24.9 C
Šentjur pri Celju
13/07/2024
sentjur.net

Goriški upokojenci aktivni na Festivalu za tretje življenjsko obdobje

Letos je v Ljubljani potekal že 17. festival za tretje življenjsko obdobje, v okviru katerega so potekala številna predavanja, okrogle mize ter predstave. Posvečene so predvsem populaciji, ki vstopijo in so že v obdobju aktivnega staranja. Festivala so se že nekajkrat udeležili tudi člani DU Gorica pri Slivnici, vendar le kot obiskovalci, letos pa so v veliki sprejemni dvorani Cankarjevega doma izvedli kulturni program Pozdrav s Kozjanskega.

Pozdrav s Kozjanskega se je prepletal s petjem, igranjem na citre in dramsko predstavo. S petjem se je ob spremljavi harmonike predstavila pevska skupina Včerajšnjiki, ki deluje v okviru goriških upokojencev, ker pa se v društvu zavedajo velikega pomena medgeneracijska sodelovanja, se je v Ljubljani predstavila nadobudna slivniška citrarka Iva Čede. Po zaslugi dramske sekcije KD Prevorje, ki plodno sodeluje z goriškimi upokojenci, pa so obiskovalci v narečnem jeziku spoznavali veščine lotanja starih piskrov, z značilnim vaškim klepetom. Guzeja v Ljubljani ni bilo, sta pa za vsak slučaj malo na ogled prišla orožnika in napovedala obisk pri predsedniku Borutu Pahorju z željo, da ga povabita na Kozjansko na kakšno opravilo, ki ga še ni opravljal na svojem popotovanju po Sloveniji.

V predsedniški palači

Skoraj vse se je tudi v resnici zgodilo, saj so upokojenci obisk Ljubljane izkoristili še za ogled prostorov Predsedniške palače. Ker je bil predsednik republike Borut Pahor zadržan, je obiskovalce prijazno pozdravila generalna sekretarka Nataša Kovač. Po vodenem ogledu je za spomin nastala tudi skupna fotografija. Nekdo ob obiskovalcev pa je izrazil željo, da predsednik ob priliki obišče Kozjansko, kjer bi pomagal lotati piskre. Na poti proti domu je na Trojanah sledilo še pozno kosilo in še zadnje skupno druženje, ki so ga napolnjevali prijetni vtisi celodnevnega druženja.

Predsednica DU Gorica pri Slivnici Zdenka Bevc Škof, ki je pred slovesom predstavila še pester nabor aktivnosti v letošnjem letu, je poudarila, da je bil obisk festivala v Ljubljani nekakšna nagrada za prostovoljce v projektu Starejši za starejše na podlagi večletnega vzornega in plodnega dela. Pomembno je poudariti, da je društvo letos pridobilo status humanitarnega društva.

Ker se Škofova zaveda, da koristnih informacij za društvo ni nikoli preveč, se je v času festivala udeležila okrogle mize s tematiko o položaju starejših v Sloveniji, predavanja ministrice Anje Kopač Mrak in Vlaste Nussdorfer o nasilju nad starejšimi, delavnice v projektu Medgeneracijskega sodelovanja v Mozirju in še nekaterih predavanj o zdravem načinu življenja. Udeležila se je tudi odprtja razstave v mali galeriji Cankarjevega doma, katera dela so nastala na likovni koloniji v Izoli 2017. S svojim umetniškim delom se je predstavila tudi članica goriških upokojencev, sicer vsem znana likovna umetnica in pesnica Marija Artiček. (Majda Rezec, foto: Slavko Škof)

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sorodne novice

V Gorici pri Slivnici odprli Grassellijev park

Jure Godler

Jubilejni koncert ponovili še v Gorici pri Slivnici

Tjaša Ferlež

Borut Pahor, bivši predsednik, kmalu na trgu dela

Jure Godler

V soboto mladina, v nedeljo člani, članice in starejši gasilci

Tjaša Ferlež

Zbirali sredstva za kalobške orgle

Jure Godler

Tudi na krožišču obrezali potomko trte

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več