11.8 C
Šentjur pri Celju
22/10/2020
sentjur.net

Gasilski veterani na strokovni ekskurziji

Mirna Peč, 16. 8. 2019 – Tako kot je že v navadi, so se tudi letos gasilci gasilske zveze Šentjur, ki imajo status veterana, odpravili na strokovno ekskurzijo. Tokrat je okoli 100 veteranov in veterank pot vodila na Dolenjsko. Na pot so se odpravili z dvema čisto polnima avtobusoma. Ustavili so se v Gostišču Colnar na Otočcu, kjer so jih pogostili s toplo malico in degustacijo rujne kapljice. Po okrepčilu so veterani nadaljevali pot proti Mirni Peči, kjer so si ogledali muzej Lojzeta Slaka. Obiskali so njegovo stalno razstavo, na koncu pa so imeli možnost v živo slišati zvok prav tiste harmonike, na katere je dolga leta igral Slak sam. Prav tako niso izpustili »Pavčkovega doma« – doma Toneta Pavčka. Pavček je pred leti napisal, da so bili pesem, dolenjska pokrajina in predniki ter njihov pogled na življenje, tista povezovalna nit med njim in Slakom.

Iz Mirne peči so svojo pot naprej nadaljevali do kmetije Kastelic v Novem mestu, kjer so lahko degustirali domač jogurt in dobrote, ki jih ponuja kmetija. Kmetija Kastelic ima že dolgo tradicijo v pridelavi mleka, živine, jajc, zeliščnega likerja in drugih dobrot, v čemer se lahko prepričajo obiskovalci sami. Predzadnja postojanka izleta je bil Samostan v Stični, ki je najstarejši samostan na Slovenskem in je edini, ki še deluje, zato je bil ogled toliko bolj zanimiv. Vsako leto se tam zbere okoli 7.000 mladih, saj tam poteka festival mladih. Festival pripravljalo mladi sami ladi sami – sestavijo program, pripravijo prostor, likovno in glasbeno opremo, vodijo delavnice in drugo.

Po zanimivem ogledu samostana v Stični so se veterani, polni dobre volje in lepih vtisov, pozno popoldne ustavili še pri gasilcih iz Prostovoljnega gasilskega društva Stična. Med sabo so si izmenjali nekaj besed, si ogledali gasilski dom in se ob hrani, pijači in glasbi sprostili ter tako zaključili svoj izlet. Domov so se vrnili polni lepih vtisov in zanimivih informacij. (Tjaša Ferlež, Foto: Rihard Stopinšek)

Sorodne novice

Prejeli smo: Shod slepih in slabovidnih žena iz vse Slovenije

Jure Godler

Poziv občanom, ki so utrpeli škodo na stvareh v neurju s poplavami med 3. in 6. avgustom 2020

Jure Godler

VIDEO, FOTO – Občino zajelo neurje – škodo še ugotavljajo

Jure Godler

GZŠ: Imamo že 450 gasilcev operativcev

Tjaša Ferlež

Prehodili pot od Sloma do Nove Cerkve

Tjaša Ferlež

Večina gasilskih društev priskočila na pomoč z budnicami

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več