20.4 C
Šentjur pri Celju
19/09/2020
sentjur.net

Gostje Erasmusa+ v Dramljah

Dramlje, 8. 3. 2016 – Osnovna šola je z letošnjim šolskim letom pričela z izvajanjem Erasmus+ projekta GOAL, ki združuje štiri države: Španija (glavna koordinatorka projekta), Slovenija, Turčija in Bolgarija. Od 2. 3. 2016 do 8. 3. 2016 smo v Osnovni šoli Dramlje gostili goste iz Olivenze, Istanbula in Stefanovega. Med prvo mobilnostjo smo v dvoletnem projektu želeli pokazati lepote in posebnosti naše dežele, obenem pa izpeljati vse aktivnosti, načrtovane v primarnem sektorju.

S pomočjo našega zunanjega sodelavca Boštjana Goleža smo teoretično in praktično obdelali izdelavo turistične poti s poudarkom na kmečkem turizmu. Našim gostom smo pokazali lepoto Dramelj z okolico. Po večurni hoji so gostje na koncu poti, Planinski postojanki na Uršuli, doživeli dobrote Kozjanskega, ko jih pripravile prijazne članice Aktiva kmečkih žena Dramlje. V Šentjurju so v sodelovanju z RA Kozjansko razpravljali o turizmu, kot ga vidijo mladi. Na ŠC Šentjur pa so izvedeli vse o njihovih programih in bili deležni čudovitega kosila. Ogledali smo si Celjski grad, jamo Pekel in za vrhunec smo se odpeljali na Roglo, kjer so predvsem španske učenke prvič doživele sneg. Gostje so spoznali tudi lepote glavnega mesta Ljubljane.

Življenje na kmetiji

Poudarek projekta je spoznavanje primarnega sektorja, zato so naši gostje nedeljsko dopoldne preživeli na ranču Shire, kjer so lahko jezdili konje. Najbolj pogumni so lahko jezdili tudi največjega konja v Sloveniji. S konjskimi vpregami jih je prijazna družina Ogrizek odpeljala do okrepčevalnice Čater, kjer so jim pripravili tradicionalno slovensko kosilo. Popoldne pa so preživeli na kmetiji Korenjak, kjer so jim prijazno predstavili delo in življenje danes in nekoč na slovenski kmetiji. Na kmetiji Korenjak se ponašajo s prav posebno zbirko starih predmetov iz vsakdanjega življenja na kmetiji, ki imajo za njihovo družino neprecenljivo vrednost. Gospodinja je v kuhinji prikazala peko kruha v krušni peči. Po kruhu je dišalo po vsej hiši … in komaj smo že vsi čakali na večerjo, kjer smo se lahko okrepčali z mehkim, sveže pečenim kruhom. Večer so popestrili članice in člani KD Dramlje, ki so zapeli in zaigrali nekaj slovenskih ljudskih pesmi.

Obisk v Sloveniji  je sodelujoče šole med sabo še bolj povezal in učencem prinesel nove izkušnje, znanje in prijatelje. Pokazal  jim je tudi smisel učenja tujega jezika,  poznavanja drugih kultur in potencial dela v primarnem sektorju kot dobri alternativi na njihovi poklicni poti. (Mitja Logar, koordinator GOAL projekta v Sloveniji, in Lucija Jager, članica projektne skupine GOAL; foto: Darko Petelinšek)

 

Sorodne novice

Voznika na AC sta se ovirala in na koncu stepla

Jure Godler

December ob mestnem ognjišču: Odpirali šampanjce

Jure Godler

Pod vplivom alkohola trčil v vozila pred seboj

Jure Godler

V Dramljah pravi »vihar« dogodkov

Tjaša Ferlež

Dramlje se razvijajo tudi z novo cesto

Jure Godler

Panika in gasilske sirene v Dramljah

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več