25.4 C
Šentjur pri Celju
11/08/2022
sentjur.net

Ivanu rešil življenje prevorski defibrilator

Družinsko praznovanje v krogu številnih prijateljev je običajno vesel in s prijetnimi vtisi zaznamovan dogodek. A ker je življenje nepredvidljivo, se radost lahko v trenutku spremeni v grozo, strah in v neizprosen boj za življenje. Takšne trenutke s srečnim koncem so nedavno doživljali v Gostišču Obrez v Žegru, ko je praznovanje okroglega jubileja zakoncev Križnik iz Šentjurja prekinila nenadna slabost enega od njunih povabljenih prijateljev.

Razsodnost in znanje ključnega pomena

Ob strahu in ob mislih na najhujši, črni scenarij je k sreči prevladala razsodnost. Udeleženci praznovanja so takoj začeli z masažo srca in umetnim dihanjem. Kot pove slavljenec in gostitelj večera Peter Križnik, je bila na veliko srečo prisotna zdravnica Slavica Podgoršek s soprogom, ki je takoj nudila tovrstno strokovno pomoč. Oživljati je pomagal tudi Dušan Kotnik. V sosednji sobi so po naključju sedeli člani PGD Prevorje, ki so uvideli, da se v njihovi bližini bije boj za življenje. Poveljnik PGD Prevorje Boštjan Novak je povedal: “To je kar težko opisati. Sedeli smo za mizo v Gostišču Obrez. Istočasno pa je v sosednji sobi potekalo praznovanje rojstnega dne. Igral je ansambel in udeleženci praznovanja so plesali. Kar naenkrat zaslišim nekakšne glasove in ljudje se premikajo k osebi, ki je ležala na tleh. Pri njem je bila neka gospa, ki ga je želela priklicati, vendar odziva od njega ni bilo. Prišlo je do srčnega zastoja. Udeleženci so začeli izvajati masažo srca in dajati umetno dihanje. Spomnili smo se na defibrilator, ki ga imamo nameščenega od letošnjega marca pred vhodom v gasilske prostore novega večnamenskega objekta na Prevorju.”

Gasilec Robi Vinkler je z vozilom oddrvel do Prevorja in se tudi zelo hitro vrnil v Žegar z AED. Robi je takoj nato začel z masažo in vpihi. Pripravil sem AED, vendar je eden od gostov (zaradi hitrosti in nevednosti) AED delno poškodoval. Nato sem ta kabel poskušal popraviti in v drugem poskusu mi je to tudi uspelo. Pripravili smo AED in skozi osebo spustili električni šok. Vrglo ga je malo v zrak, istočasno pa mu je začelo srce ponovno pravilno delovati.«

»Reševanje življenja je samoumevno dejanje«

Vinkler pa priznava, da zbrani gasilci v tistih trenutkih še niso doumeli, da je stvar zelo resna, a kljub temu so šli pogledat, kaj se v sosednjem prostoru dogaja. Obrez, ki je bil tudi eden od donatorjev ob nabavi defibrilatorja, je takoj predlagal, da gredo po njega. Kot Vinkler pravi, je adrenalin delal svoje. Razmišljal je le, kako čim hitreje ponj in nazaj. Vse je že bilo pripravljeno, ko se je z aparatom vrnil v gostišče. Ko so srce s pomočjo defibrilatorja ponovno »oživili«, so tako on kot vsi ostali začutili nepopisno olajšanje. Vse drugo, kot se spominja, pa je prišlo za njim šele kasneje.

»Srečen sem, da je človek živ in da sem lahko pripomogel k temu, kar se mi zdi samoumevno,« skromno doda Vinkler. Srečna in neizmerno hvaležna za nesebično pomoč pa sta tudi gostitelja večera Peter in Inge Križnik, ki sta praznovala abrahama. Tudi bolnik Ivan Oset, ki je sedaj v varni bolnišnični oskrbi, se želi skupaj z ženo Milenko in sinom Aljažem zahvaliti vsem, ki so ga s svojo prisebnostjo, znanjem in ažurnostjo ohranili pri življenju. Zahvala je namenjena takrat dežurni zdravnici iz ZD Šentjur, ki je na klic zelo hitro prispela, prav tako tudi urgenci iz Celja, ki so prizadetega odpeljali v mariborsko bolnišnico. (Majda Rezec, foto. Peter Križnik in Majda Rezec)

Sorodne novice

Že drugi defibrilator v Dobju – tokrat v vasici Ravno

Tjaša Ferlež

Očistili Prevorje in okolico

Jure Godler

Na Prevorju zbrali več kot 100 vreč odpadkov

Jure Godler

Defibrilator sedaj tudi v Športnem parku Šentjur

Jure Godler

Ne štejejo le materialne dobrine, štejejo  tudi pogovori

Majda Rezec

Prejeli smo: 18. Astronomska noč na Prevorju

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več