14.4 C
Šentjur pri Celju
27/05/2022
sentjur.net

Gasilska zveza Šentjur: Z optimizmom v leto 2021

Šentjur, 16. 1. 2020 – Zaradi prepovedi zbiranja in nevarnosti prenosa virusnih okužb so odpadle številne dejavnosti, dogodki in druga praznovanja, kot smo jih bili vajeni po vsej državi. Najbolj prizadeta so zagotovo številna društva, ki so bila pri izvedbi svojih dejavnosti v letu 2020 najbolj ovirana.

Gasilci bodo letos močno občutili posledice epidemije novega koronavirusa, saj so omejili izvajanje vaj in usposabljanj ter drugih aktivnosti v sklopu gasilskih organizacij, ki so pomemben vir financiranja društev. V preteklem letu usposabljanj praktično skoraj ni bilo, razen z nekaj izjemami, ki pa so do konca bile speljane šele v poletnih mesecih, ko so se ukrepi malce razrahljali.

So možne dolgoročne posledice?

Prepoved zbiranja in nevarnost prenosa okužb med člani gasilskih društev je pomenila tudi opuščanje nekaterih dejavnosti gasilskih društev. Gasilci so zato v gasilske domove prihajali le na neodložljive naloge in pri tem upoštevali vse varnostne ukrepe. Težava je, ker je operativna sposobnost gasilcev močno odvisna tudi od izobraževanj in usposabljanj, ta pa v celotni gasilski organizaciji trenutno mirujejo. Vodstva in člane prostovoljnih gasilskih društev skrbi, da bo prav pomanjkanje usposabljanja gasilcev imelo dolgoročne posledice, kar lahko vpliva tudi na operativno pripravljenost gasilskih enot.

Letošnja kriza zanje res hud udarec

Da se lahko državljani na pomoč na gasilcev vedno zanesejo, so poleg znanja potrebna tudi finančna sredstva. Ker velik del reševanja v Sloveniji opravijo prav prostovoljna gasilska društva, ki velik del financ dobijo z lastnim delom ter s pomočjo različnih sponzorjev in donatorjev ter občanov, je letošnja kriza zanje res hud udarec. Pred meseci so odpadle gasilske veselice, ki so za gasilce mnogo več kot le zabava, so velik del financ posameznega gasilskega društva, ki pa so letos žal padle v vodo.

Nekaj tečajev je bilo, veliko pa jih je odpadlo

Gasilci pa vseeno preteklo leto niso počivali. GZ Šentjur je zelo veliko truda vložila v izvedbo izobraževanj. V poletnih mesecih so do konca izpeljali tečaj za gasilce operativce, ki so ga morali zaradi aktualnih razmer začasno ustaviti in prilagoditi. Kljub vsemu je tečaj opravilo 50 gasilcev operativcev, ki so zelo okrepili operativne gasilske vrste.  Gasilce operativce, ki so tečaj končali v letošnjem letu, čaka še poligon v Pekrah. To bo njihov kondicijski in psihični trening za tečaj dihalnih aparatov.

V mesecu septembru so organizirali dvodnevni tečaj za varno delo z motorno žago, ki ga je uspešno opravilo 24 slušateljev. Nekaj specialnosti, kolikor se je le dalo, so gasilci opravili na Igu v Sežani in Pekrah, nekaj pa jih je žal tudi odpadlo. Na Gasilski Zvezi Slovenije imamo prijavljene tečajnike za opravljanje specialnosti. V nadaljevanju, ko bodo razmere sproščene, pa so že pripravljeni tudi na izvedbo tečaja za višjega gasilca in tečaj za gasilca pripravnika.

Kljub vsemu so posredovali 89-krat

Kot vedno so bili pripravljeni na intervencije, ki so jih lani v Gasilski zvezi Šentjur skupaj zabeležili kar 89. Intervencije so bile zaradi epidemije še zahtevnejše, saj je bilo potrebno skrbeti za ohranjanje zdravja gasilcev in razkuževanje vse opreme. Med njimi je bilo veliko takšnih, za katere je poskrbela narava in določena območja kar precej prizadela. Poleg tega pa so poleti pojavljali požari ob železniški progi, nekaj pa je bilo dimniških in stanovanjskih požarov.

V lanskem letu so gasilci precej pomagali pri transportu obolelih oseb. Pripravljeni so bili na pomoč priskočiti Civilni zaščiti in ljudem, ki jih epidemija hudo prizadela.  Poudariti je potrebno, da so gasilci v lanskem letu imeli izredno naporne in dolge intervencije, saj je potrebno po vsaki intervenciji obleke in pripomočke, ki jih pri svojem delu na intervenciji potrebujejo temeljito razkužiti, da se s tem izognejo kakšni nepotrebni okužbi.  S strani Gasilske zveze Slovenije, so bila gasilskim društvom priskrbljene vse potrebne in natančne informacije o poteku in ravnanju v obeh valih novega Korona virusa in k vsem tem navodilom zagotovo spada tudi temeljito razkuževanje.

