-0.6 C
Šentjur pri Celju
28/01/2022
sentjur.net

Goriški hram učenosti slavil 50 let

Gorica pri Slivnici, 24. 6. 2016 – Če vas je te dni pot vodila mimo Gorice pri Slivnici, prav gotovo niste mogli spregledati raznobarvnih oznak, ki so opozarjale, da se na OŠ Slivnica pri Celju dogaja nekaj zelo pomembnega. Praznično vzdušje se je čutilo skozi celotno šolsko leto, vrhunec pa doživelo ravno v popoldnevu minulega četrtka, ko so učenci in učitelji pripravili dan odprtih vrat v počastitev 50-letnice OŠ Slivnica pri Celju.

V več kot trinajstih šolskih učilnicah so pripravili tematsko obarvane delavnice. Obiskovalci so tako lahko šivali gumbe, zgibali papir, spoznavali ljudske plese in igre, obudili nostalgijo ob prebiranju starih glasil ter beril, se urili v računalniških veščinah, se preizkusili v matematičnih igrah, elektroniki in robotiki ter igranju na Orffova glasbila. Obiskovalci so se lahko seznanili tudi s turističnimi projekti, ki so jih učenci turističnega krožka v nekaj letih pripravili za tekmovanje Turizmu pomaga lastna glava, ter pestro zbirko naravoslovnih raziskovalnih nalog.

Kar nekaj oči je bilo usmerjenih tudi v šolski čebelnjak, ki so si ga lahko prisotni skupaj s posebno razstavo čebelarjenja ogledali pod strokovnim vodstvom Čebelarskega društva Slivnica in šolskih varovancev v čebelarskem krožku. Slednji so predstavili tudi mednarodni projekt na temo čebelarstva, v katerega je vključena goriška šola. Veliko zanimanja je požel prav projekt To bee or not to bee, kjer so lahko obiskovalci poleg slovenskega medu poskusili še med iz Belgije, Španije, Poljske in Reuniona, spoznali pa so se lahko tudi s Slivčkom – maskoto, ki je v mednarodni izmenjavi prepotovala več kot 7.000 kilometrov iz Slovenije do Grčije, Portugalske, Poljske, vse do Nemčije.

V večnamenskem prostoru so delavci šole in učeni skupaj s starši ponudili tudi nekaj domačih dobrot za okrepčilo, možno je bilo kupiti tudi srečko, katere darovi so bili namenjeni šolskemu skladu, ki pomaga pri sofinanciranju dejavnosti otrokom iz socialno ogroženih družin. Z dobrotami in dobitkom v roki, pa so si navzoči lahko ogledali tudi idejno zasnovo ureditve krožišča – rekonstrukcijo knjižnice, ki si jo šola skupaj z energetsko sanacijo že tako dolgo želi.

Osrednja prireditev

Pomemben jubilej izgradnje šole so učenci in učitelji dodatno obeležili z osrednjo prireditvijo v Kulturnem domu v Gorici pri Slivnici. Prireditev je privabila številne goste, med njimi župana Občine Šentjur pri Celju, mag. Marka Diacija, predsednika sveta KS Slivnica pri Celju, Janeza Palčnika, druge občinske svetnike, ravnatelje nekaterih osnovnih in srednjih šol ter mnoge nekdanje učence osnovne šole. V okviru prireditve so sedanji učenci obiskovalce popeljali skozi 50 let trajajoče spomine nekdanjih učencev šole in predstavili šolsko himno, katere besedilo je napisala Nina Gradič Planko, uglasbil jo je Matej Mastnak, za pevski zbor pa je priredbo prispevala Damjana Rosenstein. Vsebinsko bogat program in polna dvorana sta dokaz, da šola uspešno izpolnjuje svoje temeljno poslanstvo. (Jasmina Zeme, Vid Palčnik)

Sorodne novice

Prevorski učenci se bodo izobraževali na daljavo

ViP

Gnezdo štorkelj na novem stebru

ViP

V krožišču potrgali velikanske grozde

Jure Godler

Za praznik športa obhodili domače gričke

ViP

V spomin Grassellijev v Gorici pri Slivnici kmalu park

ViP

Poletje zašpilili s hladno deželo

ViP
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več