7.5 C
Šentjur pri Celju
20/10/2021
sentjur.net

Gasilski veterani na strokovni ekskurziji

Mirna Peč, 16. 8. 2019 – Tako kot je že v navadi, so se tudi letos gasilci gasilske zveze Šentjur, ki imajo status veterana, odpravili na strokovno ekskurzijo. Tokrat je okoli 100 veteranov in veterank pot vodila na Dolenjsko. Na pot so se odpravili z dvema čisto polnima avtobusoma. Ustavili so se v Gostišču Colnar na Otočcu, kjer so jih pogostili s toplo malico in degustacijo rujne kapljice. Po okrepčilu so veterani nadaljevali pot proti Mirni Peči, kjer so si ogledali muzej Lojzeta Slaka. Obiskali so njegovo stalno razstavo, na koncu pa so imeli možnost v živo slišati zvok prav tiste harmonike, na katere je dolga leta igral Slak sam. Prav tako niso izpustili »Pavčkovega doma« – doma Toneta Pavčka. Pavček je pred leti napisal, da so bili pesem, dolenjska pokrajina in predniki ter njihov pogled na življenje, tista povezovalna nit med njim in Slakom.

Iz Mirne peči so svojo pot naprej nadaljevali do kmetije Kastelic v Novem mestu, kjer so lahko degustirali domač jogurt in dobrote, ki jih ponuja kmetija. Kmetija Kastelic ima že dolgo tradicijo v pridelavi mleka, živine, jajc, zeliščnega likerja in drugih dobrot, v čemer se lahko prepričajo obiskovalci sami. Predzadnja postojanka izleta je bil Samostan v Stični, ki je najstarejši samostan na Slovenskem in je edini, ki še deluje, zato je bil ogled toliko bolj zanimiv. Vsako leto se tam zbere okoli 7.000 mladih, saj tam poteka festival mladih. Festival pripravljalo mladi sami ladi sami – sestavijo program, pripravijo prostor, likovno in glasbeno opremo, vodijo delavnice in drugo.

Po zanimivem ogledu samostana v Stični so se veterani, polni dobre volje in lepih vtisov, pozno popoldne ustavili še pri gasilcih iz Prostovoljnega gasilskega društva Stična. Med sabo so si izmenjali nekaj besed, si ogledali gasilski dom in se ob hrani, pijači in glasbi sprostili ter tako zaključili svoj izlet. Domov so se vrnili polni lepih vtisov in zanimivih informacij. (Tjaša Ferlež, Foto: Rihard Stopinšek)

Sorodne novice

Tokrat so se odpravili v Štajersko prestolnico

Tjaša Ferlež

Domači gasilski podmladek pobral vsa prva mesta

Tjaša Ferlež

Članice Društva kmetic Mavrica so raziskovale Pohorje

Tjaša Ferlež

Za roko jo je zaprosil kar na vrhu Triglava

Tjaša Ferlež

Šentjurčani prejeli zahvalo za humanitarno pomoč

Jure Godler

Gasilci na obisku pri Kulturni pip’ci

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več