13 C
Šentjur
14/10/2019
sentjur.net

Ipavčeva plaketa v roke Mateju Romihu

Šentjur, 25. 9. 2016 – Svoj praznik Občina Šentjur, ki sodi med največje Slovenske občine, praznuje 24. septembra. Na ta dan pa se spominjamo smrti blaženega Antona Martina Slomška, ki je umrl pred 154 leti. Osrednji govorec je bil župan mag. Marko Diaci. Ta je izpostavil, da se naš kraj v marsičem razlikuje od kraja, v katerem smo živeli pred 25 leti – v tem času se je zgradilo ogromno infrastrukture, obnovile so še šole in vrtci, predvsem s sredstvi evropske perspektive, ki pa počasi za našo državo usihajo. Izpostavil je tudi projekt desetletja – navezovalno cesto Dramlje–Črnolica, ob katerem je občina opravila vse, kar je bilo v njeni moči, sedaj pa čaka tudi zeleno luč tudi s strani države. Kljub zmanjšanju povprečnine pa župan optimistično zre v prihodnost.

Zbrane je pozdravil tudi predsednik skupščine pobratene Opštine Požega Milan Božić, ki se je zahvalno spominjal pomoči, ki jo je Občina Šentjur namenila Požegi ob tamkajšnih katastrofalnih poplavah in izrazil upanje, da ne bi bilo nikoli potrebno vrniti usluge, če pa že, nam bodo vedno stali ob strani. Spregovoril je tudi predsednik komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja Boštjan Pisanec in spodbudil zbrane k pošiljanju predlogov za nagrajence in priznal, da jih je komisija letos prejela nadvpovprečno, za kar se je tudi zahvalil. Na odru so se zatem zvrstili nekdanji osnovnošolci šentjurskih osnovnih šol, ki so priznanja s knjižno nagrado prejeli na podlagi predlogov šol, in sicer Jan Žekar (OŠ Slivnica pri Celju), Teodor Vodeb (OŠ Dramlje), Nuša Gračnar (OŠ Planina pri Sevnici), Tanja Seničar (OŠ Hruševec – Šentjur), Mojca Kukovič (OŠ Blaža Kocena Ponikva), Ana Slomšek (OŠ Franja Malgaja Šentjur), na predlog Šolskega centra Šentjur je priznanje prejel nekdanji dijak Leon Reberšak (ŠC Šentjur, za uspehe na mednarodnih in državnih glasbenih tekmovanjih ter za njen prispevek h glasbeni tradiciji občine pa na predlog Glasbene šole skladateljev Ipavcev Šentjur Neža Vrečko.

Priznanja Občine Šentjur so prejeli Damjan Maček, predsednik KS Prevorje, ki se je tudi v drugem mandatu predsednika sveta KS močno prizadeval za številne izboljšave kraja, predvsem pa se lahko podpiše pod novim prevorskim večnamenskim objektom. Priznanje je za sodelovanje pri ureditvi ponkovškega trga in sodelovanje v TOD Ponikva prejel tudi tamkajšni župnik mag. Alojz Kačičnik. Za svoje dolgoletno prizadevno delo v Društvu upokojencev Šentjur pa je priznanje prejel tudi Stanislav Zupanc, danes že nekdanji predsednik društva. Slednji se je tudi zahvalil v imenu nagrajencev. Osredno priznanje – Ipavčevo plaketo pa je za svoje 25-letno vodenje Mešanega pevskega zbora Zarja iz Šentvida prejel Matej Romih. Romih je svoje dirigentsko palico predal mlajšemu Matevžu Pušniku, sam pa je ostal še vedno zborovodja Moškega pevskega zbora Planina. Voditeljica Polonca Jazbinšek je nagrajenca sicer zamotila z vprašanji o njegovih občutkih ob prejemu nagrade, Romih pa ji je priznal, da ima precejšnjo tremo, saj je kot zborovodja občinstvu večinoma kazal hrbet. V tem času pa so se za njegovim hrbom postavili pevke in pevci MePZ Zarja, ki so se svojemu nekdanjemu zborovodji zahvalili za vse uspehe in trud ter ga poprosili, če jim še lahko zadnjič dirigira. Seveda je Romih ta izziv s solzami v očeh ganjeno sprejel.  Za kulturno popestritev prireditve je poskrbela trobilna skupina BrassArs ter baritonist Boštjan Korošec, ki ga je ob prepevanju popevk na klavirju spremljal Leon Firšt. (Jure Godler)

Sorodne novice

Kometiramo: Kdo ne mara šentjurske dobrotnice?

Jure Godler

Prejeli smo: Planinčani osvojili Normandijo

Jure Godler

Več kot 750 pevcev pelo na regijskem srečanju v IKC

Jure Godler

Praznovala je Občina Šentjur

Jure Godler

OPZ Planina domov prinesel 1. nagrado

Jure Godler

Na mladih Zarja stoji že 110 let

Majda Rezec
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več