14.4 C
Šentjur pri Celju
07/06/2023
sentjur.net

Jezerniki ustvarili križišče štirih edinstvenih poti

Šentjur, 20. 6. 2020 – Šentjursko poletje, sklop prireditev, so odprli v Galeriji Zgornji trg z razstavo Jezerniki. Sicer je zaradi znanih koronskih razlogov prireditev malo zamujala po planu, “kakor zamuja tudi naše poletje,” je hudomušno v uvodu povedala Anita Koleša, organizatorica razstave in vodja šentjurskega JSKD. Muzejska noč, v katerega sklop je sodila tudi razstava Jezerniki, je največja promocijska prireditev za naše muzeje, galerije in razstave. Za tokratno razstavo so prispevali umetniki družine JezernikMihela, Marko, Andreja in Katja.

Zbrane pa je pozdravila tudi podžupanja Občine Šentjur Silva Koželj. Poudarila je, da so razmere epidemije koronavirusa utišale kulturo in umetnike in šele takrat se lahko začnemo zavedati, kako je naš vsakdan poln ustvarjarnosti. “Tišina, ki je zavladala, je bila boleča, a je prinesla tudi kaj dobrega, saj smo se bili prisiljeni umakniti vase, v svoje misli in dojemanje sveta,” je povedala podžupanja. Izpostavila je, da družino Jezernikov poznamo bolj kot posameznike. Zbrane je predstavil akademski slikar Denis Senegačnik.

Člani družine Jezernik so nekoč skupaj živeli v Šentjurju, življenje pa jih je popeljalo v različne konce Slovenije, pri nas pa je ostala Mihela Jezernik. Najbližje njenemu umetniškemu izrazu je ustvarjanje z glino. Keramika za njenim podpisom pa je danes pojem zelo lepo oblikovanega izdelka. Marko Jezernik je slikar. Pomembna točka na njegovi umetniški poti pomeni srečanje s tehniko stapljanja stekla, znan pa je tudi po svojih risbah, akvarelih in oljnih slikah. Hči Andreja se je sprva posvečala prozi in poeziji, izdelovala unikatni nakit, zatem pa je spoznala Črtokljunke, ki so ji vir umetniškega izražanja še danes. Njeno sestro Katjo pa so potegnile gore, alpinizem in fotografija. Kulturni program ob otvoritivi je prispevala Vesna Sauvage, pevka in kitaristka. (Jure Godler) 

Sorodne novice

Revija odraslih pevskih zborov vstopa v četrto desetletje

Jure Godler

Naša pesem skladatelja Matica Romiha

Jure Godler

Lutkarije in vragolije

Jure Godler

Zvok klekljev je bil za moja ušesa najlepša melodija

Tjaša Ferlež

Jožica Orač odprla razstavo svojih del

Tjaša Ferlež

Revidirali veliko akcijo pogozdovanja na Krasu

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več