11.1 C
Šentjur pri Celju
22/02/2024
sentjur.net

Ipavčeva plaketa v roke planincu Miru Rožeju

Šentjur, 24. 9. 2023 – Občina Šentjur praznuje svoj občinski praznik 24. septembra, na dan, ko je Šentjur leta 1539 dobil trške pravice. Letošnjo slavnostno akademijo ob prazniku občine pa so pripravili v Ipavčevem kulturnem centru Šentjur, poleg domačih veljakov pa so se je udeležili tudi Asta Vrečko, ministrica za kulturo, ter župani sosednjih občin Franc Leskovšek (Občina Dobje), Marko Šantej (Občina Laško) in Darko Ratajc (Občina Slovenske Konjice). Slavnostne akademije pa se je udeležila tudi delegacija iz pobratene Občine Požega, ki je medsebojno občinsko prijateljstvo še poglobila s sodelovanjem osnovnih šol.

Zbrane je nagovoril mag. Marko Diaci, župan Občine Šentjur. Zahvalil se je nagrajencem, kjer letos iztopata dve skupini – učenci in prostovoljni gasilci vseh društev Gasilske zveze Šentjur. “Gasilci ste naš edini vir stabilnosti in varnosti,” je povedal župan. Letošnje leto so zaznamovale poplave in neurja, ki so povzročile škodo po občini in naši državi. “Zato nismo brez razloga vlagali v protipoplavno varnost, pripravljali potrebno dokumentacijo, ki bi jo sicer morala država, pridobili sofinanciranje in zgradili utrdbe okoli Voglajne in pritokov,” je izpostavil slavnostni govornik. Pohvalil pa je prizadevanja vseh, ki si delajo na tem, da ima občina dušo, ki jim je že zahvala stisk roke. “Občinska priznanja niso le list papirja za steklom. To so priznanja vsemu, kar pomenite lokalni skupnosti in kar ste za njo tudi naredili,” je svoj govor končal župan Diaci.

Fotografije občinskega praznika si lahko ogledate na tej povezavi.

Zbrane na slavnostni akademiji pa je nagovorila tudi Slavica Simović iz Občine Požega. Izrazila je zadovoljstvo z novo povezavo osnovnih šol – OŠ Franja Malgaja Šentjur in OŠ Emilija Ostojić iz Požege. Povezava med obema občinama je nastala med II. svetovno vojno, ko so okupatorji razselili v Sloveniji stanujoče ljudi tudi na Požego. Pohvalila je razvoj občine, ki tudi prispeva k razvoju Slovenije.

Priznanja odličnjakom in gasilcem

Občina Šentjur vsako leto nagradi tudi cvetober odličjakov vseh šol. Tokrat so pisno priznanje s knjižno nagrado prejeli Ana Bobnar iz OŠ Slivnica pri Celju, Ana Korenjak iz OŠ Dramlje, Lenart Škoberne iz OŠ Planina pri Sevnici, Klara Lorger Vipotnik iz OŠ Hruševec, Iva Zabukovšek iz OŠ Blaža Kocena Ponikva, Val Filej iz OŠ Franja Malgaja Šentjur, dijakinja Šolskega centra Šentjur Katarina Ganc ter Luka Gubenšek, učenec Glasbene šole skladateljev Ipavcev Šentjur. Nagrajenci so bili predlagani s strani matičnih osnovnih šol, za prizadevno učenje, katerega rezultat so odličen uspeh in prejeta priznanja za aktivnosti v organih šole in izven nje.

