4.8 C
Šentjur pri Celju
25/02/2021
sentjur.net

Izvedba protipoplavnih ukrepov v občini Šmarje pri Jelšah

Šmarje pri Jelšah, 12. novembra 2019Direkcija Republike Slovenije za vode je v oktobru naročila gradnjo manjšega prodnega zadrževalnika v Šmarju pri Jelšah pri izbranem koncesionarju Nivo Eko, d.o.o. Gradnja bo končana predvidoma ta mesec. Prostornina zadrževalnega bazena bo dobrih 500 m³. V njem se bo zadržal mulj in prod, pa tudi vejevje in druga gozdna zarast, kar naraščajoče vode običajno nosijo s seboj. Poleg tega bo prodni zadrževalnik lahko zadržal tudi nekaj vode ob manjših nalivih.

V sklopu zagotavljanja večje pretočnosti bo Nivo Eko še v tem mesecu oziroma takoj po pridobitvi soglasja od Direkcije Republike Slovenije za vode začel čistiti strugo Šmarskega potoka. Ta poteka skozi naselje, vključno s pritokom Dvorskega potoka do železniškega mosta in strugo Bobovskega potoka na območju Belega. Na teh odsekih se je v strugah nabralo veliko nanosov, pretočnost pa ovira tudi bujna ali odmrla obrečna vegetacija.

Protipoplavni ukrepi

Navedene aktivnosti so del izvedbe nujnih protipoplavnih ukrepov za zaščito naselja Šmarje pri Jelšah in območij, ki so bili prizadeti ob letošnjih močnejših nalivih. Največ težav je povzročil potok izpod sv. Barbare, ki je hudourniškega značaja. Ob sušnih obdobjih skoraj presahne, ob nalivih pa se struga hitro napolni in prestopi bregove. Dodaten problem predstavlja tudi dejstvo, da je struga do kulturnega doma odprta, potem pa je po starem dotrajanem kanalu speljana do Šmarskega potoka. Tja se zliva pod mostom pri Mavrinu.

Deroča voda prinese s sabo velike količine mulja in proda ter druge nesnage, ki se odlaga v kanalu, ki je zato postal praktično neprevoden za obilnejše vode. Tudi kamniti obok se je na več mestih že deloma porušil, kar onemogoča enostavno čiščenje z izpiranjem kanala. Strokovnjaki so ocenili, da bo treba kanal v bližnji prihodnosti zgraditi na novo, za kar se projekti že pripravljajo. (Občina Šmarje)

Sorodne novice

Zagorelo gospodarsko poslopje v Šmarju pri Jelšah

Jure Godler

Naložbe in projekti Občine Šmarje pri Jelšah

Jure Godler

Zmaga v Gorico pri Slivnici

Jure Godler

“Urnebes” v Šmarju

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več