Pomagali v Domu starejših Šentjur

Načrt za leto 2021

Občnih zborov letos žal zaenkrat nebo, kot smo bili tega vajeni vsako leto. Kljub vsemu pa trenutno potekajo sestanki z Javnim komunalnim podjetjem Šentjur o postavitvi in ustreznosti hidrantov, prevozu vode, … Seveda so prilagojeni tudi ti. Sestanka se tako udeleži le poveljnik zveze in poveljniki posameznega društva vsak posebej. Poraja pa se že tudi vprašanje o poteku tekmovanj za leto 2021.

Gasilska zveza Slovenije bo svoje tekmovanje izvedla prvi vikend v juniju, ko se bodo po predvidevanjih ukrepi malce razrahljali. Seveda pa bodo tekmovanje izvedli čisto brez gledalcev in večjih druženj na mestu tekmovanja. Prav tako je gasilsko tekmovanje planirano tudi v Šentjurju v organizaciji Gasilske zveze in sicer zadnji vikend v mesecu maju, v kolikor bodo to dopuščale razmere povezane v zvezi z epidemijo.

Mladi so jim največja skrb

Glavno vprašanje in skrb pa se gasilcem poraja v zvezi z aktivnostmi gasilske mladine.  Prepoved vaj, druženja in izvajanje tekmovanj gasilskih disciplin bodo na dolgi rok slabo vplivali na podmladek društev predvsem zato, ker se s pomočjo vaj, dnevov odprtih vrat in drugih gasilskih dejavnosti navdušuje mlade za gasilsko poslanstvo.

Na pomoč tudi Domu starejših in SB Celje

Če pa se dotaknemo aktualnega dogajanja v Občini Šentjur, pa so gasilci velikodušno priskočili na pomoč tudi Domu starejših v Šentjurju, kjer jih je korona virus v drugem valu močno prizadel. Na pomoč so priskočili pri selitvi postelj po notranjosti doma in pomoč pri raznih drugih delih. Gasilci so tudi pomagali pri razvozu paketov za starejše, ki potrebujejo pomoč.

Prav tako se je skupina gasilcev prostovoljcev rdečega križa odzvala prošnji na pomoči v Splošni bolnišnici Celje, kjer so pomagali na Covid oddelku.  Ekipa prihaja iz vrst posameznih PGD in kot ekipa dosega izvrstne rezultate tudi na nivoju države. Gasilska zveza je skupaj z likovniki iz Šentjurja pomagala pri izvedbi humanitarne akcije za prizadete na Hrvaškem in na koncu poskrbela tudi za prevoz zbrane pomoči.

Z optimizmom v leto 2021

Kljub vsemu lahko rečemo, da je bilo leto 2020 razgibano a hkrati umirjeno. Člani gasilskih društev, so ob tem našli čas in v gasilskih domovih morda postorili stvari, za katere leta poprej ni bilo časa. Dobro se je uredila dokumentacija, kakšen dom, pa je morda zdaj bogatejši  za kakšno novo pridobitev, bodi si znotraj ali morda zunaj doma. Končujejo tudi s pripravo pomembnega dokumenta Dolgoročnega razvoja gasilstva za obdobje 2021 do 2030.

Ker ni bilo aktivnosti, kot so tekmovanja, delo z mladino, članicami in veterani so v Gasilski zvezi sredstva porabili za nakup prepotrebne zaščitne opreme, nujne opreme za tekmovanja in zamenjavo stolov v učilnici, ki je namenjena za usposabljanja vseh gasilcev v zvezi. Enako kot vsi, si tudi gasilci želijo, da bi se situacija v novem letu izboljšala in da bi se kljub vsemu počasi lahko vrnili v stare »tirnice«. Vsem občanom pa želijo obilo zdravja in miru v letu, ki je pred nami. (Tjaša Ferlež)

Sorodne novice

Naj bo dan, naj bo noč, našim občanom na pomoč!

Tjaša Ferlež

Predali zbrana sredstva za počivalnik v Domu starejših Šentjur

Jure Godler

Domači gasilski podmladek pobral vsa prva mesta

Tjaša Ferlež

Za roko jo je zaprosil kar na vrhu Triglava

Tjaša Ferlež

ZD Šentjur vabi na cepljenje proti Covid-19

Jure Godler

Gasilci na obisku pri Kulturni pip’ci

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več