega dima ni mogel oceniti ali je še kakšen objekt v nevarnosti da bi se požar razširil tudi nanj.

Takoj je preko telefona poklical ReCO Celje. Požar se je zelo hitro razširil na celoten traktor. Obstajala je velika možnost, da se bi požar razširil na strojno lopo, ki se nahaja v neposredni bližini zraven starejšega hleva. V nevarnosti pa je bila tudi stara hiša v kateri je lastnik imel cisterno z nafto.

Operativa taktična vaja

K sreči je šlo za operativno taktično vajo, ki so jo v soboto izvedli člani Prostovoljnega gasilskega društva Prevorje, skupaj z gasilci PGD Loka pri Žusmu in Lesično – Pilštanj – Zagorje. Vaja je bila dobro opravljena, ogledal pa si jo je poveljnik Gasilske zveze Šentjur Martin Cmok. Kot je povedal je bila vaja zahtevno zastavljena in dobro opravljena. »Če bi do takšnega scenarija res prišlo, bi zagotovo morali aktivirali polovico gasilskih društev v zvezi, saj so v neposredni bližini objekti, ki so starejše izgradnje in bi ob požaru lahko utrpeli veliko gmotno škodo,« je med drugim povedal Cmok.

Mesec oktober je znan kot mesec požarne varnosti. V letošnjem letu potekajo aktivnosti pod sloganom »Po potresu lahko tudi zagori«. Gasilci PGD Prevorje so v ta namen pripravili predavanje v domači podružnični osnovni šoli na Prevorju, kjer so učencem predstavili nevarnosti ob potresu, ter prikazali postopke, kako naj odreagirajo v teh primerih. Predstavljena jim je bila tudi oprema s katero gasilci razpolagajo. Učenci pa so se preizkusili tudi pri gašenju začetnih požarov. Sledila je vaja evakuacije šole in vrtca. V soboto po gasilski vaji, pa so za vse krajane odprli vrata gasilskega doma. Domačini so si lahko ogledali in rokovali z njihovo opremo. (Tjaša Ferlež )

Sorodne novice

Zagorelo je v lesni delavnici

Tjaša Ferlež

Peka kostanja bi lahko bila usodna za dedka

Jure Godler

Gasilska vaja v Dobrini: Potres je povzročil še požar

Tjaša Ferlež

Gasilska vaja: Iz objekta so slišali klice na pomoč

Tjaša Ferlež

Reševali so tudi s pomočjo lestve in koritastih nosil

Tjaša Ferlež

Vaja: Požar v Spodnji Ponkvici pogasili domači gasilci

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več