21 C
Šentjur pri Celju
27/05/2022
sentjur.net

IKC bo organizacijska enota Knjižnice Šentjur

Šentjur, 16. 7. 2015 – Na 7. seji občinskega sveta Šentjur so občinski svetniki namesto tiskanega gradiva tokrat prvič modernizirani z novimi računalniki in tablicami sedli v vročo sejno sobo. Tokrat pa za razbeljeno ozračje niso poskrbeli svetniki s povišanimi toni razprave, temveč vročinski val poletja. Na prvi vsebinski točki dnevnega reda so svetniki razpravljali o odloku o ustanovitvi JZ Knjižnica Šentjur. Največja dopolnitev tega odloka je ta, da bo šentjurska knjižnica prevzela v soupravljanje novi Ipavčev kulturni center. Ta bo zasnovan kot organizacijska enota in ločena pravna oseba v javnem zavodu. Razlog tega drastičnega posega v odlok je ta, da se je občina pri razpisu, s katerim je dobila sredstva za prenovo IKC, zavezala, da bo novi objekt dala v upravljanje nevladni organizaciji ali javnemu zavodu. Organizacijska enota bo imela tudi svoj žig in ločeno poslovanje od matične enote.

Kot je bilo pričakovati, se je s strani opozicijskih svetnikov v občinskem svetu vsul plaz vprašanj, a razprava je bila nepričakovano dokaj umirjena. Lovra Perčiča je zanimalo, zakaj k priloženemu gradivu ni menja direktorice in sveta zavoda. Sam je mnenja, da bo občino delovanje IKC stalo najmanj 200.000 eur na leto, in izpostavil je finančno vzdržnost. Da je ustanovitev novega zavoda finančno preveliko breme za občino, ki ji država klesti glavarino iz leta v leto, je opozoril župan Občine Šentjur mag. Marko Diaci. Dodal je tudi, da je še pred kratkim država hotela združevati zavode, ki imajo zaposlenih manj kot 5 ljudi. Zato je rešitev, da je IKC organizacijska enota že obstoječega zavoda najsmotrnejša rešitev.

O sestankih

Vodja oddelka za družbene dejavnosti Judita Methans Šarlah je poudarila, da je občinska uprava sodelovala s Knjižnico Šentjur in direktorico Tatjano Oset (ki je na seji OS ni bilo), ter izpostavila, da je število obiskovalcev najrazličnejših prireditev v polletju že doseglo lansko celoletno obiskanost. Nad pripojitvijo IKC h Knjižnici Šentjur je izrazil pomislek tudi Peter Jevšinek ter poudaril, da doslej nikoli ni bila omenjena ta organizacijska rešitev. Spraševal je tudi, če obstajajo kakšni zapisniki sestankov med knjižnico in občino in prosi za ta dokument. Obregnil se je tudi ob Lokalni program kulture, v katerem ni predvidena knjižnica v takšni vlogi.

Za dober zgled, kako deluje naveza kulturni dom-knjižnica, je direktor OU Jože Palčnik izpostavil Občino Šmarje. Koliko pa bo IKC finančno vzdržen, pa bo odvisno od tega, koliko bodo pripravljeni zaračunati izvajalcem, je še dodal, občina pa je posledično tudi subsidiarno odgovorna za morebitni negativni finančni rezultat organizacijske enote. Podajanje žogice sem ter tja je prekinila Mira Jazbec, občinska svetnica in predsednica sveta JZ Knjižnice Šentjur. “Kot predsednica sveta in direktorica knjižnice sva precej sodelovali pri sestavljanju tega odloka. Direktorica je bila tudi povabljena na sestanek na občino. Knjižnica pa je prispevala noto k temu odloku, ki daje pečat in samostojnost IKC,”  je povedala Jazbečeva. Dodala je, da je odlok primeren in “živ” dokument, ter pozvala, da se v bližnji prihodnosti skliče sestanek vseh, ki bodo sodelovali v tem projektu. Odlok so svetniki sprejeli s 17 glasovi za in 7 proti.

42.000 eur za kmetijstvo

Proračunska sredstva za pomoč pri ohranjanju ter razvoju kmetijstva in podeželja so se v letih od 2007-2014 razdeljevala s pravilnikom. Na podlagi spremenjenih predpisov EU glede državnih pomoči je občinska uprava pripravila nov pravilnk za programsko obdobje 2015-2020. Prosilci bodo lahko prejeli pomoč za opredmetena in neopredmetena sredstva, za zaokrožitev kmetijskih in gozdnih zemljišč, za premestitve kmetijskih poslopij … Za leto 2015 je za to v proračunu predvidenih 42.000 evrov.

Za konec pa so svetniki potrdili tudi kratkoročno zadolžitev Razvojne agencije Kozjansko v višini 270.000 eur. Ta kratkoročen kredit potrebujejo za zagotovitev likvidnosti, saj zamujajo prilivi iz naslova zahtevkov iz skladov EU. S tem kreditom bodo tudi realizirali odobrene projekte v skladu s potrditveno dinamiko.  Občina v tem primeru ni dala poroštva, ampak le soglasje k zadolžitvi. Sredstva kredita bodo vrnili po prejemu plačila odprtih zahtevkov iz naslova izvajanja EU-projektov. (Jure Godler)

Sorodne novice

V Šentjurju 214 novih okužb, v Dobju največji porast v regiji

ViP

Prijateljstvo Šentjurja in Neu Anspacha v luči obletnice diplomatskih stikov med državama

ViP

Epidemiološke številke tudi v naših krajih strmo navzgor

ViP

Sprejeli lokalni program kulture in strategijo mladinskega dela

Jure Godler

Dobje med najmanj precepljenimi občinami

ViP

Najboljša javna stranišča v Krškem in na Ptuju. Kako je v Šentjurju?

ViP
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več