21.1 C
Šentjur pri Celju
13/04/2024
sentjur.net

Španski otroci so obiskali šentjursko šolo

Šentjur, 5. 2. 2024 – Projekt Erasmus +, v katerem sodeluje tudi Osnovna šola Franja Malgaja Šentjur, obsega štiriletni program. Preko tega projekta so povezani z različnimi državami – s Španijo, z Nizozemsko, Dansko, s Poljsko, Italijo … “Cilj je povezovanje v različnosti. Evropska unija je skupek različnih narodov, kultur in jezikov. To je najpomembnejše spoznanje za naše otroke, spoznavamo tud različne šolske sisteme ter nenazadnje krepimo prijateljske vezi,” je povedal ravnatelj šole Jure Radišek. Tokrat so v Šentjur prišli učenci in dva učitelja iz španskega mesta Los Barrios, ki so si prvi dan ogledali šolo, domačini pa so jim pripravili tudi predstavo dobrodošlice.

Dobrodošlico pa jim je izrekla tudi vodja oddelka za družbene dejavnosti na Občini Šentjur Judita Methans Šarlah. V predstavi dobrodošlice pa so zapeli pevci vokalne skupine Terce, ki jih vodi Melita Račečič ter odlične plesalke in pevci. Zvečer so jim pripravili tudi Erasmus + ples, kjer so se z gosti tudi bolj spoznali in se podružili. Španski učenci pa so se po zabavi odpravili na domove otrok gostiteljev. Naslednji dan so se gosti odpravili na Kope, kjer so se preizkusili v smučanju, kar so nakateri od njih storili celo prvič v življenju. V sredo so se odpravili v Celje na ogled mesta, muzeja, nato pa so se odpravili na Stari grad Celje. Zvečer pa so se še zadnjič podružili s svojimi družinami gostiteljicami v Šentjurju, ki so se zelo potrudile, da so se v teh dneh počutili dobro pri nas. Fantje so odigrali tekmo v nogometu Slovenija – Španija.

V četrtek je bil tudi zadnji dan, ko so se učenci poslovili od svojih španskih prijateljev. A delegacija se ni odpravila nazaj v Španijo, temveč so nadaljevali pot na OŠ Savsko naselje iz Ljubljane, kjer so jih sprejeli tamkajšnji učenci. Ogledali so si glavne znamenitosti našega glavnega mesta. Zabavali so se na drsališču pred Plečnikovimi arkadami, učenci iz Ljubljane pa so jim na tromostovju zapeli še slovensko himno, kot se za ta praznični dan spodobi. Odšli so tudi na ogled nekaterih muzejev, saj so bili na današnji praznik vsi odprti. Prvi njihovi vtisi o Ljubljani so bili, da je zelo zanimiva, všeč jim je bilo tudi, da je možno center prehoditi peš. Naslednji dan pa so si med drugim tudi ogledali prenovljeno igrišče Luke Dončiča. Zvečer pa so se odpravili nazaj v Španijo. Slovenski učenci pa jim bodo obisk vrnili v mesecu aprilu. (Jure Godler)

Sorodne novice

Po 35 letih obudili prijateljstvo

Jure Godler

Pozaba bi pomenila zatajitev vseh, ki so se uprli okupatorju

Jure Godler

Učenje izven zidov vrtcev in šol – Erasmus partnerstvo

Jure Godler

Prijateljstvo brez meja – Erasmus + projekt Discover and Create

Jure Godler

Prejeli smo: Šentjurski osnovnošolci ponovno na smučanju

Jure Godler

Dobili urejeno posodobljeno učilnico na prostem

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več