-0.9 C
Šentjur pri Celju
04/12/2020
sentjur.net

Jezerniki ustvarili križišče štirih edinstvenih poti

Šentjur, 20. 6. 2020 – Šentjursko poletje, sklop prireditev, so odprli v Galeriji Zgornji trg z razstavo Jezerniki. Sicer je zaradi znanih koronskih razlogov prireditev malo zamujala po planu, “kakor zamuja tudi naše poletje,” je hudomušno v uvodu povedala Anita Koleša, organizatorica razstave in vodja šentjurskega JSKD. Muzejska noč, v katerega sklop je sodila tudi razstava Jezerniki, je največja promocijska prireditev za naše muzeje, galerije in razstave. Za tokratno razstavo so prispevali umetniki družine JezernikMihela, Marko, Andreja in Katja.

Zbrane pa je pozdravila tudi podžupanja Občine Šentjur Silva Koželj. Poudarila je, da so razmere epidemije koronavirusa utišale kulturo in umetnike in šele takrat se lahko začnemo zavedati, kako je naš vsakdan poln ustvarjarnosti. “Tišina, ki je zavladala, je bila boleča, a je prinesla tudi kaj dobrega, saj smo se bili prisiljeni umakniti vase, v svoje misli in dojemanje sveta,” je povedala podžupanja. Izpostavila je, da družino Jezernikov poznamo bolj kot posameznike. Zbrane je predstavil akademski slikar Denis Senegačnik.

Člani družine Jezernik so nekoč skupaj živeli v Šentjurju, življenje pa jih je popeljalo v različne konce Slovenije, pri nas pa je ostala Mihela Jezernik. Najbližje njenemu umetniškemu izrazu je ustvarjanje z glino. Keramika za njenim podpisom pa je danes pojem zelo lepo oblikovanega izdelka. Marko Jezernik je slikar. Pomembna točka na njegovi umetniški poti pomeni srečanje s tehniko stapljanja stekla, znan pa je tudi po svojih risbah, akvarelih in oljnih slikah. Hči Andreja se je sprva posvečala prozi in poeziji, izdelovala unikatni nakit, zatem pa je spoznala Črtokljunke, ki so ji vir umetniškega izražanja še danes. Njeno sestro Katjo pa so potegnile gore, alpinizem in fotografija. Kulturni program ob otvoritivi je prispevala Vesna Sauvage, pevka in kitaristka. (Jure Godler) 

Sorodne novice

Klepetulje in umetnica združili moči na razstavi Klepetulje

Jure Godler

S cerkvenega obzidja prekinili kulturni post

Jure Godler

Kultura je v zraku na vrtu Centra kulture Gustav

Jure Godler

Prejeli smo: Korona odnesla tudi jubilejno pevsko revijo

Jure Godler

#koronaintervju št. 6: Anita Koleša, vodja JSKD OI Šentjur

ViP

V časih in prostorih – razstava likovnega študijskega krožka (LUŠ)

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več