33.4 C
Šentjur pri Celju
01/07/2022
sentjur.net

Igrali so se gledališče

Že tradicionalna prireditev – območno srečanje otroških gledališč, nad katero bdi Anita Koleša, je ponovno premaknila meje, kaj naši otroci zmorejo in česa ne. Njenemu povabilu so se odzvale šole OŠ Hruševec Šentjur, OŠ Dramlje, OŠ Blaža Koncena Ponikva ter OŠ Franja Malgaja Šentjur. Hruševljani so na oder šentjurskega kulturnega doma postavili zgodbico Vinka Moederndorferja – Pozor, hudobi na delu. Pripoved o dveh zlobnicah, ki ponagajata učiteljici in politiku, na koncu pa ju zasačijo, obljubita, da tega ne bosta več počeli, a v glavi že snujeta komu bosta ponagajali naslednjemu, je režirala Helena Esih. Sledila je kostumsko, igralsko in režisersko odlična igra Svetlane Makarovič – Sapramiška. Čeprav se je marsikomu zdelo, da je zgodba o miški, ki si je zlomila zob, že precej obrabljena, je pravljico režiserka Anica Čede pripravila nadvse zanimivo in inovativno, kjer noben gib igralcev ni bil preveč. Ponkovljani so, s precej statično, že videno zgodbo avtoric Maje Furman in Irene Zevnik Učilna pod orehi, ki je bila pripravljena ob praznovanju Slomškovega leta, stopili korak nazaj.
V drugem delu srečanja je organizatorica ugodila željam mentoric OŠ Franja Malgaja Šentjur – Simoni Fridl in Meliti Šega ter v drugi predstavi Bojani Potočnik, da so učenci zaigrali pred svojimi starši in ne pred otroci iz vrtcev in šol. V prvi igri Romeo in Julija so otroci zaigrali znano večno romanco W. Shakespeara, vendar tokrat v moderni preobleki Toneta Pavčka, ker sta Romeo in Julija dva medveda.
Da ima recitacijo in globoke besede v malem prstu, je ponovno dokazala Potočnikova, ki se je z lanskoletnim recitalom Rekel je, da bo pesnik proslavila na državnem nivoju. Tokrat je združila poezijo Josipa Ostija in Srečka Kosovela v revolucionarno in globoko recitacijo, ki so jo brezhibno odigrali mladi recitatorji OŠ Franja Malgaja. Pod naslovom Stopil je pesnik mlad na Parnas je postavila meje, koliko lahko pod pravim vodstvom zmorejo osnovnošolci, previsoko za ostale skupine. Marskateri od staršev se je ob tej globoki domovinski poeziji zamislil. Predstava, ki je vsaj tako dobra kot lanskoletna (Rekel je da bo pesnik), če že ne v določenih elementih celo boljša.
Gledališko ustvarjanje naših osnovnošolcev je spremljala gledališka igralka Ana Ruter.

Sorodne novice

Zborovski BUM iz 400 mladih grl

ViP

“Žlehtne”, žlahtne babe navdušile na etno koncertu

Jure Godler

Dočakali prvo opero na šentjurskem odru

Jure Godler

S kulturne pip’ce teklo od klasike do Avsenikov

ViP

Musica academica tokrat še s filmom in baletom

Jure Godler

Preučevali življenje Josipa Ipavca in ga upodobili s pop artom

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več