-3.6 C
Šentjur pri Celju
30/01/2023
sentjur.net

Gasilska vaja: Strela zanetila požar na veliki kmetiji

Zaradi nevithe prišlo do udara strele v gospodarsko poslopje na kmetiji Guzej v Dolah. Strela je zanetila požar na ostrešju objekta, v katerem je prostor za živino in shranjevanje silaže. Zaradi prisotnosti vetra se je požar razširil na sosednje gospodarsko poslopje, v katerem se je nahajal hlev z živino, kmetijska mehanizacija in suha krma ter stelja v zgornji etaži. Požar so domačini opazili  in nemudoma poklicali na pomoč.

Reševali poškodovanca

Domačini so takoj ob izbruhu požara začeli evakuacijo živali in kmetijske mehanizacije ter z uporabo bližnjega hidranta pričeli izvajati gašenje v zgornji etaži gospodarskega poslopja. Ob prihodu prvega vozila PGD Lokarje na kraj intervencije, je vodja na podlagi hitrega pregleda požarišča in pridobljenih informacijah, zahteval dodatno pomoč enot PGD Šentjur in PGD Dramlje.

Zaradi neodzivnosti osebe, ki je gasila požar v zgornji etaži, na klic, je nemudoma stekla akcija iskanja, reševanja in gašenja gospodarskega poslopja. Ob pregledu objekta je bilo ugotovljeno, da se v zgornji etaži nahajata dve neodzivni osebi. Podana je bila zahteva s strani vodje po potrebni pomoči nujne medicinske pomoči. Neodzivni osebi se je iz objekta rešilo s pomočjo vrvne tehnike in koritastih nosil.

Na pomoč tudi PGD Šentjur in Dramlje

Na intervenciji so člani PGD Dramlje dobili naloge, da s svojo motorno brizgalno podaljšajo verigo za preskrbo z vodo. S podaljšanjem verige so dosegli kraj požara in nato izvedli gašenje s tremi napadi na oba objekta, ki ju je zajel ogenj. PGD Šentjur so na sodelovali z vozilom GVC 16/25 in PV-1. Njihova naloga je bila izvesti reševanje in gašenje notranjih žarišč. Tekom vaje so pogasili več žarišč in iz objekta odstranili goreč traktor ki so ga nato gasili in hladili s peno.

Šlo je le za operativno vajo

K sreči pa ni šlo za pravo intervencijo, temveč za osrednjo vajo PGD Lokarje ob mesecu požarne varnosti. Na vaji je sodelovalo 50 gasilcev, gospodar kmetije ter dva ponesrečenca, ogledalo pa si jo je tudi nekaj krajanov iz bližnje okolice. Vajo je pripravil in vodil David Tiselj. Scenarij vaje pred izvedbo ni bil predstavljen udeleženim gasilcem, saj se je z vajo želelo čim bolj približati realni situaciji.

Vse navodila in informacije so bili podani med vajo in na kraju samem. Vaja je bila zasnovana na treh tematikah: prikaz gašenja in reševanja z opremo iz gasilskih vozil z vodo, zagotoviti zadostno količino vode na intervenciji preko relejnega napada iz potoka in uporaba različnih tehnik reševanja. Z vajo smo preizkusili vso razpoložljivo opremo in tehniko, podrobneje spoznali požarni rajon in medsebojno sodelovanje sosednjih društev. (Tjaša Ferlež; PGD Lokarje)

Sorodne novice

Prosijo za pomoč – čez noč ostala brez strehe nad glavo

Tjaša Ferlež

Zagorelo ostrešje stanovanjske hiše v Razborju

Jure Godler

Gasilska vaja: Pogasili objekt z nameščenimi sončnimi celicami

Tjaša Ferlež

Pevske vaje zaključili ob zvoku siren

Tjaša Ferlež

Električen skiro je povzročil požar

Tjaša Ferlež

Gasilska vaja: Zagorelo v Domu starejših Šentjur

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več