Neurja so v Občini Šentjur povzorčile številne nevšečnosti – plazove, odkrite strehe, polomljena drevesa in poplave. Gasilci so se spopadli z največjo razsežnostjo naravnih posledic, kar je zahtevalo angažma vseh razpoložljivih gasilcev – članov prostovoljnih gasilskih društev v občini. Aktivirana so bila vsa društva. Zato je župan mag. Marko Diaci gasilcem podelil županova priznanja. »Za odlično usposobljenost in pripravljenost, veliko požrtvovalnost, solidarnost in pogum, ki so ga člani izkazali pri posredovanju in odpravljanju posledic v neurjih, poplavah in drugih ekstremnih vremenskih dogodkih v Občini Šentjur ter izven nje ter za nesebično pomoč soljudem,« je v obrazložitev zapisal predlagatelj. Priznanja, ki so jih prevzeli predsedniki in poveljniki društev, so bila podeljena prostovoljnim gasilskim društvom Dobje, Dobrina, Dolga Gora, Dramlje, Kalobje, Loka pri Žusmu, Lokarje, Planina, Ponikva, Prevorje, Slivnica in Šentjur. V imenu glasilcev pa se je za prejeta priznanja zahvalil Andraž Hladin.

Županovo priznanje pa je tudi prejela slovenska vojska, ki je pomagala pri odpravljanju posledic neurja. “Ljudem so vlili moč in dodatno energijo,” je dopolnila obrazložitev moderatorka dogodka Polonca Jazbinšek. Priznanje je v imenu slovenske vojske prevzel polkovnik Aleksander Vidergar, poveljnik logistične brigade. Še zadnje županovo priznanje pa je prejel prejel še Martin Cmok za njegovo dolgoletno aktivno sodelovanje tako v gasilskih vrstah kot tudi v civilni zaščiti, za desetletno vodenje Gasilske zveze Občine Šentjur.

Prejemnik Ipavčeve plakete - Miro Rožej

Kulturniku in planincu

Priznanje občine Šentjur je prejel tudi skladatelj in kulturnik Matic Romih. Je izjemno nadarjen in vsestranski glasbenik in tudi prejemnik študentske Prešernove nagrade. V svoj glasbeni opus si lahko vpiše skladbe za solistične in komorne sestave, muzikal Dorimu, številna zborovska dela in sodelovanje pri nastanku notne zbirke Josipa Ipavca. “Dela Matica Romiha so postala stalnica repertoarja vrhunskih slovenskih zborov,” so zapisali predlagatelji JSKD in oba planinska zbora, v katerih sodeluje. V Haagu na mednarodni skladateljski tribuni je njegova skladba, v kategoriji pod 30 let, prejela najvišje število točk.

Ipavčevo plaketo pa je prejel Miro Rožej. Njegova največja strast je planinstvo, kar se je izkazalo v skrbi za Planinski dom Resevna in njene lepote. Njegov doprinos za obnovitev Doma na Resevni, ki bo tak lahko zdržal še generacije planincev. “S svojim delom in načinom življenja je Miro Rožej za vedno pustil sledi in postal del zgodovine planinstva v Občini Šentur,” so zapisali v obrazložitvi priznanja predlagatelji. Njemu v čast pa so Prijatelji Resevne zapeli planinsko himno Oj, Triglav moj dom.

Dobitnik osrednjega priznanja se je v imenu vsah nagrajencev zahvalil za podeljena priznanja. “Vse, kar smo počeli, je v nas, to ni obveza, ki bi jo delali za denar. Ko delaš z ljudmi, ki podobno mislijo, ni težko narediti nekaj dobrega,” je povedal ganjeni Rožej. Za kulturno popestritev dogodka pa so poskrbeli člani Pihalnega orkestra Šentjur. (Jure Godler)

Sorodne novice

Razglasili najboljše športnike prejšnjega leta

Jure Godler

Neurje ni prizaneslo niti gasilskemu domu

Tjaša Ferlež

S podpisi potrdili odlično sodelovanje občine in gasilcev

Jure Godler

Večer na Glinci: Kaj počno sokrajani?

Jure Godler

Novo gasilsko vozilo v Dobju bo leta 2025

Tjaša Ferlež

Pogasili požar v Domu starejših Šentjur

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več